Γιατί έδιωξαν τον Βενιζέλο;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 11.6.2019 | 07:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Γιατί έδιωξαν τον Βενιζέλο;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ || [email protected]

Για ακρωτηριασμό του ΚΙΝ.ΑΛ, που ίσως αφήσει το κόμμα εκτός Βουλής, κάνει λόγο το περιβάλλον του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ανοησίες τα περί έτοιμης λύσης για συνεργασία με τη ΝΔ, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες. «Όποιος και να ήταν ο σχεδιασμός, η συνέχεια θα είναι αρνητική για το κόμμα», επισημαίνεται από το περιβάλλον του.

 

«Εγώ μπήκα στο ΠΑΣΟΚ το 198,9 όταν κάποιοι από τους κατοπινούς τιμητές του έκαναν ότι δεν ήξεραν τον Ανδρέα…»

Όποιος έχει ζήσει έστω και λίγο από κοντά τον Ευάγγελο Βενιζέλο σίγουρα θα έχει ακούσει από τα χείλη του την έκφραση αυτή, με την οποία ο ίδιος προτιμά να περιγράφει τη σχέση του με την πολιτική. Μπαίνουμε στη μάχη και παλεύουμε, δινόμαστε, προσφέρουμε. Δεν χαϊδεύουμε αυτιά. Ο πληθωρικός πολιτικός είναι πληθωρικός παντού! Και στην εμφάνιση και στο λόγο και στα συναισθήματα του για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να πολιτεύεται.

Από την εποχή του «βρώμικου ’89», λοιπόν, μέχρι την περασμένη Πέμπτη, που κατέβηκε από το βήμα της Βουλής εμφανώς συγκινημένος, μετά από την τελευταία ομιλία του, ο Ευ. Βενιζέλος διέγραψε μια πορεία γεμάτη εντάσεις, ηχηρές παρεμβάσεις, συγκρούσεις και έργο. Ούτε ο χειρότερος εχθρός του δεν μπορεί να μην του το αναγνωρίσει αυτό…

Όπως και το ότι η άγαρμπη κίνηση της Φώφης Γεννηματά να τον πετάξει έξω από το κόμμα, του οποίου υπήρξε πρόεδρος, όχι μόνο δεν συνάδει με την προσφορά του αλλά, πολύ περισσότερο είναι αναντίστοιχη της πορείας του αυτής…

 

Το «βρώμικο ’89» και η συγκυβέρνηση με Σαμαρά

Το 1989 ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν μόλις 30 χρόνων. Είχε προλάβει (σε ηλικία μόλις 27 ετών) να εκλεγεί τακτικός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Όπως λέει στους φίλους του συχνά, ήταν η εποχή που η σκανδαλολογία επικρατούσε. Οι πάντες έβλεπαν στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου έναν διεφθαρμένο μιζαδόρο. Οι ψηφοφόροι τον εγκατέλειπαν, αναμένοντας το Ειδικό Δικαστήριο. Ακόμη κι αλλοτινοί φίλοι και συνεργάτες έπαιρναν αποστάσεις από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ για να μην τους πάρουν τα… σκάγια, να μη μπουν στο κάδρο. Εκείνη τη στιγμή, την ώρα δηλαδή που οι άλλοι έφευγαν, αυτός περνούσε το κατώφλι στο Καστρί. Ο Ανδρέας, που τον γνώρισε μέσω του Λιβάνη, εκτίμησε την ρητορική του δεινότητα αλλά και την ικανότητα να του εξηγεί με κατανοητό τρόπο τα δυσνόητα γι’ αυτόν συνταγματικά και νομικά θέματα.

Έτσι μπήκε στο ΠΑΣΟΚ. Εκεί ξεδίπλωσε τα πληθωρικά ταλέντα του. Διετέλεσε πολλές φορές υπουργός σε χαρτοφυλάκια εντελώς διαφορετικών κατευθύνσεων. Από τον Τύπο στον Πολιτισμό και από την Δικαιοσύνη στις Μεταφορές-Επικοινωνίες. Κι από τα Οικονομικά και την Προεδρία Κυβέρνησης στην Άμυνα…

Διευθυντής υπηρεσιακής μονάδας στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, στο οποίο ο Κ. Σημίτης είχε τοποθετήσει τον Βενιζέλο ως υπουργό, έλεγε μία μέρα σε φίλους του ότι δεν έχει δει ποτέ πολιτικό να έχει αντιληφθεί με τόση επάρκεια τα πολύπλοκα ζητήματα που απασχολούσαν το υπουργείο. «Μέχρι και τεχνικές λεπτομέρειες μάθαινε», θυμάται το ίδιο στέλεχος.

Ο γεμάτος γωνίες λόγος του, σε συνδυασμό με την πολυπραγμοσύνη, τις ρητορικές ικανότητες και την πληθωρικότητα του γεννούσαν παντού εχθρούς, με χαρακτηριστική ευκολία. Δεν είναι άλλωστε λίγοι όσοι ενοχλούνται από το ύφος του αλλά και όσοι του προσάπτουν οίηση, αλαζονική συμπεριφορά και «ξερολισμό».

Πρόσφατα, ο Αντώνης Σαμαράς σε φιλική παρέα στη Θεσσαλονίκη εξομολογήθηκε ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ο πιο έξυπνος πολιτικός που έχει γνωρίσει ποτέ. «Κι έχω γνωρίσει πολλούς…», πρόσθεσε όλο νόημα ο πρώην πρωθυπουργός.
Είναι γνωστό ότι Σαμαράς και Βενιζέλος συνεργάστηκαν άψογα, παρά τα προβλήματα, τα λάθη και τις δυσκολίες. Κι από τότε διατηρούν ο καθένας την καλύτερη άποψη για τον άλλον.

 

Το άδειασμα στον ΓΑΠ

Αναμφισβήτητα η δεύτερη κορυφαία στιγμή στην πορεία του Ευ. Βενιζέλου είναι το άδειασμα που έκανε στον Γιώργο Παπανδρέου μετά τη Σύνοδο των Κανών. Άδειασμα που ουσιαστικά οδήγησε στην παραίτησή του από την πρωθυπουργία και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Είναι κάτι που ακόμη δεν του το έχουν συγχωρήσει οι «παραδοσιακοί ΠΑΣΟΚοι»…

Ο ίδιος, σε όποιον τον ρωτά, απαντά με τη γνωστή του κατηγορηματικότητα ότι αυτό απαιτούσε το εθνικό συμφέρον. Κι ότι εάν δεν γίνονταν όσα έγιναν τότε, πολλά δεινά θα έπεφταν στην χώρα…

Οι δανειστές, εκνευρισμένοι σε ακραίο βαθμό από την στάση του τότε πρωθυπουργού, είχαν ενημερώσει ότι στο εξής δεν θα ασχοληθούν με την Ελλάδα, εκτός εάν η χώρα παρουσιάσει μία κυβέρνηση συνεργασίας, ει δυνατόν των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων «με πρωθυπουργό που θα φέρεται σοβαρά»!

Η απειλή της άτακτης εξόδου από το ευρώ, συνεπώς της ασύνταχτης χρεοκοπίας, ήταν προ των πυλών. Είχε προηγηθεί η μετακίνηση του Βενιζέλου από το «βολικό» υπουργείο Εθνικής Άμυνας σ’ αυτό των Οικονομικών, προκειμένου ο ίδιος να δώσει «τη μάχη της γενιάς μας».

Η τρίτη κορυφαία στιγμή στην πορεία του ήταν η απόφαση του, μετά τις διπλές εκλογές του 2012, να εισέλθει στην κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη.

Όπως πολλές φορές έχει εξηγήσει ο ίδιος, θα μπορούσε να θέσει τον εαυτό του εκτός κάδρου, να μείνει στο περιθώριο ως σχολιαστής των γεγονότων και να αφήσει τους άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Μέχρι να φθαρούν και να πέσουν, ώστε ο ίδιος, απαλλαγμένος από το πολιτικό κόστος, να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

«Εάν ακολουθούσα μία τέτοια τακτική ίσως να μην υπήρχε χώρα για να την κυβερνήσω...», απαντά ο κ. Βενιζέλος, όταν του θέτουν το ζήτημα. Επίσης, επαναλαμβάνει συχνά ότι δεν μπήκε στην πολιτική για να σχολιάζει αλλά για να δρα και ότι θεωρεί την εμπλοκή με τα προβλήματα ως πρώτιστο καθήκον ενός πολιτικού.

Όσοι τον γνωρίζουν καλά, ισχυρίζονται ότι ένας χαρακτήρας σαν τον δικό του δεν θα έμενε ποτέ μακριά από την δράση. «Είναι γεννημένος να χώνεται, να αναλαμβάνει δράση, να ζυμώνεται με τα θέματα και τους ανθρώπους και να τα δίνει όλα ώστε να φέρνει αποτέλεσμα», λένε χαρακτηριστικά κάποιοι από τους συχνούς συνομιλητές του.

 

ΑΛΛΑ ΚΑΙ «ΚΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ» ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Θλίψη για την εξέλιξη

Από το περίφημο ραντεβού ρήξης με την Γεννηματά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν μπορεί να κρύψει τη θλίψη του για την εξέλιξη. Ακόμη δεν μπορεί να χωνέψει ότι το κόμμα του επιφύλαξε μία τέτοια συμπεριφορά. Ταυτόχρονα, όμως, απολαμβάνει ένα τεράστιο κύμα αγάπης και συμπαράστασης απ’ όλη την Ελλάδα, που τον συγκινεί.

Παράλληλα, θεωρεί ανήθικη τη στάση της προέδρου και «βλέπει» πίσω απ’ αυτήν την ζωηρή παρεμβολή συγκεκριμένων γνωστών οικονομικών παραγόντων, που επί χρόνια τώρα επιχειρούν να ελέγξουν τα κόμματα! Έτσι αποφασίστηκε ο «αποκεφαλισμός» του γιατί εδώ και χρόνια δεν είναι… του χεριού τους.

Το περιβάλλον Βενιζέλου παρακολουθεί με προσοχή τα διάφορα σενάρια που εξυφαίνονται για να εξηγήσουν την δραματική εξέλιξη. Ακούν τα όσα λέγονται και διαβάζουν τα όσα γράφονται. Ωστόσο, θεωρούν ότι όποιο από αυτά κι αν ισχύει, η έξοδος του Βενιζέλου αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απώλεια από το ΚΙΝ.ΑΛ., απ’ όσα οφέλη πιθανώς θα φέρει. Κάποιοι, μάλιστα, πιο σκληροπυρηνικοί θεωρούν ότι η έξοδος Βενιζέλου θα δώσει στο ΚΙΝ.ΑΛ. λιγότερες ψήφους απ’ αυτές που πήρε το κόμμα στις ευρωεκλογές. Ίσως, όπως προσθέτουν, κινδυνέψει να μην μπει στη Βουλή…

Πρώτο σενάριο:
η απορρόφηση του ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί το έκανε, λοιπόν, η Φώφη; Ένα από τα σενάρια επικεντρώνεται στην προσπάθεια που κάνει η Γεννηματά να αποσπάσει τους περισσότερους δυνατόν ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια, σύμφωνα με το σενάριο αυτό, θεωρεί ότι η πληθωρική παρουσία Βενιζέλου αποθαρρύνει αυτή τη μετακίνηση. Ο πρώην πρόεδρος δεν… χαρίζει κάστανα στον ΣΥΡΙΖΑ, συγκρούεται πολλαπλώς μαζί του και είναι αντίθετος σε κάθε συνεννόηση μ’ αυτόν. Παράλληλα, έχει ζωγραφιστεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τα χειρότερα χρώματα κι αυτό έχει περάσει στη συνείδηση των ψηφοφόρων. Άλλωστε μέχρι και κατηγορούμενο για υποθέσεις διαφθοράς επιχείρησαν να τον παρουσιάσουν…

Προκειμένου, λοιπόν, να ανοίξει η κάνουλα ροής των ψηφοφόρων, θυσιάζεται ο «Μπένι». Ο ίδιος πάντως θεωρεί ανόητο το σενάριο αυτό, επισημαίνοντας ότι είναι αφελής όποιος θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι έχουν καταγωγή ή υπηκοότητα συνεπώς οφείλουν να γυρίσουν σ’ αυτήν.

Παρακλάδι αυτού του σεναρίου αφορά και το γεγονός ότι ο Βενιζέλος είναι (από τα πρώτα του χρόνια στην πολιτική), κατά του λαϊκισμού και των εντυπώσεων. Στοιχεία όμως τα οποία θέλει να τονώσει μέσα στο κόμμα της η Φώφη, προκειμένου να το κάνει πιο ελκυστικό σε ψηφοφόρους, οι οποίοι προτιμούσαν έως τώρα τον Τσίπρα.

Η πλευρά Βενιζέλου απαντά ότι με τον λαϊκισμό ο τόπος δεν κυβερνιέται, συνεπώς το ΚΙΝ.ΑΛ. θα πρέπει να κινηθεί ως ένα σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό ευρωπαϊκό κόμμα, κάτι το οποίο άλλωστε αποζητούν σταδιακά όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι.

 

Δεύτερο σενάριο:
η… επιδότηση του Κυριάκου

Δεν λείπουν και όσοι πιστεύουν ότι η Φώφη έδιωξε τον «Μπένι» προκειμένου να τον σπρώξει στην αγκαλιά του Κυρ. Μητσοτάκη, κάτι που θα δώσει στη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία. Με τον τρόπο αυτό το ΚΙΝ.ΑΛ. θα αποφύγει τη φθορά της συγκυβέρνησης. Θα περιμένει μέχρις ότου φθαρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε στη συνέχεια να κερδίσει τις εκλογές και να κυβερνήσει μαζί με τον (αποδεκατισμένο έως τότε) ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλευρά Βενιζέλου θεωρεί ότι πρόκειται για ένα φτηνό κι ανεύθυνο σχέδιο. Κατά την άποψη του το ΚΙΝ.ΑΛ. θα πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να σχηματιστεί μία βιώσιμη και σταθερή κυβέρνηση, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση δια παντός. Στο δίλημμα κυβερνησιμότητα ή λαϊκισμός απαντά σταθερά το πρώτο. Και πιστεύει ότι έτσι απαντούν και οι περισσότεροι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι.

Όταν, μάλιστα, του επισημαίνουν ότι ένας από τους λόγους της εκδίωξης ήταν και επιμονή του σε συνεργασία με τη ΝΔ μετά τις εκλογές, για λόγους εθνικού συμφέροντος, απαντά γελώντας. Θεωρεί ότι εάν το κόμμα του κ. Μητσοτάκη δεν πετύχει αυτοδυναμία τότε το ΚΙΝ.ΑΛ. θα συμπράξει οπωσδήποτε για το σχηματισμό κυβέρνησης, παρά τις σημερινές προεκλογικές και λαϊκίστικες κορώνες. Στην αντίθετη περίπτωση, η καταστροφή παραμονεύει λόγω απλής αναλογικής. Η Βουλή θα θυμίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης των 16 παρατάξεων, που δεν θα μπορεί ούτε για το χρώμα των κουρτινών να αποφασίζει. «Ούτε καν η Φώφη δεν θα συμπράξει σε κάτι τέτοιο…», λένε κάποιοι φίλοι του που προσθέτουν με νόημα: «Απλώς τώρα είναι εύκολο να το χρεώνουν στον Βαγγέλη»…


Τι μέλλει γενέσθαι

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντος του, δεν πρόκειται να κατεβεί στις επικείμενες εκλογές. Όχι επειδή δεν προλαβαίνει αλλά επειδή δεν θέλει να εγγραφεί στη συνείδηση κάποιων ως διασπαστής του χώρου. Άλλωστε δεν θα έκανε ποτέ αυτό για το οποίο κατακεραύνωσε τον Γ. Α. Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος ίδρυσε το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.

Όπως προσθέτουν, δεν υπήρξε ποτέ καμία συνεννόηση με τον Μητσοτάκη και τα όσα γράφτηκαν για συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ είναι ψευδή και διακινήθηκαν απ’ όσους προετοίμαζαν το έδαφος για την κίνηση της Φώφης.  
Υπομονετικά θα περιμένει τις εξελίξεις, προσδοκώντας μία άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα να πάει μπροστά.

Οι παρεμβάσεις του θα είναι έντονες και ουσιώδεις. Με πρώτη αυτή στο συνέδριο που διοργανώνει 19 και 20 Ιουνίου στην Αθήνα για τη Μεσαία Τάξη. Εκεί, αναμένεται «να αστράψει και να βροντήξει».

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #161 (08/06/2019-09/06/2019)
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω