Δέσμευση Τσίπρα για δημιουργία δύο μουσείων για την Ποντιακή Γενοκτονία - Το ένα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά (VIDS)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 18.5.2019 | 14:02 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Δέσμευση Τσίπρα για δημιουργία δύο μουσείων για την Ποντιακή Γενοκτονία - Το ένα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά (VIDS)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Την στήριξη του στην έδρα ποντιακών σπουδών του ΑΠΘ αλλά και τη δέσμευση για τη δημιουργία μουσείων για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη και δη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και την Αθήνα εξέφρασε στους εκπροσώπους των ποντιακών συλλόγων και σωματείων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο ΥΜΑΘ.

Ακόμη ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για τη δημιουργία μνημείων για τη Γενοκτονία στην Αρετσού, στη Σαλαμίνα και στη Μακρόνησο.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της έδρας ποντιακών σπουδών Κυριάκο Χατζηκυριακίδη ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την πρόθεση του για τη δημιουργία δύο μουσείων για τη Γενοκτονία και μνημείων στην Αρετσού, τη Σαλαμινα και τη Μακρόνησο. Παράλληλα γνωστοποίησε και την πρόθεση του για τη σύσταση μιας επιτροπής στη Βουλή με εκπροσώπους των ποντιακών φορέων για την υλοποίηση τους αλλά και για όλα τα υπόλοιπα αιτήματα του ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Χρήστος Τοπαλίδης Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι η ομοσπονδία έθεσε στον Πρωθυπουργό τα πάγια αιτήματα και διεκδικήσεις του ποντιακού Ελληνισμού όπως το θέμα της διδασκαλίας της ποντιακής ιστορίας στα σχολεία και της ανάληψης ενεργού ρόλου της πολιτείας στο ζήτημα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας.

Ο κ. Τοπαλιδης μάλιστα δώρισε στον Αλέξη Τσίπρα το έμβλημα για τα 100 χρόνια της γενοκτονίας το «G».

Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων ο Γ.Γ Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης, δώρισε στον πρωθυπουργό μια λύρα.

Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός καλεί σε συζήτηση το σύνολο του οργανωμένου ποντιακού χώρου.

Δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η έδρα των ποντιακών σπουδών θα έχει πέραν από την προσφορά του ευπατρίδη Ιβάν Σαββίδη και την στήριξη του κράτους το οποίο θα αναλάβει τη λειτουργία της με τη δημιουργία δύο επωνύμων εδρών.

 

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των Σωματείων: 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω