Μεγάλη Παρασκευή: Οι μοναδικοί ύμνοι του Επιτάφιου Θρήνου

RETRO 30.4.2021 | 08:20 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μεγάλη Παρασκευή: Οι μοναδικοί ύμνοι του Επιτάφιου Θρήνου

THESSNEWS-DESK || ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ:ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ημέρα πένθους θεωρείται για όλη την Ορθοδοξία η Μεγάλη Παρασκευή και σύμφωνα με την παράδοση στις εκκλησίες όλης της επικράτειας χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες καθώς η Μεγάλη Παρασκευή σηματοδοτεί την κορύφωση του Θείου Δράματος.

Το πρωί στους ιερούς ναούς ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που είναι ύμνοι οι όποιοι περιέχουν, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές.

Αμέσως μετά ακολουθεί ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής όπου γίνεται και η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Εκεί ο ιερέας αφαιρεί από το σταυρό το σώμα του Ιησού και το τοποθετεί στο Ιερό Κουβούκλιο, ένα ύφασμα πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Χριστός νεκρός.

Οι εκκλησίες λόγω κορωνοϊού και των έκτακτων μέτρων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν θα είναι ανοιχτές μέχρι αργά το βράδυ, όπως κάθε χρόνο, προκειμένου να υποδεχτούν τους πιστούς οι οποίοι πηγαίνουν να προσκυνήσουν το νεκρό σώμα του Ιησού.

Τις βραδινές ώρες τελείται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου με την υμνολογία να είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου και τον πορεία του στο θάνατο (όπου αργότερα θα βγει θριαμβευτής μέσω της Αναστάσεώς Του).

Μετά τον όρθρο, σύμφωνα με την παράδοση, πραγματοποιείται σε κάθε ενορία, σε κάθε γειτονιά, η περιφορά του επιταφίου και του σταυρού. Σύμφωνα με απόφαση της Εκλλσίας φέτος η περιφορά θα γίνει «ἀποκλειστικῶς ἐντός τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ».  Επίσης η οδηγίας προς τις μητροπόλεις αναφέρει για τις καμπάνες ότι «δύνασθε νά κάμνητε χρῆσιν αὐτῶν κατά τήν ἡμέραν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε θά σημάνουν πενθίμως». 

Στον επιτάφειο ψάλλονται σε τρεις στάσεις τα Εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου, τα οποία είναι μικρά τροπάρια.

• «Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σήν.»

• «Άξιον εστί μεγαλύνειν σε τον ζωοδότην, τον εν τω σταυρώ τας χείρας εκτείναντα και συντρίψαντα το κράτος του εχθρού»

• «Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή σου προσφέρουσι, Χριστέ μου»

• «Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος;»

Να σημειωθεί ότι η νηστεία της Μεγάλης Παρασκευής είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι.
 

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω