Γ. Βαρουφάκης στην ThessNews: «Καμία προπαγάνδα δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 7.6.2019 | 10:42 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Γ. Βαρουφάκης στην ThessNews: «Καμία προπαγάνδα δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες»

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || φωτογραφία: Neal McQueen

Ο επικεφαλής του κόμματος ΜΕΡΑ25, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και το νούμερο δύο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη της θητεία, ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλά στην ThessNews μετά την οριακή αποτυχία να μην εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Πλέον ο στόχος είναι η είσοδος στην Βουλή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. «Ξεκουραστήκαμε ακριβώς μία μέρα, και μετά πέσαμε με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη στο σχεδιασμό του πυκνού μήνα μέχρι τις εθνικές εκλογές» αναφέρει ο ίδιος στην εφημερίδα. «Εκτιμούμε βάσιμα ότι αυτό που εκτίμησαν οι πολίτες είναι ένα απολύτως ρεαλιστικό σχέδιο άμεσης καλυτέρευσης της ζωής τους, και ένας πολιτικός πολιτισμός που εστιάζει στην ουσία αντί των υψηλών τόνων μιας χαμηλής αντιπαράθεσης» υποστηρίζει.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «είχε την μοίρα όλων των κυβερνήσεων που υπογράψανε Μνημόνια. Είναι καταδικασμένα να μην ολοκληρώνουν καν την κυβερνητική τους θητεία, για τον πολύ απλό λόγο ότι καμία προπαγάνδα δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι ζούν μια πολύ καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που βιώνουν καθημερινά». 

Όσον αφορά ενδεχόμενες συνεργασίες ξεκαθάρισε πως «αυτό που δεν κάνουμε και δεν πρόκειται να κάνουμε, είναι συμφωνίες «κορυφής» με μόνο γνώμονα μοίρασμα θέσεων «και μετά βρίσκουμε και το πρόγραμμα»».

 

Γιάνης, η επιστροφή! Ετοιμάζεστε για τις εθνικές εκλογές πλέον;
Ξεκουραστήκαμε ακριβώς μία μέρα, και μετά πέσαμε με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη στο σχεδιασμό του πυκνού μήνα μέχρι τις εθνικές εκλογές. Συμπληρώνεται με ταχείς ρυθμούς η λίστα των υποψηφίων μας σε όλη την επικράτεια κι εμβαθύνεται το πρόγραμμά μας με προσθήκες σε έναν ήδη στέρεο κορμό που συνδιαμορφώθηκε με συνεχείς διαβουλεύσεις και ψηφοφορίες από όλα τα μέλη μας.


Τι θα δούμε σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της δικής σας πρότασης;
Εκτιμούμε βάσιμα ότι αυτό που εκτίμησαν οι πολίτες είναι ένα απολύτως ρεαλιστικό σχέδιο άμεσης καλυτέρευσης της ζωής τους, και ένας πολιτικός πολιτισμός που εστιάζει στην ουσία αντί των υψηλών τόνων μιας χαμηλής αντιπαράθεσης. Οι βασικοί πυλώνες της πρότασής μας είναι οι εφτά τομές για την οικονομία (μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες στο mera.gr), η πράσινη μετάβαση, και το βάθεμα της Δημοκρατίας, με την ίδρυση Διασυμβουλευτικών Συμβουλίων Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ) για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, για όλους τους σημαντικούς τομείς που χρειάζονται ευρείες συναινέσεις.

 

Εκτιμάτε ότι θα μεγαλώσει η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές; Τι πληρώνει ο Αλ. Τσίπρας. Την οικονομική πολιτική, τον Πολάκη ή την Συμφωνία των Πρεσπών;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την μοίρα όλων των κυβερνήσεων που υπογράψανε Μνημόνια. Είναι καταδικασμένα να μην ολοκληρώνουν καν την κυβερνητική τους θητεία, για τον πολύ απλό λόγο ότι καμία προπαγάνδα δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι ζούν μια πολύ καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που βιώνουν καθημερινά. Προφανώς η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τρομάξει κάποιους πολίτες να επιστρέψουν στις τάξεις της με το φόβητρο του ρεβανσισμού που τόσο απλόχερα του προσφέρει στο πιάτο ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό που δε μπορεί να συνειδητοποιήσει το επιτελείο του κ. Τσίπρα είναι ότι τα «fear projects» δοκιμάστηκαν σαν πρακτική και ενάντια στην υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ και στο δημοψήφισμα για το Brexit στην Αγγλία. Ας μάθουν κάτι από τα εκεί αποτελέσματα.


Σκέφτεστε να κάνετε άνοιγμα προς άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς όπως την Λαϊκή Ενότητα που πήρε πολύ μικρό ποσοστό στις εκλογές; 
Το κάλεσμά μας είναι αρκετά ευρύ: απευθύνεται σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους που συμφωνούν στα απολύτως απαραίτητα μέτρα που προτείνουμε για να απελευθερωθεί η χώρα από τη φυλακή της χρεοδουλοπαροικίας. Αυτό που δεν κάνουμε και δεν πρόκειται να κάνουμε, είναι συμφωνίες «κορυφής» με μόνο γνώμονα μοίρασμα θέσεων «και μετά βρίσκουμε και το πρόγραμμα». Η πρότασή μας με τις εφτά τομές για την οικονομία, το τέλος της ασφυκτικής υπερφορολόγησης, τη λύση για τα κόκκινα δάνεια, την αναδιάρθρωση του χρέους κλπ, χρειάζεται όσο γίνεται μεγαλύτερη συνένωση δυνάμεων για να μπορέσει να γίνει άμεση πραγματικότητα. Αλλά στη βάση αυτού του προγράμματος, όχι μιας άνευ πολιτικής ουσίας συνάντηση προσωπικοτήτων.


Κάποιοι αναλυτές έγραψαν ότι εισπράξατε ψήφο διαμαρτυρίας, άλλοι ότι συσπειρώσατε το αντιμνημονιακό μπλοκ. Τι από τα δύο πιστεύετε ότι ισχύει;
Το ΜέΡΑ25 πρόσφερε κάτι πολύ απλό: έναν οδικό χάρτη προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον, και μια πολιτική συμπεριφορά που εστιάζει στο ουσιώδες κι όχι στις παραπολιτικές κοκορομαχίες. Υπάρχουν πολύ καλύτεροι από μας στη διαμαρτυρία, αλλά μέχρι στιγμής κανείς που να έχει βρει τρύπες στη λύση που προτείνουμε. Και είναι χαρακτηριστικό ότι σαν επιλογή ψήφου εκτοξευτήκαμε τη μέρα ακριβώς που οι πολίτες άκουσαν αυτό το σχέδιο σε διακαναλική συνέντευξη τύπου, χωρίς τον θόρυβο εκτροχιαστικών ερωτήσεων για το τί μου είπε ο κάθε Ντάισεμπλουμ στο αυτί το 2015...

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #160 (01/06/2019-02/06/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω