Ενδοοικογενειακή βία: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 15.5.2019 | 07:45 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ενδοοικογενειακή βία: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό…

ΝΑΝΣΥ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ || [email protected]

«Έπεσα από τις σκάλες» είναι η πιο κοινή διαδεδομένη δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι περισσότερες γυναίκες, οι οποίες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα περίπλοκο, διαχρονικό και κοινωνικό φαινόμενο που ανέκαθεν υπήρχε και συνεχίζει να απασχολεί. Μάλιστα, τα  τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη έξαρση του φαινομένου καθώς πολλαπλασιάζονται συνεχώς τα κρούσματα στην κοινωνία και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε θρηνήσει και θύματα.

Κατά συντριπτική πλειοψηφία τα θύματα είναι γυναίκες και οι περισσότερες διστάζουν να καταγγείλουν τα σχετικά περιστατικά βίας, λόγω κοινωνικού αντίκτυπου ενώ σύμφωνα με μελέτες υποφέρουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Τι είναι η ενδοοικογενειακή βία;
Μιλώντας στη ThessNews η ψυχολόγος και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, Δέσποινα Δριβάκου, εξηγεί: «Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα σύνθετο μοτίβο συμπεριφοράς που μπορεί να περιλαμβάνει σωματική κακοποίηση (φυσικές πράξεις βίας), ψυχολογική κακοποίηση (ψυχολογική ή λεκτική), σεξουαλική κακοποίηση και παραμέληση. Ενδοοικογενειακή βία ορίζεται ως η βία μεταξύ νυν ή πρώην συντρόφων ή μεταξύ των μελών της οικογένειας».

Παράλληλα τονίζει πως θεωρείται ευρέως ως ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο λαμβάνει χώρα σε όλες τις κοινωνίες και μεταξύ όλων των ατόμων, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου ή κοινωνικοοικονομικής τάξης των θυτών ή των θυμάτων. Μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, καθώς επίσης, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία του παιδιού.

Ποιος είναι συνήθως το θύμα;
Λόγω  των διαφορών στη σωματική δύναμη μεταξύ αντρών και γυναικών, οι γυναίκες είναι 6 με 7 φορές περισσότερο πιθανό να υποστούν επίθεση με σοβαρά σωματικά τραύματα από τους άντρες.  Ωστόσο θύμα βίας μπορεί να θεωρηθεί και ένα παιδί το οποίο κακοποιείται από τους γονείς του ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο  είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο.

Όπως τονίζει η κ. Δριβάκου, «οι γυναίκες που βιώνουν επανειλημμένως σωματική, σεξουαλική ή σοβαρής μορφής συναισθηματική κακοποίηση τείνουν να αρνούνται και να υποβαθμίζουν τον βαθμό κακοποίησης που δέχονται, απωθούν τα γεγονότα  κακοποίησης από τη μνήμη τους, έχουν άγχος, φόβο ή πανικό, λόγω του συνεχούς στρες που βιώνουν, παγώνουν συναισθηματικά, κάνουν επαναλαμβανόμενες αναδρομές σε επεισόδια κακοποίησης του παρελθόντος, έχουν  συγκεκριμένους φόβους που τις κάνουν να είναι σε επαγρύπνηση για σημάδια επικείμενης κακοποίησης».

Ποιες μορφές οικογενειακής βίας υπάρχουν;
Η πιο γνωστή μορφή οικογενειακής βίας είναι η σωματική, ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Περιλαμβάνει μια σειρά από, διαφορετικής ποινικής βαρύτητας, εγκληματικές συμπεριφορές, τη λεκτική, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική βία, τη μορφή βίας διά της παραμελήσεως, την έλλειψη φροντίδας, τη στέρηση ιατρικής περίθαλψης ή εκπαίδευσης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Δριβάκου «τη σοβαρότερη έκφανση της τη συναντάμε στα ψυχικά τραύματα, παρόλο που  δεν είναι εμφανή, καθίστανται βαθύτερα, μακρόχρονα και συχνά… ανεξίτηλα. Δυνατές φωνές, βρισιές, απειλές, προσβολές, συκοφαντικές δηλώσεις και απομόνωση αποτελούν μερικές μόνο όψεις της άσκησης ψυχολογικής βίας. Οποιαδήποτε πράξη περιλαμβάνει περιορισμό, λεκτική προσβολή, εκφοβισμό ή οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά που μειώνει την αίσθηση του εαυτού, της αξιοπρέπειας, της αυτοαξίας και έχει ως στόχο να ελέγξει και να καθυποτάξει τον άλλον».

Σημάδια οικογενειακής βίας
Είναι σύνηθες φαινόμενο -ειδικά στις μικρές κοινωνίες- να φημολογούνται πολλά για κάποια γυναίκα η οποία κακοποιείται από τον άνδρα της, ωστόσο πώς μπορεί να το αντιληφθεί αυτό ένας τρίτος;

Σύμφωνα με την κ. Δριβάκου, η γυναίκα που υφίσταται βία όταν είναι εκτός σπιτιού λαμβάνει διαρκώς μηνύματα και κλήσεις από τον σύντροφό της και του αναφέρει που βρίσκεται. Κοιτάζει διαρκώς την ώρα και ορισμένες φορές τον ακούει, από την άλλη άκρη της γραμμής, να μιλάει άσχημα και καταχρηστικά, ωστόσο δεν αντιδρά.

Επιπλέον,  αποφεύγει να μιλάει με πολλά άτομα, ιδιαίτερα με άτομα του αντίθετου φύλου. Επιπλέον δεν αναφέρεται ή δεν βλέπει συχνά την οικογένειά της, ενώ παράλληλα δεν έχει προσωπικό λογαριασμό τραπέζης, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και δίνει αναφορά για όσα χρήματα έχει ξοδέψει και συμφωνεί πάντα με τον σύντροφο της.

Επίσης μία γυναίκα-θύμα ενδοοικογενειακής βίας βιώνει απότομες αλλαγές στη διάθεση της. Μπορεί να εκνευριστεί ή να αρχίσει να κλαίει ξαφνικά, ενώ αποφεύγει την οπτική και σωματική επαφή με τους άλλους. Παράλληλα, αισθάνεται καταθλιπτική, αγχωμένη, μπορεί να έχει τάσεις αυτοκτονίας και να εκφράζει μίσος για τον εαυτό της ή ντροπή.

Τέλος, σταματάει να φροντίζει τις πνευματικές της ανάγκες, να ασχολείται με τα χόμπι της, με την άσκηση ή με δραστηριότητες. Αλλάζει το ωράριο του ύπνου της, ενώ δεν τρώει πολύ, παίρνει χάπια και καταναλώνει πολύ αλκοόλ ή άλλες ουσίες


 

ΑΜΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΑΣ
Γραμμή 15900 για τις καταγγελίες

Πολλές γυναίκες θέλουν να καταγγείλουν το τι τους συμβαίνει, όμως διστάζουν γιατί δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει η Γραμμή SOS 15900.

Η γραμμή αποτελεί υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν με ψυχολόγους και κοινωνιολόγους που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, σε 24ωρη βάση, 365 μέρες τον χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: [email protected]

Οι γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιο από τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, μέσω των οποίων μπορούν να λάβουν πληροφόρηση και στήριξη. Τα Κέντρα μπορούν επιπλέον να τις παραπέμψουν σε κάποια από τις 21 Δομές-Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Οι ξενώνες δίνουν τη δυνατότητα φιλοξενίας, στέγης διατροφής, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης, σε γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, ώστε να προστατευτούν εν ώρα κρίσης βίας μέσα στην οικογένεια.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει ο «Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & των Παιδιών τους» στην περιοχή των Λαχανόκηπων.
Αξίζει να σημειωθεί πως ιδρύεται τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο μιας σειράς οργανωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί το  Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το τμήμα θα έχει συντονιστικό ρόλο και θα αναλάβει την επίβλεψη και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #157 (11/05/2019-12/05/2019)
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω