Μεγάλη έρευνα του ΦΚΘ: «Ταινίες για παιδιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Η κατάσταση των πραγμάτων»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 12.6.2019 | 13:53 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μεγάλη έρευνα του ΦΚΘ: «Ταινίες για παιδιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Η κατάσταση των πραγμάτων»

THESSNEWS-DESK

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου η παρουσίαση της μεγάλης έρευνας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Ταινίες για παιδιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Η κατάσταση των πραγμάτων».

Η έρευνα, που διεξήγαγε για λογαριασμό του Φεστιβάλ η Ελένη Χανδρινού, παραγωγός και σύμβουλος σε θέματα Οπτικοακουστικού Τομέα, παρουσιάστηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου στη 2η διεθνή συνάντηση Fest of Fests (Διεθνές Δίκτυο Νεανικών Κινηματογραφικών Φεστιβάλ) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Υπάρχει σινεμά για παιδιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη; Πόσες παιδικές ταινίες από την περιοχή προβάλλονται στην αίθουσα; Γιατί τόσο λίγοι σκηνοθέτες από τη ΝΑ Ευρώπη γυρίζουν ταινίες για παιδιά; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει μια μεγάλη έρευνα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με θέμα «Ταινίες για παιδιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Η κατάσταση των πραγμάτων».

Η ιδέα της έρευνας προέκυψε από έναν βασικό στόχο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: τη μύηση και την εκπαίδευση των παιδιών στον κόσμο του σινεμά, μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, από προγράμματα προβολών όπως το Kids Love Cinema, εργαστήρια και δράσεις που τα ενθαρρύνουν να γίνουν ενεργοί πολίτες.

«Η δράση μας στον τομέα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, με γνώμονα το νεανικό κοινό, μάς οδήγησε στο να καταγράψουμε την έλλειψη παιδικών ταινιών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,» εξηγεί η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό. «Η συγκεκριμένη έρευνα, απ’ όσο γνωρίζουμε, είναι η πρώτη του είδους της. Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018 ως μια προσπάθεια κατανόησης του τοπίου της κινηματογραφικής παραγωγής για παιδικό και νεανικό κοινό (ηλικίες 6-12 ετών) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» σημειώνει.

Εκτός από την Ελλάδα, η έρευνα συγκέντρωσε στοιχεία από την Αλβανία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Κύπρο, την προσωρινή αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβενία.

Τι αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, η έρευνα για το ευρωπαϊκό τοπίο, στο οποίο κυριαρχούν οι αμερικανικές παιδικές ταινίες;

Δείτε ΕΔΩ, αναλυτικά το πλήρες κείμενο της έρευνας.

 

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω