Κερδίζουν έδαφος οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 25.5.2019 | 11:15 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Κερδίζουν έδαφος οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Η Ελλάδα δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, δεδομένου ότι τα βασικά εξαγώγιμα εμπορεύματα χαρακτηρίζονται από χαμηλή εισοδηματική ελαστικότητα.

Επιπλέον, η ενδεχόμενη αρνητική επίδραση στο ύψος των εξαγωγών αναμένεται να αντισταθμισθεί εν μέρει από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, λόγω της πρόσφατης ανόδου στον κατώτατο μισθό, της αυξητικής προσαρμογής στο ύψος των συντάξεων και της μείωσης των συντελεστών του φόρου προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα, στην εστίαση και στην ενέργεια, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η τράπεζα προειδοποιεί ωστόσο πως αυτή η ανθεκτικότητα δεν συνεπάγεται την απενεργοποίηση ορισμένων κινδύνων όπως είναι η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων μηχανολογικού εξοπλισμού που αναμένεται να ενισχύσουν τις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στoν ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και να διευρυνθεί το έλλειμμα του εμπορικoύ ισοζυγίου.

Επιπλέον, η διατήρηση της τρέχουσας ήπιας δυναμικής του ρυθμού μεγέθυνσης ενδέχεται να μην επαρκεί για την ταχύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας.

Η Αlpha Βank παραθέτει τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη», σύμφωνα με το οποίο το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα παρέμεινε το 2018 θετικό για έκτο συνεχές έτος. Το ισοζύγιο στο πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν θετικό και διαμορφώθηκε στις 48.880 θέσεις εργασίας, καταγράφοντας τη δεύτερη μετά την αντίστοιχη περυσινή, υψηλότερη επίδοσή του για το συγκεκριμένο τρίμηνο από το 2001 μέχρι σήμερα.

Ως προς το βασικό χαρακτηριστικό της κατανομής των νέων θέσεων εργασίας μεταξύ πλήρους, μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος, ιδιαίτερα κατά την τελευταία πενταετία. Αναλυτικά, η αναλογία νέων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης και ευέλικτων μορφών εργασίας ήταν 79% προς 21% το 2009, ενώ το 2018 τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώθηκαν στο 45% και 55%.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #159 (24/05/2019-26/05/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω