Στο έλεος του...Θεού οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ- Από την τσέπη τους οι εξετάσεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 13.6.2019 | 14:04 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στο έλεος του...Θεού οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ- Από την τσέπη τους οι εξετάσεις

THESSNEWS-DESK

Τυπικά, είναι ανοιχτά από σήμερα όμως ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΠΥ πληρώνει την εξέταση από την τσέπη του.

Συγκεκριμένα πληρώνει το 85% του κόστους. Χθες ανακοινώθηκε ότι με την πληρωμή στο διαγνωστικό θα παίρνει την απόδειξη και θα πηγαίνει στον ΕΟΠΥΥ να παίρνει τα χρήματά του πίσω.Θα κάνει δηλαδή αυτό που έκαναν τα διαγνωστικά κέντρα.

Ο υπουργός υγείας Α. Ξανθός ξέκοψε κάθε ελπίδα για αποζημίωση λέγοντας πως δεν προβλέπεται ο ΕΟΠΥΥ να δίνει αποζημίωση στον ασφαλισμένο, αποζημίωση όπως είπε μπορεί να δοθεί στο διαγνωστικό κέντρο με το οποίο έχει την σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ.

Το μπαλάκι στον υπουργό υγείας πέταξε ο Βαγγέλης Κατσίκης, πρώτος αντιπρόεδρος του πανελλήνιου συνδέσμου ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Όπως είπε,  κ. Ξανθός κατήργησε την δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει απευθείας τους ασφαλισμένους. Αν θέλει μπορεί να αλλάξει τον κανονισμό τόνισε.

 Τι οδήγησε τα διαγνωστικά κέντρα σε κινητοποιήσεις

Είναι το περιβόητο clawback! Σύμφωνα με τον κ Κατσίκη ο ΕΟΠΥΥ βάζει συγκεκριμένο όριο στην δαπάνη για τις εξετάσεις που χορηγεί, πάνω από το οποίο δεν αποζημιώνει. Το πρόβλημα προέκυψε όταν η πολιτεία άρχισε να βάζει στις εξετάσεις που γράφει και νέες πολύ ακριβές χωρίς να αυξάνει αντίστοιχα τον προϋπολογισμό.

Πάντως ο ίδιος δεν  φαίνεται αισιόδοξος για άρση του αδιεξόδου  με το υπουργείο υγείας. Αν δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, τα διαγνωστικά κέντρα δεν θα κάνουν πίσω.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω