Γ.Γ Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΞ: Στα εμπορικά σήματα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από τα Σκόπια ο όρος Μακεδονία αλλά ο επιθετικός προσδιορισμός  «Μακεδονικός»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 16.5.2019 | 18:51 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Γ.Γ Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΞ: Στα εμπορικά σήματα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από τα Σκόπια ο όρος Μακεδονία αλλά ο επιθετικός προσδιορισμός «Μακεδονικός»

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για την έναρξη της διαδικασία διαλόγου της επιτροπής των ειδικών για τα εμπορικά σήματα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Μπράχος και από πλευράς της Βόρειας Μακεδονίας ο υφυπουργός εξωτερικών.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο κ. Μπράχος δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και ότι υλοποιείται έτσι η δέσμευση των δυο πρωθυπουργών για την έναρξη του διαλόγου για τα εμπορικά σήματα. «Είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι συζητήσεις θα αποδώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα για να ξεπεράσουμε τις πολιτικές συζητήσεις οι οποίες πολλές φορές θολώνουν τα πράγματα. Εξηγήσαμε στους βόρειους φίλους ότι η κατεύθυνση των συζητήσεων εδράζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στην αναγκαία προσαρμογή σε αυτό, και αυτό αφορά και τις γεωγραφικές ενδείξεις» επισήμανε.

Η ομάδα των ειδικών θα έχει 5 μέλη από κάθε χώρα ενώ ταυτόχρονα θα συμμετέχουν όταν χρειάζεται ώστε να συμβάλλουν εποικοδομητικά στις συζητήσεις εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού οργανισμού Intellectual Property Office και του διεθνούς World Intellectual Property Organization.

Ο κ. Μπράχος τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα διάλογο μεταξύ των δύο κρατών αλλά των επιχειρηματικών κοινοτήτων. Το συντονισμό των επιχειρήσεων από ελληνικής πλευράς θα έχει η Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, ο ΣΕΒ και ο ΣΒΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο η πρώτη επαφή μεταξύ των επιχειρήσεων η οποία θα είναι ενημερωτική και για το συντονισμό της πορείας του διαλόγου θα γίνει τέλη Μαϊου, αρχές Ιουνίου.

«Το ΥΠΕΞ θα παρακολουθεί τη διαδικασία ώστε να είναι στην κατεύθυνση με το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε ο Γ.Γ.

Αναφορικά με το μείζον ζήτημα του ονόματος ο κ. Μπράχος υπογράμμισε τα εξής: «Θέλω να διευκρινίσω ότι ο όρος Μακεδονία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εταιρείες στη γειτονική χώρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο προσδιορισμός επιθετικός», διευκρινίζοντας για τον επιθετικό προσδιορισμό σημείωσε ότι εννοεί τον όρο «Μακεδονικός». 

Δίνοντας περεταίρω εξηγήσεις δήλωσε ότι «η διαδικασία μεταξύ των προϊόντων των δύο χωρών εστιάζεται στους λεγόμενους κανόνες καταγωγής όπου πρέπει να αναφέρεται σε πιο ποσοστό έχει κατασκευαστεί εντός της μιας χώρας ή της άλλης. Ένα προϊόν μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονικό» αλλά θα πρέπει να προσδιορίζει ότι είναι παραγωγή της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτός σαφώς θα διαφοροποιήσει στη σήμανση και στην προσέλευση» ανέφερε.

Στην ειδική ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κουτσοχήνας.Ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης θα είναι αντιπρόεδρος στην ομάδα ειδικών και τόνισε ότι τέθηκαν από την ελληνική πλευρά οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθούν οι συζητήσεις, έχοντας ως κύριο γνώμονα το Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο εκπροσώπων εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν:

«Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας συναντήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Με την έναρξη των εργασιών της «Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων» της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για εμπορικά ονόματα, εμπορικά σήματα και εμπορικά σήματα, και οι δύο πλευρές συμφωνήσαμε και θέσαμε τα πολιτικά θεμέλια για να συγκληθεί η πρώτη σύνοδος ολομέλειας τον Ιούνιο. Παράλληλα, υπογράψαμε και αποστείλαμε επιστολές στην IPO (Intellectual Property Office)  της ΕΕ και στον WIPO (World Intellectual Property Organization) αντιστοίχως, καλώντας τους να διορίσουν εμπειρογνώμονες ώστε να συμβουλεύουν ad hoc την εν λόγω "Διεθνή Ομάδα".

Αυτό το στέρεο βήμα, άρρηκτα συνδεδεμένο με τον θεσμοθετημένο διάλογο των επιχειρηματικών κοινοτήτων, είναι απτή απόδειξη της πλήρους δέσμευσης των χωρών μας στη "Συμφωνία Πρεσπών" και της συνεχιζόμενης δέσμευσής μας στην εμβάθυνση της συνεργασίας προς όφελος των διμερών δεσμών και της περιοχής ως συνόλου».

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω