Εξαγωγές: Το αναπτυξιακό όπλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 15.5.2019 | 07:08 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Εξαγωγές: Το αναπτυξιακό όπλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

THESSNEWS

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι «πρωταθλήτρια» στην αύξηση των εξαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων φορέων. Η εξαγωγική έκρηξη των τελευταίων ετών μάλιστα έχει άμεσο αντίκτυπο, τόσο στην τοπική, όσο και στην εθνική οικονομία, γεγονός που δίνει θετικό πρόσημο τόσο στην εξωστρέφεια της οικονομικής δραστηριότητας, όσο και στη συνολική ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα της εγχώριας παραγωγής.

Τα στοιχεία της μελέτης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας, με τον τίτλο «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια και νομό», για την περίοδο της κρίσης δείχνουν ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι πρωταθλήτρια περιφέρεια στις εξαγωγές, καθώς αναλογικά έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εξαγωγών. Μάλιστα, η ετήσια μεταβολή μεταξύ των ετών 2016 και 2017 εμφανίζει αύξηση της τάξης του 10,2%, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 14,4%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές της Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζουν αύξηση περίπου 10% ετησίως, ενώ η συνολική αύξηση στα χρόνια της κρίσης ξεπερνά το 50% και κυμαίνεται πολύ πιο πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.

 

«Νέο χρήμα»

Τι σημαίνει όμως πρακτικά για την τοπική και την εθνική οικονομία η αύξηση των εξαγωγών; Την απάντηση έδωσε σε ομιλία του σε εξαγωγικό φόρουμ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Η αύξηση των εξαγωγών που πετύχαμε, σημαίνει νέο χρήμα στην πραγματική οικονομία και την αγορά του τόπου μας, σημαίνει βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, νέες θέσεις εργασίας, ενίσχυση της εξωστρέφειας και της επιχειρηματικότητας, προσέλκυση επενδύσεων. Η Κεντρική Μακεδονία σταδιακά μετατρέπεται σε κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου και ατμομηχανή για την ανάπτυξη όλης της χώρας».

Τα στοιχεία συνηγορούν σε αυτήν την εξέλιξη: Στην Κεντρική Μακεδονία παράγεται το 26% του Αγροτικού ΑΕΠ της χώρας. Είναι η πρώτη Περιφέρεια σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, ενώ είναι και η μεγαλύτερη κτηνοτροφική Περιφέρεια με την παραγωγή του 35% του βόειου κρέατος, του 48% του αγελαδινού και του 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Η Βόρεια Ελλάδα σηκώνει περίπου το 70% της εθνικής μεταφορικής δραστηριότητας της χώρας. Η Μακεδονία διαθέτει εγγύτητα στις οικονομίες των χωρών των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Νοτιανατολικής Ευρώπης, ενώ η Θεσσαλονίκη διαθέτει δύο κομβικές μονάδες υποδομής, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το Αεροδρόμιο «Μακεδονία», που αναβαθμίζονται με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών και κεφαλαίων.

 

Δίκτυο υποδομών

Έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά στις υποδομές καθώς ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών δημιουργεί νέες δυνατότητες για τις εξαγωγές, την εφοδιαστική αλυσίδα, τον κλάδο των υπηρεσιών και τον πρωτογενή τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νέος Κόμβος Κ16 στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, που ολοκλήρωσε και παρέδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ένα αναπτυξιακό έργο που κατήργησε και τον τελευταίο φωτεινό σηματοδότη στην ΠΑΘΕ, τον κορμό δηλαδή του εθνικού οδικού δικτύου.

Επί της ουσίας, με την ολοκλήρωση του έργου συνδέθηκαν οι βασικοί οδικοί άξονες της χώρας και της Περιφέρειας, όπως ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ, η Εγνατία Οδός και η περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξασφάλισε 7 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και ξεκινάει το έργο της σύνδεσης του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην εφοδιαστική αλυσίδα, έναν κλάδο που αναπτύσσεται ραγδαία σε διεθνές επίπεδο, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Κομβικής σημασίας για τις εξαγωγές είναι επίσης τα έργα οδικών υποδομών, που είτε ολοκλήρωσε, είτε υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, όπως οι οδικοί άξονες Κιλκίς-Θεσσαλονίκη, Πατρίδα-Νάουσα και η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης, ενώ και τα 28 έργα αγροτικής οδοποιίας σε 19 Δήμους που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρέχουν καλύτερη πρόσβαση προς τις καλλιέργειες και τις παραγωγικές μονάδες στους παραγωγούς και τις τοπικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα. 

 

Πρόβλημα η υπερφορολόγηση

Ανασταλτικός παράγοντας σε αυτήν την πορεία, όπως και συνολικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων, είναι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, οι υψηλές εισφορές, το μεγάλο κόστος λειτουργίας, το υψηλό ενεργειακό κόστος και το κόστος δανεισμού αλλά και μια σειρά από άλλα ζητήματα, τα οποία όμως είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, όπως σημειώνουν οι παραγωγικοί φορείς.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις προσπαθούν να αμβλύνουν τα αντικίνητρα που αποθαρρύνουν τους επενδυτές και υλοποιούν μια σειρά από παρεμβάσεις και δράσεις. Ήδη σε διοικητικό επίπεδο, τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χτυπούν στη ρίζα της τη γραφειοκρατία. Πρόκειται για τη μεταβίβαση των υπογραφών από το πολιτικό στο διοικητικό επίπεδο, όπου πλέον το 85% των διοικητικών πράξεων στην Περιφέρεια δεν απαιτούν τη λεγόμενη «πολιτική υπογραφή».

Παράλληλα, λειτουργεί για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το ειδικό Τμήμα για την Προβολή των Αγροτικών Προϊόντων, ενώ δημιουργήθηκε και η Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, η πρώτη one stop shop υπηρεσία για τις νέες επενδύσεις. Ταυτόχρονα το σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN, άνοιξε το δρόμο στις τοπικές επιχειρήσεις, που πιστοποιήθηκαν και μπορούν πλέον να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς προμηθειών του.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ

«Αυτός είναι ο δρόμος μπροστά μας»

Στόχος της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως συχνά επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι να γίνει «Πρωτεύουσα της Εξωστρέφειας για όλη τη χώρα» και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτός ήταν πάντα ο χαρακτήρας και ο ρόλος της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της βόρειας Ελλάδας. Να έχει τα μάτια και το μέτωπο στραμμένα έξω. Αυτός είναι ο δρόμος μπροστά μας, αυτό είναι το μέλλον».

Η επίδοση της Περιφέρειας στις εξαγωγές, όπως και οι επιδόσεις στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, φαίνεται να υποστηρίζουν αυτήν την κατεύθυνση. Το επόμενο διάστημα είναι όμως το πιο κρίσιμο, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και χρειάζεται πολύ δουλειά, σχέδιο και συνεργασία. Αυτή όμως είναι η ευκαιρία και η πρόκληση για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία για την ανάπτυξή τους, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να σταματήσει και η μεγάλη πληγή της φυγής των νέων στο εξωτερικό, με νέες ευκαιρίες, δυνατότητες και προοπτικές για να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #157 (11/05/2019-12/05/2019)
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω