ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΑΠΟΨΕΙΣ 15.5.2019 | 07:59 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ι. ΧΑΤΖΗΤΟΛΙΟΣ*

Λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής αλλά και αντιπυρικής περιόδου, θα ήθελα να αναφερθώ και να τονίσω την επιτακτική  ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών του Νομού Χαλκιδικής.

Παρά τη μεγάλη τουριστική και αντίστοιχα οικιστική ανάπτυξη του Νομού Χαλκιδικής τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα περιοχών, όπως η Κασσάνδρα, εύκολα κανείς μπορεί να διαπιστώσει ότι δεν έχουν διαχρονικά ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας, αναφορικά με τα δάση, τις ακτές και την κυκλοφορία.

Ειδικότερα (τουλάχιστον από την προσιτή σε εμένα εικόνα), η έλλειψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας που αφορά τον καθαρισμό των δασών (απορρίμματα ή και χωματερές, πουρνάρια, ξερά δέντρα, κλάδεμα ιδίως σε σχέση με τα καλώδια της ΔΕΗ), τη διάνοιξη και μονοδρόμηση αγροτικών δρόμων, την προστασία των ακτών από τη διάβρωση με τη δημιουργία εγκάρσιων βραχιόνων,  τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τη λήψη επαρκών μέτρων πυρόσβεσης/προσθήκη κρουνών, σε περιοχές της Χαλκιδικής όπως  η Κασσάνδρα, ενέχει τον κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα ανάλογα με την περσινή τραγωδία στο Μάτι Αττικής. Εν προκειμένω, καλώ  και τους φίλους αναγνώστες να διατυπώσουν δημόσια και τη δική τους εικόνα για την πραγματική κατάσταση, αναφορικά με τα υπάρχοντα και να ληφθούν τα επιβαλλόμενα  μέτρα προστασίας.

Οι Αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες (πολλές φορές λόγω του δαιδαλώδους συστήματος συναρμοδιοτήτων, με παραπομπή των θεμάτων από τη μια υπηρεσία στην άλλη: Δασική Υπηρεσία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια και Αντιπεριφέρειες, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Πολιτική Προστασία) είναι αμφίβολο εάν έχουν προβεί στον απαραίτητο για την περιοχή αντιπυρικό σχεδιασμό και αντίστοιχα στην κατάρτιση σχεδίων εκκένωσης (από τα οποία θα προέκυπταν και οι αναγκαίες παρεμβάσεις) ή ολιγωρούν, ενώ υπάρχουν αναφορές ενδιαφερόμενων -όπως ο υπογράφων- για την πυροπροστασία (σε δύσβατες κυρίως περιοχές με μεγάλη τουριστική επιβάρυνση κατά τους θερινούς μήνες), για τις οποίες δεν φαίνεται να έχουν λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Πρόσφατα μάλιστα, κατατέθηκε πρόταση καθηγητή του Πολυτεχνείου -είναι στη διάθεση των αρμόδιων  Υπηρεσιών  και  Δημοτικών  Αρχών- για τη δημιουργία  θαλάσσιων  διεξόδων διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς (λόγω του ανεπαρκούς οδικού δικτύου), με τη δημιουργία εγκάρσιων βραχιόνων, που θα προστατεύσουν και τις ακτές από τις εκτεταμένες διαβρώσεις.
Δεδομένου ότι διανύουμε και προεκλογική περίοδο, τόσο με τις αυτοδιοικητικές εκλογές (Δήμοι, Περιφέρεια) όσο και με τις ακόλουθες βουλευτικές εκλογές, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση των υποψηφίων να τοποθετηθούν επί ενός τόσο σοβαρού ζητήματος για την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος, απαιτώντας τον σχετικό απολογισμό από τους αρμοδίους και εξαγγέλλοντας τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

*Ο Απόστολος Ι. Χατζητόλιος είναι καθηγητής παθολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αντιπρόεδρος εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος, πτυχιούχος Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο, τ. διοικητής Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #157 (11/05/2019-12/05/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω