Επίπεδο-δάπεδο! Υπάρχει και πιο κάτω;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 15.5.2019 | 07:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Επίπεδο-δάπεδο! Υπάρχει και πιο κάτω;

ΣΑΚΗΣ ΜΟΣΧΗΣ || [email protected]

Κάθε φορά πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει χαμηλότερο επίπεδο, στο οποίο μπορεί να φτάσει η πολιτική ζωή του τόπου, ότι «έχει πιάσει πάτο», και κάθε φορά διαψευδόμαστε παταγωδώς. Ειδικά όμως αυτή η εβδομάδα θα μείνει ως μνημείο στα μαύρα κατάστιχα του κοινοβουλευτισμού. Οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης ξεπέρασαν τον εαυτό τους και κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ θεσμικής υποβάθμισης.

Με ύφος κουτσαβάκηδων του μεσοπολέμου, με φρασεολογία πεζοδρομίου, με φτηνούς εξυπναδικισμούς σε έναν αγώνα πλειοδοσίας ατάκας, εισήγαγαν στον πολιτικό λόγο, πέρα από τα συνήθη της σκανδαλολογίας περί Siemens, Novartis, Πετσίτη και offshore, τις επιδόσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο ψαροντούφεκο και στα γηπεδικά συνθήματα. Ούτε τις οικογένειές τους εξαίρεσαν από τη λασπομαχία στον λεκτικό βούρκο που κυλίστηκαν. Το μόνο που απέμεινε να δούμε στη Βουλή είναι να πιάνονται στα χέρια, κάτι στο οποίο  οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια με τη συμπεριφορά τους.

Η αγωνία τους να «δέσουν» καλά τους ψηφοφόρους και να προσεγγίσουν «νέο αίμα», τους υπαγορεύει την επιστροφή στην εποχή των μπλε και πράσινων καφενείων. Η πόλωση θεωρούνταν πάντα η σίγουρη λύση. Η Ιστορία δείχνει ότι οι Ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από τη λεγόμενη «χαλαρή ψήφο». Όμως, οι δύο μονομάχοι της εξουσίας τις έχουν δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα, κάτι δηλαδή σαν μια μεγάλη δημοσκόπηση, με κάλπες και τεράστιο δείγμα. Μπορεί, λοιπόν, να διατείνονται ότι δεν είναι τηλεπερσόνες που ενδιαφέρονται για τα νούμερα τηλεθέασης, «καίγονται» όμως για τα νούμερα των Ευρωεκλογών κι αυτά θεωρούν ότι έρχονται μόνο κάνοντας γκελ στα ραδιόφωνα και στην τηλεόραση.

 

Στα άκρα

Η με κάθε τρόπο προσπάθεια επαναφοράς του διπολισμού από τα δύο μεγάλα κόμματα ενέχει και το ενδεχόμενο να «πυροβολούν τα πόδια τους». Διότι αν εξαντλήσουν το περιθώριο συσπείρωσης, η εν λόγω επιλογή θα προκαλέσει φυγόκεντρες δυνάμεις στους αναποφάσιστους αηδιασμένους ψηφοφόρους. Ενώ, λοιπόν, χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να τους οδηγήσουν στην κάλπη και να τους προσεταιριστούν, κινδυνεύουν να τους οδηγήσουν στην κάλπη ως τιμωρούς για την παρωχημένη συμπεριφορά τους.

Στην περίπτωση αυτή ο μεν ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εργαστεί άθελά του υπέρ του Κινήματος Αλλαγής, από το οποίο μετακόμισε η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του, η δε ΝΔ θα έχει παραχωρήσει απλόχερα ψήφους σε όλους του σχηματισμούς που εφάπτονται σ’ αυτήν και τους οποίους θα έβλεπε ευχαρίστως να εξαφανίζονται από τον εκλογικό χάρτη. Υπενθυμίζουμε ότι οι Εθνικές Εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα διενεργηθούν με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι όσο περισσότερα κόμματα αποδεκατιστούν και μείνουν εκτός Βουλής τόσο ευκολότερη θα είναι η πορεία της ΝΔ προς την αυτοδυναμία.

Η σύγκρουση έχει αποκτήσει προσωπικό χαρακτήρα και εξελίσσεται σ’ έναν καβγά μεταξύ δύο, των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη. Κάποιοι εχέφρονες εντός των κομμάτων επιχειρούν να επαναφέρουν στην τάξη τους επικεφαλής, συνήθως όμως μάταια. Αντί να συγκρούονται προγραμματικά, κοντράρονται για το ποιος σε προσωπικό επίπεδο είναι… λιγότερο κακός.
                                                          

Ο «μαγνήτης»

Επειδή, λοιπόν, ο καβγάς έχει αποτελέσματα αλλά μόνο στους σκληροπυρηνικούς, ο πρωθυπουργός επέλεξε τη σίγουρη «συγκολλητική ουσία», αυτήν που λειτουργεί σαν ισχυρός μαγνήτης, τις παροχές. Μέχρι που διέκοψε την περιοδεία του, γύρισε εσπευσμένα στην πρωτεύουσα για να ολοκληρώσει την επεξεργασία του πακέτου με τους συναρμόδιους υπουργούς και να το ανακοινώσει στον «κυρίαρχο ελληνικό λαό».

Λένε πολλοί ότι η βιασύνη οφειλόταν στην προσπάθειά του να αλλάξει ατζέντα. Ισχύει, βέβαια, σε μεγάλο βαθμό. Όμως, πέρα απ’ αυτό, υπάρχουν και θέματα ουσίας. Καταρχάς το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα, τα οποία δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο και έρχονται ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές. Οι συνειρμοί στους οποίους επενδύει η κυβέρνηση είναι προφανείς, παρόλο που ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του, με δικαιολογίες όπως «πρόκειται για μόνιμα μέτρα», διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι παροχές, ελαφρύνσεις και εκλογές δεν σχετίζονται. Γελάει και το παρδαλό κατσίκι.

Επίσης, ο πρωθυπουργός έπρεπε να δώσει ισχυρά χαρτιά στους υποψηφίους του, που οργώνουν την επικράτεια, για να συλλέξουν σταυρούς για τους εαυτούς τους και ψήφους για το κόμμα. Τα μέχρι τώρα «όπλα» τους ήταν περιορισμένου βεληνεκούς. Πόσες ψήφους να αποφέρει η ρητορική περί Novartis, Siemens και δανείων; Περυσινά ξινά σταφύλια. Ούτε τη φθορά απ’ τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν καλύπτει. Αλλιώς εκλαμβάνεται η «πλατειά απεύθυνση» όταν ταξιδεύει χέρι-χέρι με τα ανάλογα «πεσκέσια» κι αλλιώς όταν ταξιδεύει «με άδεια χέρια».
                                                               

«Αγνωμοσύνη»

Βέβαια όταν η φθορά που προκαλεί η εξουσία, ιδιαίτερα σε τέτοιες «εβαπορέ» περιόδους όπως αυτές της κρίσης, έχει φτάσει στο «μη παρέκει», τότε και τα αποτελέσματα ενός θεαματικού κόλπου, ενός «μεγάλου δώρου», μπορεί να είναι πενιχρά. Η κυβέρνηση ίσως να πιστεύει ότι με την τακτική «δωσ’ τα όλα», όσα μπορεί τουλάχιστον, θα «ρεφάρει» τη χασούρα, αλλά με τα προηγούμενα που έχει δημιουργήσει, είναι σφόδρα πιθανόν οι περισσότεροι να… παραστούν στην απονομή του βραβείου τους και αφού το λάβουν, να μην τους ξαναδεί ποτέ. Είναι φορές που ο ψηφοφόρος αργεί, αλλά πληρώνει τις κυβερνήσεις με το ίδιο νόμισμα.

Προχθές δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο νέες δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών. Η μία, της ALCO, διενεργήθηκε για το OPEN πριν την ανακοίνωση των παροχών και η άλλη, της MRB για το STAR, μετά. Στην πρώτη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 5,9%, συγκεντρώνοντας ποσοστό 25,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,4%. Στην δε παράσταση νίκης, ποιος δηλαδή πιστεύουν οι ερωτηθέντες ότι θα κερδίσει τις εκλογές, η διαφορά είναι συντριπτική: 61% βλέπει νικητή τη ΝΔ και μόλις ένα 17% τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια απ’ τα ίδια και στη δεύτερη δημοσκόπηση. Στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές τα ποσοστά είναι: ΝΔ 30,2%, ΣΥΡΙΖΑ, 22,8%. Στα πολλαπλά σενάρια αναγωγών επί των ευρημάτων που κάνει η MRB, η μικρότερη διαφορά που της προκύπτει είναι 5,4%.

Είναι εξόφθαλμο ότι χωρίς αυτό το πακέτο, μόνο με σκανδαλολογία και ωραία λόγια περί εξόδου απ’ τα μνημόνια ο ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαινε «άπατος» στις Ευρωεκλογές. Χρειαζόταν κάτι πιο χειροπιαστό για την επίτευξη μιας διαχειρίσιμης ήττας. Μετά, μέχρι τις Εθνικές Εκλογές, έχει ο Θεός. Εκτός αν αυτές δεν αργούν…

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #157 (11/05/2019-12/05/2019)
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω