Χαρτογράφηση των υποψηφίων δημάρχων στο νομό Θεσσαλονίκης - Το κλίμα σε 13 δήμους της πόλης πριν τις εκλογές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 19.5.2019 | 22:17 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Χαρτογράφηση των υποψηφίων δημάρχων στο νομό Θεσσαλονίκης - Το κλίμα σε 13 δήμους της πόλης πριν τις εκλογές

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ, οι μεγάλες μάχες των δημοτικών εκλογών στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Μετά τους 22 υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης που παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα, ήρθε η ώρα για τους 78 υποψήφιους δημάρχους στους υπόλοιπους 13 δήμους του νομού.

 

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

Η νέα εποχή του Κλεισθένη θα επηρεάσει σίγουρα δήμους όπως ο Νεάπολης-Συκεών. Εκεί είχαμε συνηθίσει μια μεγάλη προεκλογική κόντρα με τεράστια πόλωση όπου έδινε όμως τη νίκη στον Σίμο Δανιηλίδη αλλά στον δεύτερο γύρο (46,27% και 63,48% αντίστοιχα στους δύο γύρους το 2014). Όμως η νίκη τώρα δεν σημαίνει και πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο όπερ και σημαίνει πως ο μακροβιότερος δήμαρχος στη χώρα θα χρειαστεί συμμαχίες την επόμενη μέρα.
Και οι κόντρες είναι πολλές. Με τον Ηλία Ζάχαρη από τη ΝΔ και τη νέα γενιά, με τον Λάζαρο Ωραιόπουλο που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Χαράλαμπο Βέλλη από το ΚΚΕ (8,18% το 2014) και τον Ιωάννη Λαφήρα από την ΑΝΤΑΡΣΙΑ και την υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Θα είναι μια μάχη για… γερά νεύρα

 

ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Σχεδόν ίδιο με το 2014 αναμένεται να είναι το σκηνικό των φετινών εκλογών στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Ο νυν δήμαρχος, πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και ισχυρό φαβορί για νέος πρόεδρος στην ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, αναμένεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει 53,18%. Δεύτερος είχε έρθει ο Γ. Κυριλλίδης με 12,99% όπως αναμένεται να γίνει και σε αυτές τις εκλογές στηριζόμενος τόσο από το ΚΙΝΑΛ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιωάννης Νοτάκης από το ΚΚΕ (6,24% το 2014), Ηλίας Σμήλιος από την ΑΝΤΑΡΣΙΑ (2,92% το 2014) και Σοφία Καρασαρλίδου από την ΟΚΔΕ (η παράταξη είχε κατέβει με τον Αγγ. Φουρνοτζή και έλαβε 1,41% χωρίς να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο) οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι.

 

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ- ΕΥΟΣΜΟΥ

Ένα από τα πιο μεγάλα ντέρμπι αναμένεται να ζήσουν οι υποψήφιοι και οι κάτοικοι στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Ο νυν δήμαρχος Πέτρος Σούλας υπέστη απώλειες σε όλη του την θητεία με αποχωρήσεις στελεχών με το μεγαλύτερο πλήγμα να είναι από τον Γιάννη Καμαρινό, πρώην αντιδήμαρχο Παιδείας. Ο κ. Καμαρινός έχοντας μια διακριτή στήριξη από τη ΝΔ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να βρίσκεται στο β΄γύρο ενώ πολύ καλή προεκλογική εκστρατεία κάνει ο Κλεάνθης Μανδαλιανός που προέρχεται από τη συνένωση των παρατάξεων του Στ. Λαφαζανίδη και Κ. Σωτηράκη. Απέναντι και στους τρεις θα είναι ο Νίκος Ζυγάς που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ανεξάρτητος Γιάννης Γιαννακόπουλος και ο Θανάσης Κοκονάς από το ΚΚΕ.
Το 2014 ο Π. Σούλας έλαβε 32,29% στον πρώτο γύρο κερδίζοντας με σχετική άνεση στο δεύτερο (27,4%) τον Στ. Λαφαζανίδη. Τρίτος ήταν ο Κ. Σωτηράκης με 21,44% (που δείχνει και την δυναμική της υποψηφιότητας Μανδαλιανού).

 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Σίγουρο θεωρούν τον δεύτερο γύρο τόσο οι αναλυτές όσο και οι ίδιες παρατάξεις στον δήμο Παύλου Μελά. Ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης με την… προίκα της παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά αλλά και τις πολύ καλές κινήσεις για το περιβάλλον (απομάκρυνση παράνομων χωματερών, αμίαντου κλπ) παραμένει το μεγάλο φαβορί για επανεκλογή (25,22% το 2014). Ισχυρός παίκτης όμως εμφανίζεται ο γιατρός Γιώργος Λίλτσης (13,43% το 2014). Η επιλογή του να έχει από τα μέσα της θητείας μια ισχυρή επικοινωνιακή παρουσία τον έχει βοηθήσει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους συνυποψηφίους του της αντιπολίτευσης.
Πολύ δυνατή υποψηφιότητα είναι επίσης της Σίσσυς Φραγκοπούλου που κανείς δεν πρέπει να την ξεγράφει. Στηρίζεται τόσο με δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι η υποψηφιότητά της είναι αποτέλεσμα συμμαχίας  εννέα εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων από τέσσερις διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις.
Διάδοχος της παράταξης του Διαμαντή Παπαδόπουλου (20,05 % το 2014) είναι ο Δημήτρης Δεληγιάννης ο οποίος έχει κι αυτός προσβάσεις στο ΚΙΝΑΛ ενώ υποψήφιοι επίσης είναι οι Άρης Ιακωβίδης και Μάριος Παλάντζας από το ΚΚΕ.

 

 

ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Φαβορί παρά τις απώλειες βασικών στελεχών της διοίκησής του παραμένει ο νυν δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης. Παράλληλα το προσφυγικό και τα βλέμματα που έπεσαν πάνω στον δήμο και τον ίδιο τον δήμαρχο φαίνεται πως θα παίξουν και αυτά το ρόλο τους. Ο δεύτερος γύρος είναι σχεδόν δεδομένος και μάχη για την είσοδό τους αναμένεται να δώσουν οι Π. Τσακίρης και Γ. Παπακωνσταντίνου ενώ ελπίδες έχουν και οι Π. Σκαρλάτος και Αν. Πολυχρονίδης. Υποψήφιοι επίσης είναι οι Γρηγόρης Εδιρνέλης που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιώργος Θέμελης από το ΚΚΕ.
Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές του 2014 ο Αστ. Γαβότσης πήρε 31,31% στον πρώτο γύρο, τρεις μονάδες πίσω από τον Δ. Σαραμάντο παίρνοντας τη νίκη στο δεύτερο γύρο με μόλις 735 ψήφους. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έλαβε το 22,67%  των ψήφων, ο Γ. Εδιρνέλης το 7,05% και ο Αγγ. Θέμελης το 4,77%.


ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

Εκλογές χωρίς «εικόνα» έχουμε στο δήμο Χαλκηδόνας. Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Τσουκνιδάς (28,56% το 2014) βλέποντας τι έρχεται με την απλή αναλογική και τον «Κλεισθένη» αποφάσισε να μην… μπλέξει. 
Και όλοι μοιάζουν να έχουν ελπίδες για τον δεύτερο γύρο. Ο Κώστας Σαραφίδης είναι το φαβορί των τελευταίων ημερών για είσοδο στο δεύτερο γύρο. Λέγεται ότι έχει την στήριξη δύο πρώην δημάρχων. Του Άρη Αραμπατζή (36,08% το 2014) και Ιωάννη Μπίκου. Υποψήφιος είναι ξανά μετά το 2010 και ο Μαυρουδής Μηντσιούδης ενώ καλό ψηφοδέλτιο λέγεται ότι έκανε ο Σταύρος Αναγνωστόπουλος. Το ΚΚΕ κατεβαίνει με τον Παναγιώτη Μαρκίδη ενώ υποψήφιος είναι και ο Μηνάς Μιτζουρίδης.

 

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ

Μάχη δεύτερου γύρου για τέσσερις αναμένεται στον δήμο Δέλτα. Την φθορά της διοίκησης αναμένεται να εισπράξει ο Μίμης Φωτόπουλος (22,78% το  2014) ο οποίος κινδυνεύει να μείνει ακόμη και εκτός δεύτερου γύρου.  Η υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Γιώργου Γλώσση (20,31% το 2014) μοιάζει ως η πιο δυνατή και αυτή που κερδίζει από τις απώλειες του νυν δημάρχου.
Δυναμική προεκλογική εκστρατεία κάνει και ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, πρώτος σε σταυρούς στην παράταξή του το 2010 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Φαίνεται πως το νεανικό ψηφοδέλτιο που επέλεξε αγκαλιάζεται από τη γενιά του ενώ οδηγεί στην κάλπη και πολίτες που δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.
Την φθορά του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποφύγει ο Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος στηριζόμενος και από το ΚΙΝΑΛ και τον βουλευτή Γιώργο Αρβανιτίδη θεωρείται και αυτός ισχυρός για τον δεύτερο γύρο. Στηρίζεται στην εμπειρία του και τις γνώσεις του από την θητεία του σε μεγάλη εταιρία. Υποψήφιος είναι και ο πρώην δήμαρχος Σπύρος Σταματάκης και η Λίνα Χατζηκυριάκου από το ΚΚΕ.

 

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

Σχεδόν αχαρτογράφητο τοπίο στο δήμο Λαγκαδά καθώς ο νυν δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης ετοιμάζεται για την μάχη της Βουλής. Ο Ιωάννης Ταχματζίδης, ο πρώτος σε σταυρούς το 2014 στην παράταξη Τζιτζικώστα διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις τον δημαρχιακό θώκο. Το «ψάξτε για τον δεύτερο» ακούγεται πολύ έντονα στο δήμο όμως ο…  «Κλεισθένης» έχει πολλά ποδάρια και θα χρειαστούν συμμαχίες για να υπάρξει διοίκηση.
Να πάρει τον δήμο όπως το 2010 επιδιώκει ο Γιάννης Αναστασιάδης, που το 2014 έλαβε 40,74% στον πρώτο γύρο. Η παράταξη Καραγιάννη συνεχίζει διασπασμένη καθώς υποψήφιοι δήμαρχοι είναι τόσο ο Θ. Τζιαμπάζης και η Νίκη Ανδρεάδου ενώ τόσο εν ενεργεία αντιδημάρχους όσο και δημοτικούς συμβούλους έχει μαζί του ο Γ. Ταχματζίδης.
Η Κεντροαριστερά με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ τρέφει ελπίδες στο πρόσωπο της Μαρκέλλας Ταυρίδου (15,16% το 2014) με την πολυδιάσπαση των ποσοστών να την κάνει ισχυρό συμπαίκτη για κάθε δήμαρχο. Υποψήφιοι  δήμαρχοι είναι ο Φίλιππος Γεωργουδάκης με το ΚΚΕ (3,78% το 2014) και η Χρύσα Σάμου που θα εκφράσει τον κόσμο του Σοχού που ζητούσε την «ανεξαρτησία» του δήμου και την επανασύστασή του. Με τον Αλ. Χαρίτση και τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για τις επόμενες εκλογές τότε η υποψηφιότητα της κ. Σάμου μοιάζει σαν να κοιτά περισσότερο στο μέλλον παρά στο σήμερα.


ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ –ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Αδιαμφισβήτητο φαβορί για μεγάλη εκλογή από τον πρώτο γύρο είναι ο νυν δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Ο ίδιος δεν έκανε τελικά το μεγάλο βήμα να πάει στο δήμο Θεσσαλονίκης όμως οι αντίπαλοί του το 2014 διάλεξαν… άλλες πολιτείες. Ο μεν Νίκος Νυφούδης θα είναι στο πλευρό του Σπύρου Βούγια στο δήμο Θεσσαλονίκης ενώ ο Απόστολος Αντωνούδης προτίμησε να μείνει στην διοίκηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε.
Το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών της παράταξης του Νίκου Νυφούδη βρίσκεται στο πλευρό της υποψήφιας δημάρχου Ελένης Ρουσάκη που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ ενώ το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ηγείται ο Γιώργος Αντωνόπουλος. Το ΚΚΕ κατεβάζει ξανά τον Οδυσσέα–Τζαμάλ Μάαϊτα ενώ ανεξάρτητος υποψήφιος είναι ο Κωνσταντίνος Καρπούζης.
Το 2014 ο Ιγν. Καϊτεζίδης εξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 64,27% ενώ ο Οδ. Μάαΐτα έλαβε το 8,34% των ψήφων. Για 155 ψήφους η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με τον Απ. Αντωνούδη επικράτησε της παράταξης του Ν. Νυφούδη.

 

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ

Θεόδωρο Παπαδόπουλο για δήμαρχο και πάλι αναμένεται να εκλέξουν στη Θέρμη και μάλιστα από τον πρώτο γύρο. Για ακόμη μια θητεία ο χώρος της ΝΔ δεν κράτησε τον ίδιο υποψήφιο και ελπίζει στο πρόσωπο του Χρήστου Φάσσα. Η επιβλητική παρουσία του νυν δημάρχου και συνδυασμό με την μεγάλη εμπειρία του τα θέματα της αυτοδιοίκησης κάνουν δύσκολη την όποια επιλογή. Πάντως άλλοι τέσσερις κατεβαίνουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι. Ο Κώστας Μπίκος, η Άννα Τσιφτελίδου από ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βλαχομήτρος από ΑΝΤΑΡΣΙΑ και ο Θεοφάνης Καρκατζούνης από το ΚΚΕ.
Το 2014 ο Θ. Παπαδόπουλος εκλέχθηκε με 66,89% ενώ είχε απέναντί του τον Σωκ. Φάμελλο, χρόνια συνοδοιπόρο του και πλέον υπουργό και μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φ. Καρκατζούνης είχε λάβει 9,87% και ο Δ. Βλαχομήτρος 2,42%.


ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Από τους τέσσερις υποψηφίους δημάρχους το 2014 ο δήμος Θερμαϊκού έχει τους διπλάσιους σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης θα ήθελε πολύ μια εκλογή από τον πρώτο γύρο όμως το 47,24% του 2014 δύσκολα ανεβαίνει όταν υπάρχει τέτοιος κατακερματισμός. Ο Γιώργος Τσαμασλής θέλει ένα πολύ καλύτερο ποσοστό από το 29,73% του 2014 ώστε να μπει με αξιώσεις στον δεύτερο γύρο και οι συμμαχίες του «Κλεισθένη» να τον εκλέξουν δήμαρχο.
Η Ντίνα Μώραλη του ΚΚΕ δίνει και πάλι το παρών (4,32% το 2014) ενώ νέοι υποψήφιοι είναι οι Γιώργος Χατζηβαλάσης (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Παράσχου, Συμεών Καψάλας, Δημήτρης Καπλάνης και Θεόδωρος Τζέκος.

 

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ

Θα υπάρξει ή όχι εκλογή από τον πρώτο γύρο στο δήμο Βόλβης; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα των εκλογών της περιοχής. Ο νυν δήμαρχος Διαμαντής Λιάμας δεν φαίνεται να απειλείται. Το 2014 έλαβε στον πρώτο γύρο 46,12% έναντι του Δημήτρη Στοΐτσα (29,48%). Μοιάζει πολύ δύσκολο να ανεβάσει τα ποσοστά του καθώς αυτή τη φορά θα έχει απέναντί του εκτός από την Βασιλική Πολυζωΐδου του ΚΚΕ (7,87% το 2014), τον Ιωάννη Βαλερή και την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Βόλβης» με τους Βασίλη Ζωγράφο και Θεοχάρη Ελευθεριάδη οι οποίοι θα μοιραστούν την θητεία τους.

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Απέναντι σε έναν διασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης επιδιώκει να μετατρέψει το 47,67% του 2014 σε 50+1 ψήφο για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Δεν φαντάζει και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο ειδικά απέναντι στον Άρη Τεμεκενίδη. Ισχυρότατος αντίπαλος, κατέβηκε πολύ νωρίς στην προεκλογική εκστρατεία, δίχασε τον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν… διαγράφηκε από το κόμμα όμως το γκελ που κάνει στον κόσμο είναι εμφανές.
Δυνατά ακούγεται και η υποψηφιότητα του Γιάννη Δαρδαμανέλη, γιο του γνωστού αυτοδιοικητικού παράγοντα της περιοχής στο παρελθόν και στηριζόμενο από τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά παρά τις «τρικυμίες» αποφάσισε να ρίξει στη μάχη ένα στέλεχος της νέας γενιάς, τον Δημήτρη Αρκούδη που θα επιδιώξει ένα καλύτερο ποσοστό από το 15,37% που έλαβε ο Μ. Λαμτζίδης το 2014.
Υποψήφιοι δήμαρχοι επίσης είναι οι Βικέντιος Αντωνάκης με το ΚΚΕ (10,18% το 2014),  ο παράγοντας του Απόλλωνα Καλαμαριάς, Αβραάμ Περσίδης και ο Θεόδωρος Βολτσίδης με τον συνδυασμό «Πατριωτική Δύναμη Καλαμαριάς». 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #157 (11/05/2019-12/05/2019)
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω