Κ. Σαραφίδης στην ThessNews: Η ύπαιθρος  πρέπει και μπορεί να πρωτοστατήσει στην Ανάπτυξη!

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 15.5.2019 | 22:29 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Κ. Σαραφίδης στην ThessNews: Η ύπαιθρος πρέπει και μπορεί να πρωτοστατήσει στην Ανάπτυξη!

THESSNEWS

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χαλκηδόνας, Κώστας Σαραφίδης, αρθρογραφεί στην ThessNews ενόψει των δημοτικών εκλογών. 

 

Μετά από μία μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης που άφησε έντονο το αποτύπωμα της στην κοινωνία, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία κομβική στιγμή για το μέλλον της πορείας της. Πρακτικές και πολιτικές που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, η εσωστρέφεια, η αδιέξοδη, συχνά, φυγή των νέων στα μεγάλα αστικά κέντρα  –ήδη  τελματωμένα μέσα στο περιβάλλον της κρίσης, με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο-, η φυγή εκτός Ελλάδας ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού ως μόνη λύση στο αίτημα αξιοπρεπούς διαβίωσης, αποστράγγισαν την ελληνική ύπαιθρο από ένα ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας και αποδυνάμωσαν τις προοπτικές ανάπτυξής της.

Όμως, η ελληνική επαρχία παραμένει ζωντανή και ήρθε η ώρα, σε αυτή τη συγκυρία των κρίσιμων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας συνολικά, αλλά και των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών ειδικότερα,  να διεκδικήσει  δυναμικά το μέλλον που της αξίζει!
Με τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψει την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής και θα οδηγήσει σε ουσιαστική ανάπτυξη και στην επιστροφή των ανθρώπων της στους τόπους τους.

 

Οι εαυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, αποκτούν, έτσι, σημασία ιδιαίτερης βαρύτητας για το μέλλον των κατά τόπους Δήμων.  Η ψήφος των πολιτών είναι αυτή που θα καθορίσει την πορεία των τοπικών κοινωνιών και θα διαμορφώσει το μέλλον των ίδιων και των παιδιών μας. Είτε οδηγώντας τες προς την ανάπτυξη είτε καταδικάζοντάς τες στο μαρασμό.  
 

Αυτονόητο είναι πως το πρώτο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσει τις δυνάμεις της μία ουσιαστική, αποφασισμένη να παλέψει για το καλό του τόπου δημοτική διοίκηση, και στελεχωμένη από ανθρώπους με τεχνογνωσία και εμπειρία, είναι τα έργα υποδομής:
• σύγχρονα και ασφαλή οδικά δίκτυα, συνδεδεμένα με τις κεντρικές οδικές αρτηρίες αλλά και βελτίωση των αγροτικών οδών,
• βελτίωση ή εκ νέου κατασκευή υποδομών κοινής ωφελείας και στο τελευταίο χωριό, έτσι όπως αρμόζουν σε σύγχρονες κοινωνίες• ύδρευσης, αποχέτευσης, απορροής ομβρίων υδάτων, κλπ,
• υλοποίηση αρδευτικών  και αντιπλημμυρικών έργων στις αγροτικές περιοχές,
• επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και υιοθέτηση εφαρμογών και συστημάτων ενεργειακής οικονομίας,
• έργα αξιοποίησης και ανάδειξης του, κατά τόπους, φυσικού πλούτου,
• δημιουργική επανάχρηση της αναξιοποίητης ακίνητης περιουσίας των Δήμων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα
• ενίσχυση των δομών κοινωνικής πολιτικής. 

 

Με αυτή τη βάση μπορεί ο Δήμος μας  να διεκδικήσει την ανάπτυξη και την προκοπή. Έτσι θα κρατήσει τους ανθρώπους της η κάθε τοπική κοινωνία. Έτσι θα προσελκύσει επισκέπτες αλλά και επενδυτές ώστε να αναπτυχθούν οι τοπικές οικονομίες και να αντιμετωπιστεί η ανεργία.
 

Ο Δήμος Χαλκηδόνος, ένας Δήμος σε εγγύτητα με το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, βασίζεται, κυρίως, στην αγροτική οικονομία, ενώ φιλοξενεί, παράλληλα, εντός των διοικητικών της ορίων, εγκαταστάσεις μεγάλων βιομηχανιών.  Παραμένοντας στο πλαίσιο ενεργειών για την τοπική ανάπτυξη, επιπλέον των αναγκαίων έργων υποδομών που αναφέραμε ήδη, η δημιουργική συνεργασία με τα ΑΕΙ της ευρύτερης περιοχής στη βάση ερευνητικών προγραμμάτων καινοτομίας με στόχο την ανάπτυξη βελτιωμένων μεθόδων αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής θα αναβαθμίσει την αξία των προϊόντων μας ενώ η τυποποίηση και πιστοποίηση τους, ώστε να αποκτήσουν ταυτότητα, θα  προωθήσει ουσιαστικά τα τοπικά συμφέροντα. 

Παράλληλα, το πεδίο ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, αγροτουρισμού και πράσινου τουρισμού, παρά τις δυνατότητες προοπτικής που διαθέτει, δίπλα στον αγροβιότοπο του Αξιού, παραμένει αναξιοποίητο και περιμένει τις κατάλληλες δράσεις και υποδομές αξιοποίησής του που θα προσελκύσουν επισκέπτες αλλά και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. 
 

Πολλοί Δήμοι της περιφέρειας, του Δήμου Χαλκηδόνος συμπεριλαμβανομένου, έχουν παραμείνει χρόνια τώρα σε κατάσταση γενικευμένης στασιμότητας, με διοικήσεις που δεν μπορούσαν  να αντιληφθούν  έγκαιρα τις νέες συνθήκες και ευκαιρίες έτσι ώστε να προσαρμοστούν στα δεδομένα και τις προκλήσεις της νέας εποχής.  Ήρθε η ώρα, εμείς, οι τοπικές κοινωνίες,  να βγούμε από την εσωστρέφεια και να αποτελέσουμε πρότυπο αυτοδιοικητικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Με δημοτικές διοικήσεις που είναι αποφασισμένες να παλέψουν για το σκοπό αυτό. Εμείς στο Δήμο Χαλκηδόνος με το συνδυασμό μας , Σύμπραξη Ευθύνης  θα κάνουμε την αρχή!
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω