104 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων

RETRO 24.4.2019 | 08:41 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

104 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων

ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ || [email protected]

Σαν σήμερα 250 διανοούμενοι Αρμένιοι δολοφονούνται από τους Τούρκους για να καταστραφεί ο πυρήνας της αρμένικης κουλτούρας.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων υπήρξε η πρώτη  του 20ου αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές την τριετία 1915-1918. Στάθηκε δε ο προάγγελος του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια
Το 1915 οι ηγέτες της Τουρκίας έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο με στόχο να «εξαφανίσουν» τον πληθυσμό των Αρμενίων που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Χιλιάδες Αρμένιοι τότε πνίγηκαν σε ποτάμια, έπεσαν από γκρεμούς, σταυρώθηκαν και κάηκαν ζωντανοί, ενώ χιλιάδες άλλους τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όπου στην πορεία προς την εξορία πέθαιναν από τις κακουχίες, την ασιτία και τα βασανιστήρια. Για ένα χρονικό διάστημα μάλιστα η τουρκική ύπαιθρος ήταν γεμάτη με πτώματα Αρμενίων.  Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν οι σφαγές και ο εκτοπισμός ολοκληρώθηκαν, υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι ήταν νεκροί και πολλοί περισσότεροι απομακρύνθηκαν βίαια από τη χώρα τους.
Σήμερα, οι περισσότεροι ιστορικοί αποκαλούν το συμβάν γενοκτονία, μια προμελετημένη δηλαδή και συστηματική εκστρατεία για την εξόντωση ενός ολόκληρου λαού.

Ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει μέχρι τώρα το τεράστιο μέγεθος των γεγονότων. Παρά την πίεση από τους Αρμενίους και τους υποστηρικτές της δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο, στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι παράνομη οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τα γεγονότα αυτής της εποχής, ενώ πολλές χώρες-μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Η Αρμενική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης είναι η παλαιότερη οργανωμένη Κοινότητα Αρμενίων στην Ελλάδα, με αξιόλογη και διαρκή παρουσία στην κοινωνική ζωή της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας. Με την εκκλησία, το σχολείο της, την πλούσια αθλητική και πολιτιστική της δράση, αγωνίζεται να διαφυλάξει και να διαδώσει στις νέες γενιές την ιδιαίτερη ιστορική παράδοση αλλά και να προασπίσει τα δίκαια αιτήματα του αρμενικού λαού.

Σήμερα 24 Απριλίου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση των μαρτύρων της Γενοκτονίας στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας (Διαλέττη 4), στις 12:00μμ, χοροστατούντος του Πανοσολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη κ.κ. Στεπανός Πασαγιάν και θα ακολουθήσει ομιλία της Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλας Πατουλίδου.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω