Εκστρατεία για την προστασία των ΛΟΑΤ μεταναστών και προσφύγων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 8.12.2016 | 12:55 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Εκστρατεία για την προστασία των ΛΟΑΤ μεταναστών και προσφύγων

Το ΚΜΟΠ καινοτομεί στην αντιμετώπιση των νέων κοινωνικών αναγκών. Εκατοντάδες ΛΟΑΤ μετανάστες και πρόσφυγες θα ωφεληθούν από το νέο έργο του Κέντρου Μέριμνας   Οικογένειας και Παιδιού, “EpsiLon” EquippingProfessionals for Supporting LGBT Refugees

 

Με τις φωνές να πληθαίνουν για την αναγκαιότητα καταπολέμησης της λεκτικής και σωματικής βίας καθώς και των ρατσιστικών επιθέσεων απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα, ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται στην κοινότητα των LGBTQ+/ΛΟΑΤ (Λεσβιακών, Ομοφυλόφιλων, Αμφισεξουαλικών και Διεμφυλικών) και ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με τη δεινή κατάσταση που βρίσκεται ένας πρόσφυγας.

Την ίδια στιγμή καταγράφεται η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα, κάνοντας την κατάσταση των LGBTQ+/ΛΟΑΤ (Λεσβιακών, Ομοφυλόφιλων, Αμφισεξουαλικών και Διεμφυλικών) μεταναστών να γίνεται ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Πολλά από αυτά τα άτομα διώκονται, υφίστανται παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους και απόρριψη βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και ως εκ τούτου χρειάζονται ισχυρότερη υποστήριξη και κατάλληλη βοήθεια.

Το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) ξεκίνησε την υλοποίηση ενός νέου, καινοτόμου ευρωπαϊκού έργου για την υποστήριξη των ΛΟΑΤ προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα.

Το έργο «EpsiLon» χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες και εθελοντές που προφέρουν υπηρεσίες σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Για την επίτευξη του ανωτέρου στόχου, το ΚΜΟΠ συνεργάζεται με Ευρωπαϊκούς Εταίρους με πολυετή εμπειρία στην υποστήριξη περιθωριοποιημένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, συντονιστής του έργου είναι το Διεθνές Ινστιτούτο IARS (Ηνωμένο Βασίλειο) και συμμετέχουν φορείς από την Ιταλία ( Anziani e Non Solo) την Ολλανδία (Movisie) και την Κύπρο (CARDET).

Για τα επόμενα 2 χρόνια, οι εταίροι του έργου θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν μια σειρά από εξαιρετικά καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία και προγράμματα (τόσο για προσωπικές εκπαιδεύσεις όσο και διαδικτυακές) τα οποία θα προκύψουν από τις πραγματικές ανάγκες των ΛΟΑΤ μεταναστών και προσφύγων.

Τα εν λόγω εργαλεία θα βοηθήσουν τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους εθελοντές που προσφέρουν υπηρεσίες σε μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο να αντιμετωπίζουν καλύτερα θέματα αξιοπρέπειας, σεβασμού, ενσωμάτωσης και διακρίσεων της ομάδας στόχου.


Επάνω