Τουρκία: Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ρίχνει τη λίρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 25.4.2019 | 16:59 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Τουρκία: Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ρίχνει τη λίρα

THESSNEWS-DESK

Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιό της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ωστόσο, η αγορά δεν περίμενε ήταν να εγκαταλείψει και την αναφορά της σε πιθανές αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr,  διαβεβαίωσε πως η υφιστάμενη περιοριστική πολιτική θα διατηρηθεί έως ότου καταγραφεί αισθητή μείωση του πληθωρισμού. Ωστόσο αναλυτές και επενδυτές πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 15% και η λίρα σε διαρκή πίεση. Θέλουν να δουν να σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι, κόντρα στις επιθυμίες του Ταγίπ Ερντογάν που πιστεύει ότι η λύση είναι στη μείωση των επιτοκίων.

Στη συνεδρίαση του Μαρτίου η νομισματική αρχή τόνιζε στην απόφασή της πως «εάν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική». Αυτή η φράση απουσίαζε από την ανακοίνωση της σημερινής συνεδρίασης, σίγουρα όχι τυχαία.

Η λίρα, η οποία ήταν στο 5,9 έναντι του δολαρίου πριν από την ανακοίνωση, αποδυναμώθηκε τσο 5,9620 στον απόηχό της. Πρόκειται για τα xαμηλότερα επίπεδα ενδοσυνεδριακά από τις 12 Οκτωβρίου.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω