Εκλογικό «θρίλερ»! Μάχη για... πέντε η πρόκριση στον β' γύρο στον δήμο Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 22.5.2019 | 07:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Εκλογικό «θρίλερ»! Μάχη για... πέντε η πρόκριση στον β' γύρο στον δήμο Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Οι πιο οριακές εκλογές για την πρόκριση στον δεύτερο γύρο των τελευταίων ετών στον δήμο Θεσσαλονίκης. Με 19 υποψήφιους συνδυασμούς καμία δημοσκόπηση με δείγμα 600 ατόμων δεν μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα. Όλα όμως δείχνουν ένα προβάδισμα Ταχιάου και μια μάχη για πέντε υποψηφίους, ώστε να... πάνε δεύτερη Κυριακή. Πώς μετακινούνται οι ψηφοφόροι, ποιες οι τακτικές των επικεφαλής  και οι πιθανές συμμαχίες.

 

Τελικά. το Πρωτοδικείο έστειλε 19 υποψήφιους δημάρχους με τους συνδυασμούς στην κάλπη. Το «κόψιμο» τριών παρατάξεων επειδή δεν έβαλαν υποψήφιους στην εκλογική περιφέρεια Τριανδρίας, αναμένεται να αλλάξει ελαφρώς τα δεδομένα. Ειδικά η απουσία ψηφοδελτίου από τη Χρυσή Αυγή δίνει ένα μικρό αβαντάζ σε άλλες υποψηφιότητες.

Το ερώτημα που κυκλοφορεί σε δημοσιογραφικά γραφεία αλλά και εκλογικά κέντρα είναι αν υπάρχει καμία «καραντί» δημοσκόπηση. Μάλιστα υπάρχουν υποψήφιοι που δεν εμπιστεύονται ούτε την εταιρεία που έκανε έρευνα για λογαριασμό της παράταξης. Με τόσο κατακερματισμένο τοπίο, με πάνω από 1500 υποψήφιους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους, πώς μπορεί μια δημοσκοπική εταιρεία σε δείγμα 600-700 ψήφων να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα;

Ακόμα και οι έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζουν διαφορές ακόμα και του 0,2% με περιθώριο σφάλματος ακόμα και 3%. Δηλαδή κάποιος που χάνει με 0,2% διαφορά μπορεί να κερδίζει στην πραγματικότητα με 2,8%. Με τέτοιες διαφορές τι πραγματικούς υπολογισμούς να κάνεις;

Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον οι υποψήφιοι προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από την προεκλογική τους εκστρατεία, ο καθένας με τα «όπλα» που διαθέτει και κοιτάει την επόμενη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο. Η πληθώρα συνδυασμών και οι πιθανότητες να συμμετέχουν ακόμα και 15 παρατάξεις εντός δημοτικού συμβουλίου (από τις 8 που είναι σήμερα) επιβάλλουν στις κυρίαρχες παρατάξεις να κοιτάξουν τις συμμαχίες και να «επιλέξουν» ελάχιστους αντιπάλους να χτυπήσουν.

 

«Κουτσή» πρωτιά για Ταχιάο

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Νίκος Ταχιάος θα κόψει πρώτος το νήμα την πρώτη Κυριακή. Στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία η οποία οδεύει προς μια μεγάλη εκλογική νίκη και την επιστροφή της στην εξουσία σε λίγους μήνες. Συσπείρωση στο κόμμα υπάρχει, ενθουσιασμός ακόμη μεγαλύτερος και αυτό δίνει ένα αβαντάζ στον κομματικό υποψήφιο. Βέβαια οι «αντάρτες» είναι αρκετοί και παίρνουν όλοι σταυρούς από την ίδια δεξαμενή. Και έτσι του «κόβουν» ποσοστό και... δημοτικούς συμβούλους.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι «ταβάνι» για τον υποψήφιο της ΝΔ αποτελεί το 25%. Το μέγιστο που μπορεί να πάρει. Γιατί υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι δεν θα ξεπεράσει το 16-17%. Στο καλύτερο σενάριο λοιπόν ο Ν. Ταχιάος θα εκλέξει 13 δημοτικούς συμβούλους από τους 49. Θα χρειάζεται δηλαδή τουλάχιστον άλλους τόσους για να σχηματίσει διοίκηση, αν είναι αυτός που θα εκλέξουν δήμαρχο οι Θεσσαλονικείς τη δεύτερη Κυριακή.

Η τακτική του είναι ξεκάθαρη. Να προσπαθήσει το ποσοστό του να είναι όλο και πιο υψηλό. Για αυτό και ζητά ισχυρή εντολή.  Στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας ίσως και να πίστευε στο ακατόρθωτο μιας αυτοδυναμίας ή κάπου εκεί κοντά, όμως όσο περνούσε ο καιρός και οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν λιγόστευαν τότε ο πήχης έπεφτε συνέχεια. Η πόλωση που επέλεξε απέναντι σε Κ. Νοτοπούλου και Γ. Ορφανό δεν του «βγήκε» ενώ η άρνησή του να μιλήσει προεκλογικά για τις μετεκλογικές συμμαχίες μπορεί να του προκαλέσει «μπελάδες».

 

Ο συναινετικός Ορφανός

Εντελώς διαφορετική τακτική ακολουθεί ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Ορφανός. Με «όχημα» τον ΠΑΟΚ και την πολύχρονη εμπειρία του δείχνει τον βήμα-βήμα σχεδιασμό του, χωρίς αντιπαραθέσεις και κόντρες, βλέποντας ότι η συναίνεση θα φέρει πολύτιμες συμμαχίες στον δεύτερο γύρο.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν τον φέρνουν να έχει σίγουρα διψήφιο ποσοστό όμως το ταβάνι του είναι το 15%. Ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα αν το καταφέρει -ειδικά αν τον στείλει δεύτερο γύρο- απέναντι σε νεότερους υποψήφιους, με πρόσφατο αυτοδιοικητικό παρελθόν και με την κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για να κάνει την Κ. Νοτοπούλου πρώτη γυναίκα δήμαρχο Θεσσαλονίκης. 

 

Με κυβερνητική ορμή

Η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι την τελευταία τριετία ένα «brand name» για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, ένα σκαλοπάτι κάτω από τον Σωκράτη Φάμελλο. Μπήκε με φόρα στον προεκλογικό αγώνα για τον δήμο Θεσσαλονίκης μετά από μια πετυχημένη θητεία στο γραφείο Πρωθυπουργού που επιβραβεύτηκε με το ΥΜΑΘ.

Η κυβερνητική της ορμή και το δόγμα «να μην ξαναγυρίσουμε στο σκοτάδι τη Θεσσαλονίκη» της έδωσαν μια πρώτη θέση οδηγού για τη δεύτερη Κυριακή. Όμως οι αντιπαραθέσεις και ο σχεδόν «σκυλοκαβγάς» με τον Ν. Ταχιάο στο πάνελ της TV100 της έκοψε τα φτερά. Οι επόμενες εμφανίσεις της σε ντιμπέιτ είχαν το αντίστροφο αποτέλεσμα με τη δυναμική της να αυξάνεται με τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής, των «Μπουταρικών» Έλλης Χρυσίδου και Μαρίας Πασχαλίδου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι για την υποψηφιότητα θα είναι επιτυχία ο δεύτερος γύρος ακόμα κι αν δεν είναι ευχάριστο το αποτέλεσμα. Το 2014 με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλπάζει στην εξουσία και να κερδίζει στις ευρωεκλογές, στον δήμο Θεσσαλονίκης ο Τρ. Μηταφίδης έλαβε μόλις 10,57%. Παράλληλα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών» θα παίξει μεγάλο ρόλο στην επιλογή των ψηφοφόρων και μπορεί να στοιχήσει στη νεαρή πολιτικό.

 

Τρίτη και... φαρμακερή

Το έλεγε και ο ίδιος στις συνεντεύξεις του. «Δικαιούμαι μια τρίτη προσπάθεια σαν τους αθλητές στο ύψος». Ο Σπύρος Βούγιας αποπειράται για τελευταία φορά να γίνει δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Σοφότερος από το παρελθόν, με ξεκάθαρο πλάνο στο μυαλό του δείχνει να τον ευνοούν οι... καραμπόλες.

Το Κίνημα Αλλαγής μετά την απόσυρση Μπουτάρη βρήκε στο πρόσωπό του μια αξιόλογη υποψηφιότητα. Η Φώφη Γεννηματά δεν άκουσε τις «σειρήνες» για πρόσωπο-έκπληξη, ούτε θέλησε να παίξει εσωκομματικά παιχνίδια και έδωσε τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ στον πρώην υπουργό. Από κοντά και ελέω Νίκου Νυφούδη και το Ποτάμι.

Μέχρι τις αρχές του νέου έτους όλα έδειχναν μια χαρά. Μετά όμως προέκυψε η κίνηση των αντιδημάρχων της διοίκησης Μπουτάρη και τα νούμερα «έκατσαν». Η πεποίθηση ότι ο κόσμος της Πρωτοβουλίας θα ακολουθούσε την «ΠΟΛΗΧΡΩΜΗ Θεσσαλονίκη» ξεθώριαζε μέρα με την ημέρα. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν άρδην λίγες ημέρες πριν το Πάσχα. Η επιθετική τακτική Βούγια, ακόμη και από τον αέρα του Ράδιο Θεσσαλονίκη να επιτύχει σύμπραξη με τον Π. Λεκάκη, του έδωσε πολλούς πόντους στο ακροατήριο της Κεντροαριστεράς. Οι προσχωρήσεις του Γ. Δημαρέλου αρχικά και του Αλ. Μπαρμπουνάκη στο 90' της κατάθεσης των συνδυασμών έδωσαν νέα πνοή στο εγχείρημα.

Σε συνδυασμό με την τακτική της «χαμένης ψήφου» θα δοθεί η μάχη για να εξαντληθούν οι πιθανότητες για πέρασμα στον δεύτερο γύρο. Πρόγνωση-εκτίμηση; Από 10% έως 15%.  Αλλά όπως λένε πολλοί «στο ΠΑΣΟΚ ξέρουν να κάνουν εκλογές, μην τους ξεγράφετε».

 

Ξέρει από εκλογές

Δεν είναι ο παλιός Παναγιώτης Ψωμιάδης. Δεν έχει την ίδια αίγλη, τα ίδια κομματικά στηρίγματα, πέρασαν και τα χρόνια, όμως ο πρώην νομάρχης ξέρει αν μη τι άλλο να κάνει εκλογές. Όλοι περίμεναν από αυτόν να κάτσει απέναντι στον Γ. Μπουτάρη πυροβολώντας τον και να έχει προμετωπίδα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ίδιος έκανε την έκπληξη. Στην πρώτη συνέντευξη τύπου δεν καταφέρθηκε κατά του δημάρχου. Το πρώτο του επίσημο ραντεβού το έκανε στο δημαρχείο. Και η προεκλογική του εκστρατεία εστιάζει σε κάθε ένα μεγάλο θέμα της πόλης. Από την καθαριότητα, μέχρι τα ναρκωτικά στη Ροτόντα και από τα πασαλάκια μέχρι το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Επικοινωνιακά δεν θα μπορούσε να μην θεωρηθεί επιτυχημένος. Και μόνο η συμμετοχή Φλωρινιώτη στο ψηφοδέλτιο έφερε την πολυπόθητη δημοσιότητα. Η απουσία της Χρυσής Αυγής από τις εκλογές μπορεί να αποβεί καθοριστική για το τελικό ποσοστό του. Πλέον όλοι τον «βλέπουν» με διψήφιο ποσοστό. Θα μπορέσει όμως αυτό να είναι τόσο υψηλό για να απειλήσει τους υπόλοιπους; Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο. Ο ολοκληρωμένος συνδυασμός με 140 υποψηφίους σε δήμους και όλες τις κοινότητες δείχνει ότι πάει για ψηλά. 

 

Ξεχωρίζει και... ελπίζει

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι ο τελευταίος αλλά όχι ο ελάσσων από τους διεκδικητές της δεύτερης θέσης. Το «γεμάτο» ψηφοδέλτιο σε ολόκληρο τον δήμο και τις κοινότητες σε συνδυασμό με ένα ισχυρό επιτελείο δείχνουν τη δυναμική του που τον φέρνει πολύ ψηλότερο από οποιονδήποτε άλλον ανεξάρτητο συνδυασμό.

Έχει επενδύσει στις γνώσεις και την αυτοδιοικητική του εμπειρία και αν ήταν το 2006 ίσως να μιλούσαμε για ένα «νέο φαινόμενο Μπουτάρη». Ο κατακερματισμός δεν τον ευνοεί και ίσως του στερήσει ένα πολύ υψηλό ποσοστό πάνω στο οποίο θα χτίσει την επόμενη μέρα.

Διεκδίκησε με κάθε τρόπο να είναι ισότιμος συνομιλητής των υποψηφιοτήτων που στηρίζονται από κόμματα και έτσι «πέτυχε» τη συμμετοχή του σε επίσημα debate. Ο ίδιος είναι πάρα πολύ αισιόδοξος καθώς τα μηνύματα από την κοινωνία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ελπίζει σε ένα καλό «φώτο φίνις» για να χαρακτηριστεί ως η μεγάλη έκπληξη των δημοτικών εκλογών.

 

ΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ
Συμμαχίες για… αγρίους

Αυτή τη φορά, λόγω Κλεισθένη και απλής αναλογικής, η εβδομάδα από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή δεν θα έχει απλές στηρίξεις μεταξύ των συνδυασμών αλλά ανακοινώσεις συμμαχιών που θα διοικήσουν τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι όλες οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου θα μοιραστούν αναλογικά την πρώτη Κυριακή και εφόσον ένας συνδυασμός δεν λάβει το 50,01 % των ψήφων στην πρώτη Κυριακή θα πρέπει να συμμαχήσει με άλλη παράταξη ώστε να μπορεί να διοικήσει καθώς δεν θα έχει την πλειοψηφία εντός του δημοτικού συμβουλίου.
Στο πλαίσιο των εκτιμήσεων για το πώς «μπορεί να κάτσει η μπίλια», ας δούμε τα κυριότερα σενάρια δεύτερου γύρου, πάντα με τον Νίκο Ταχιάο μέσα.

ΤΑΧΙΑΟΣ Vs ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αν περάσει αυτό το δίδυμο στον δεύτερο γύρο τότε θα ζήσουμε μια κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Η Κ. Νοτοπούλου αναμένεται να δεχθεί την αντίδραση τόσο για την κυβερνητική πολιτική όσο και για τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Οι ψηφοφόροι που θα επιλέξουν τα κεντροδεξιά ψηφοδέλτια θα βρίσκονται πιο κοντά στον Ν. Ταχιάο ενώ ερωτηματικό είναι η στάση που θα κρατήσουν τα κεντροαριστερά σχήματα. Μπορεί ο Σπ. Βούγιας να συμμαχήσει με την Κ. Νοτοπούλου την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ είναι «στα μαχαίρια»; Και ποιος μπορεί να συμπράξει μαζί με την υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ όταν θα κατηγορηθεί ότι συμμαχεί με αυτούς που ψήφισαν Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα;

ΤΑΧΙΑΟΣ Vs ΟΡΦΑΝΟΣ
Ένα «γαλάζιο δίδυμο» στον δεύτερο γύρο των εκλογών στον δήμο Θεσσαλονίκης θα φέρει σε αμηχανία πολλούς ψηφοφόρους αλλά και τους υποψήφιους τόσο στην κεντροδεξιά όσο και στην κεντροαριστερά. Οι συμμαχίες εδώ θα αποδειχθούν υπεροπολύτιμες. Με τον παράγοντα «ΠΑΟΚ» να παίζει τον ρόλο του, ο Γ. Ορφανός αναμένεται εκτός από τους Π. Ψωμιάδη και Χ. Αηδονόπουλο να πάρει τη στήριξη και των Κ. Ζέρβα και Π. Λεκάκη. Ο Σπ. Βούγιας αναμένεται να μείνει ουδέτερος ενώ όσοι ψηφοφόροι πάνε στην κάλπη θα επιλέξουν τον μη στηριζόμενο από τη ΝΔ. Από την άλλη ο Ν. Ταχιάος ελπίζει στην αθρόα προσέλευση του κόσμου στις κάλπες ώστε να επιλέξει τον ίδιο για δήμαρχο πέρα από συμπράξεις, συμμαχίες και «αλισβερίσια».

ΤΑΧΙΑΟΣ Vs ΒΟΥΓΙΑΣ
Είναι σύμφωνα με τους αναλυτές, το πιο ενδιαφέρον δίδυμο του δεύτερου γύρου. Εκεί η πίτα πραγματικά θα μοιραστεί στα δύο. Τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σχήματα θα συμμαχήσουν με τους όμορους υποψήφιους. Εδώ ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας που μπορεί να δώσει τη νίκη θα είναι η επιλογή του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ενός πολιτικού του Κέντρου που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ αλλά κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές με τη ΝΔ. Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις τύπου «Ορφανός στηρίζει Βούγια» ώστε να μην εκλεγεί ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ ή αντιστοίχως μια σύμπραξη Λεκάκη με Ταχιάο τότε θα μιλάμε για το απόλυτο θρίλερ όσον αφορά τον νικητή.

ΤΑΧΙΑΟΣ Vs ΨΩΜΙΑΔΗΣ
Το σενάριο αυτό θα θυμίζει τις παλιές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία όπου ο Λεπέν πήγε με τον Σιράκ στο δεύτερο γύρο και όλη η Γαλλία έρευσε στις κάλπες για να μην βγει «η φωνή της ακροδεξιάς». Από τα πιθανά δίδυμα είναι αυτό που δίνει μια άνετη νίκη στον Νίκο Ταχιάο υποστηριζόμενο ακόμα και από τον πιο φανατικό οπαδό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Ψωμιάδης θα επιδιώξει συνεργασίες αλλά φαντάζει δύσκολο, εκτός από τα «μικρά» σχήματα της Δεξιάς, να συμπράξουν μαζί του.

ΤΑΧΙΑΟΣ Vs ΖΕΡΒΑΣ
Ένα δίδυμο με σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά, με τον πρώτο να είναι απλά μεγαλύτερος σε ηλικία. Το σενάριο αυτό μπορεί να έχει τις λιγότερες πιθανότητες σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές αλλά θα προμήνυε μια νύχτα-θρίλερ. Χωρίς να υπάρχει από πίσω καμία κομματική κόντρα, οι Θεσσαλονικείς θα πήγαιναν στην κάλπη να επιλέξουν τον δήμαρχό τους. Συμμαχίες θα μπορούσαν να κάνουν όλοι με όλους με την πλάστιγγα να μην είναι σίγουρο προς τα πού θα γείρει.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #158 (18/05/2019-19/05/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω