Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα: Η θρυλική ηγέτιδα με την αδάμαστη θέληση

RETRO 22.5.2019 | 12:32 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα: Η θρυλική ηγέτιδα με την αδάμαστη θέληση

ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ || [email protected]

194 χρόνια σήμερα από τον θάνατο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, μιας  θρυλικής αγωνίστριας του αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον από τον Τουρκικό ζυγό. Ένα γυναικείο πρόσωπο-σύμβολο που η Independent την έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τις 9 πιο σκληροτράχηλες γυναίκες της ιστορίας, όχι άδικα.

Υπήρξε η μοναδική γυναίκα μέλος της Φιλικής Εταιρίας και ξόδεψε όλη της την περιουσία για να αγοράσει καράβια και εξοπλισμό για την Ελληνική Επανάσταση. Πεισματάρα και άφοβη, κατάφερε να κάνει ότι λίγοι σε μια εποχή που οι γυναίκες στεκότανε στο περιθώριο. Ακόμη κι όταν οι Οθωμανοί θέλησαν να κατάσχουν την τεράστια περιουσία της εκείνη έφτασε μέχρι την μητέρα του Σουλτάνου Μαχμούτ ΙΙ και κατάφερε να την εντυπωσιάσει. Στη συνέχεια η Σουλτάνα έπεισε τον γιο της να μην προχωρήσει στην κατάσχεση.

Η ζωή της, από την πρώτη της πνοή, ξεκίνησε δύσκολα. Ο πατέρας της, ο οποίος είχε συλληφθεί από τους Τούρκους με τα πρώιμα γεγονότα της Μάνης, πέθαινε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, όταν εκείνη γεννιόταν σε διπλανό κελί. Το όνομά της, της το έδωσε μέσα στη φυλακή ο πολέμαρχος Παναγιώτης Μούρτζινος.

Παντρεύτηκε 2 φορές, στην ηλικία των 17 με τον Σπετσιώτη Δημήτριο Γιάννουζα και στην ηλικία των 30 με τον Σπετσιώτη πλοίαρχο και πλοιοκτήτη Δημήτριο Μπούμπουλη. Και οι δυο σκοτώθηκαν από Αλγερινούς πειρατές. Και από τους δυο γάμους της απέκτησε 6 παιδιά και μια πολύ σημαντική περιουσία την οποία κατάφερε να αυξήσει με σωστή διαχείριση και εμπορικές δραστηριότητες.

Ως μέλος της Φιλικής Εταιρίας αγόραζε μυστικά όπλα και πολεμοφόδια από τα ξένα λιμάνια και τα έκρυβε στο σπίτι της, ενώ ξεκίνησε και την κατασκευή του πλοίου Αγαμέμνων, της ναυαρχίδας της, για την καταγγέλθηκε στην Υψηλή Πύλη ότι ναυπήγησε πολεμικό πλοίο. Η Μπουμπουλίνα όμως κατάφερε να ολοκληρώσει την κατασκευή δωροδοκώντας τον απεσταλμένο Τούρκο επιθεωρητή στις Σπέτσες και πετυχαίνοντας την εξορία αυτών που την είχαν καταγγείλει.

Η Μπουμπουλίνα δεν σταματούσε πουθενά προκειμένου να βοηθήσει στον Αγώνα. Δεν πισωπάτησε ούτε όταν τα παιδιά από τον πρώτο της άνδρα διεκδίκησαν μερίδιο από την περιουσία και παρά τις πιέσεις που δέχτηκε, κανένας δεν τόλμησε να την πειράξει λόγω της μεγάλης προσφοράς της στην Ελληνική Επανάσταση που στο τέλος την άφησε απένταρη.

«Γενναία μου παλληκάρια» αποκαλούσε το δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες. Είχε αναλάβει να αρματώνει, να συντηρεί και να πληρώνει τον στρατό αυτό μόνη της, όπως έκανε με τα πλοία και τα πληρώματά τους, κάτι που συνεχίστηκε επί σειρά ετών.

Η Μπουμπουλίνα σκοτώθηκε σε συμπλοκή στις 22 Μαΐου 1825, όταν ο μικρότερος γιος της από τον πρώτο της γάμο, ερωτεύτηκε και κλέφτηκε με την κόρη μιας πολύ πλούσιας οικογένειας των Σπετσών, τους Κουτσαίους. Οι δυο νέοι κατέφυγαν στο σπίτι του πρώτου της άνδρα, όπου εκεί πήγε και η Μπουμπουλίνα. Λίγο αργότερα έφτασαν και οι Κουτσαίοι πολύ εξαγριωμένοι με την απαγωγή, όπου κατά την διάρκεια λογομαχίας μεταξύ της Μπουμπουλίνας και του Ιωάννη Κούτση, αυτός την πυροβόλησε στο κεφάλι και την σκότωσε.

Οι Ρώσοι μετά τον θάνατό της, της απένειμαν τον τίτλο της «Ναυάρχου», μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά για γυναίκα.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω