Το νέο Opel Corsa έρχεται!

AUTO-MOTO 3.5.2019 | 14:53 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Το νέο Opel Corsa έρχεται!

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ || [email protected]

Το Opel Corsa προετοιμάζεται πυρετωδώς για το λανσάρισμά του το Φθινόπωρο.

Το νέο μοντέλο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων, εξελιγμένων και  αποδοτικών μεθόδων εικονικής εξέλιξης και τώρα είναι η στιγμή για τους μηχανικούς της Opel να το δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες στις δικές τους «παιδικές χαρές». Από τον Ιανουάριο, οι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων – πλαισίου, κινητήρα, ηλεκτρονικών, φωτισμού – εκμεταλλεύονται τον μακρύ αρκτικό χειμώνα της Σουηδικής Λαπωνίας για εντατικές δοκιμές σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, σε παγωμένες λίμνες και δρόμους καλυμμένους με χιόνι. Ταυτόχρονα οχήματα προ-παραγωγής δοκιμάζονται σε ειδικές πίστες στο Κέντρο Δοκιμών του Rodgau-Dudenhofen, ενώ στα εργαστήρια στο Rüsselsheim υποβάλλονται σε εκτενείς ελέγχους ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας.

ρύθμιση του πλαισίου επιτυγχάνει την γνωστή ισορροπία μεταξύ σπορ συμπεριφοράς και άνεσης της Opel, παρότι το νέο μοντέλο είναι αισθητά πιο δυναμικό από τον προκάτοχό του. Η Opel θα προσφέρει επίσης το Corsa για πρώτη φορά σε ηλεκτροκίνητη έκδοση (με μπαταρία), ταυτόχρονα με την έναρξη παραγγελιών για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

 

Χειμερινές δοκιμές: Υψηλή άνεση και ασφάλεια υπό οποιεσδήποτε συνθήκεςΌπως κάνουν για δεκαετίες τώρα, οι μηχανικοί της Opel δοκίμασαν τη νέα γενιά Corsa για αρκετούς μήνες στη Σουηδική Λαπωνία, περίπου 40 χλμ. νότια του Αρκτικού Κύκλου. Μεταξύ άλλων, ειδικοί από το τμήμα ελέγχων πλαισίου έχουν ρυθμίσει τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου ευστάθειας, πρόσφυσης και αντιμπλοκαρίσματος τροχών (ABS), σε επιφάνειες με μειωμένη πρόσφυση, σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος που φτάνουν τους -30oC. Ο σκοπός των δοκιμών αυτών σε ακραίες συνθήκες είναι να επιβεβαιωθεί η αξιόπιστη λειτουργία των ανωτέρω συστημάτων, σε πάγο, χιόνι, λάσπη ή άσφαλτο και σε κάθε πλευρά του αυτοκινήτου που έρχεται σε επαφή με το εκάστοτε οδόστρωμα, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο ασφάλειας, άνεσης και δυναμικής συμπεριφοράς. Που σταματά η οδηγική απόλαυση και που ξεκινά η παρέμβαση του συστήματος ελέγχου ευστάθειας?  Στον Αρκτικό Κύκλο, οι συνθήκες για αυτές τις ρυθμίσεις είναι οι πλέον κατάλληλες. Οι μηχανικοί μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα δοκιμών στις ειδικές πίστες βελτιστοποιούν συνεχώς τα συστήματα ελέγχου.Οι δοκιμές με καμουφλαρισμένα αυτοκίνητα στη Λαπωνία, σε δημόσιους δρόμους ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο, ο πάγος στις παγωμένες λίμνες ήταν πάχους περίπου ενός μέτρου, γεγονός που επιτρέπει να κινούνται πάνω σε αυτές τα αυτοκίνητα δοκιμών, τα εκχιονιστικά μηχανήματα και τα φορτηγά ψεκασμού νερού. Οι πολικές νύχτες μεγάλης διάρκειας, δίνουν τη δυνατότητα για εκτεταμένες δοκιμές των συστημάτων φωτισμού και ειδικότερα της τεχνολογίας Adaptive IntelliLux LED® που διατίθεται για πρώτη φορά στην κατηγορία του  Corsa. Το κλίμα και το ευρύτερο περιβάλλον της Βόρειας Σουηδίας έκαναν εφικτό τον ακριβή προσδιορισμό και τη βελτιστοποίηση της αντιθαμβωτικής δέσμης των προβολέων και τη λειτουργία συνεχούς προσαρμογής της, σύμφωνα με τις κρατούσες συνθήκες κυκλοφορίας ώστε να αποκόπτονται αυτόματα τα προπορευόμενα, αλλά και τα αντιθέτως διερχόμενα οχήματα από τη φωτιζόμενη περιοχή. Η αντανάκλαση ελαχιστοποιείται και οι οδηγοί απολαμβάνουν βέλτιστη ορατότητα, για πρώτη φορά στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων. Ένα ακόμα παράδειγμα εκδημοκρατισμού τεχνολογίας από την Opel.

Δοκιμές με υψηλές ταχύτητες: σε οβάλ πίστα με κλίσεις, στο κέντρο δοκιμών τουRodgau-Dudenhofen

Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών test drive στην οβάλ πίστα, στην πίστα ελέγχου συμπεριφοράς οχήματος (πλαγιολίσθηση) και στην πίστα ελέγχου άνεσης του Κέντρου Δοκιμών στο Rodgau-Dudenhofen, οι μηχανικοί της Opel αξιολογούν επίσης την αποτελεσματικότητα των προβολέων του νέου Corsa. Οι μεγάλες ευθείες, προσομοιάζουν την κίνηση στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας (autobahn), όπου η Opel έχει ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις από τα συστήματα διεύθυνσης και ανάρτησης,

«Δίνουμε εξαιρετικά μεγάλη σημασία στον έλεγχο του αμαξώματος» δήλωσε ο Wanke. «Για παράδειγμα, κάθε μοντέλο Opel πρέπει να έχει μία σταθερή συμπεριφορά ακριβείας, σε επιφάνειες με κλίση και με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Το αυτοκίνητο δεν πρέπει ποτέ να δείχνει ασταθές. Το νέο Corsa εντυπωσιάζει με την κορυφαία ευστάθειά του σε παρόμοιες συνθήκες.»

Το σύστημα διεύθυνσης λειτουργεί συναρτήσει της ταχύτητας και έχει ρυθμιστεί για βέλτιστη ακρίβεια, προοδευτική συσσώρευση δύναμης διεύθυνσης και καλή ανατροφοδότηση της πληροφορίας. Τα αμορτισέρ είναι σχεδιασμένα για να αντιδρούν άμεσα στη παραμικρή ανωμαλία του οδοστρώματος ή σε αλλαγή κατεύθυνσης. Τα αυτοκίνητα προ-παραγωγής που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτά τα τεστ έπρεπε να πληρούν υψηλά πρότυπα ευστάθειας κατά την αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας και στη διάρκεια φρεναρίσματος. Το νέο Corsa πρέπει να παραμένει ελεγχόμενο ακόμα και σε ταχύτητες υψηλότερες των 140 km/h, ενώ απαγορεύεται να παρουσιάσει τάσεις υπερστροφής κατά το φρενάρισμα. Το αμάξωμα δοκιμάζεται επίσης με υψηλές ταχύτητες στην οβάλ πίστα – δεν επιτρέπεται η εμφάνιση οποιουδήποτε κραδασμού ή θορύβου από κάποιο εξάρτημα.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των δοκιμών για την autobahn, το νέο Corsa εμβαπτίζεται σε νερό, σε διάφορα βάθη, ξεκινώντας από 25cm τουλάχιστον. Το αυτοκίνητο δημιουργεί ένα κύμα εμπρός, αλλά δεν επιτρέπεται να εισέλθει νερό σε αυτό κατά οποιονδήποτε τρόπο. Ο κινητήρας δεν πρέπει να ‘εισπνέει’ καθόλου νερό, το ηλεκτρικό σύστημα και όλα τα εξαρτήματα πρέπει να παραμένουν προστατευμένα από το κύμα. Το κάτω κάλυμμα του κινητήρα ειδικότερα, παρά την υψηλή πίεση εξ αιτίας του νερού, δεν πρέπει να δυσλειτουργεί.

Δοκιμή Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας: Σε 24ωρη βάση, στο εργαστήριο EMCστο Rüsselsheim

Καθώς τα πρωτότυπα οχήματα και τα οχήματα προ-παραγωγής οδηγούνται στον παγωμένο βορρά, στο Dudenhofen και σε διάφορα άλλα μυστικά σημεία εντός και εκτός Γερμανίας, πραγματοποιούνται σειρές τεστ σε διατάξεις δοκιμής και σε εργαστήρια.  Δοκιμές ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας (EMC) για παράδειγμα, επαναλαμβάνονται σε όλη τη διαδικασία εξέλιξης. Αυτές εξασφαλίζουν ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν επηρεάζονται από παρεμβολές. Στο παρελθόν, η μόνη απαίτηση ήταν να μην υπάρχουν διακοπές ή παράσιτα στην ραδιοφωνική λήψη εξ αιτίας του εναλλάκτη, της ανάφλεξης, των καθαριστήρων παρμπρίζ ή παρόμοιων συστημάτων. Στην εποχή μας, η διαδικασία είναι πολύ πιο περίπλοκη – άλλωστε, το νέο Opel Corsa διαθέτει εξαιρετικά προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός αυτός περιλαμβάνει συστήματα ασφαλείας όπως το ESP, πολυάριθμα συστήματα υποβοήθησης όπως οι προβολείς matrix καθώς και ολόκληρο το σύστημα infotainment.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω