Πώς τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες

THESSLIFE 22.11.2020 | 23:15 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πώς τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες

THESSNEWS-DESK

Tα περιττά κιλά στις γυναίκες σύμφωνα με καινούρια μελέτη έχουν αντίθετες επιπτώσεις για τα δύο διαφορετικά είδη εγκεφαλικού (ισχαιμικά εγκεφαλικά - αιμορραγικά).

 

Οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό, αλλά μειωμένο κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό, σε σχέση με τις γυναίκες κανονικού βάρους, σύμφωνα με τη νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια στατιστικής επιδημιολογίας Τζίλιαν Ριβς του Τμήματος Υγείας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,3 εκατομμύρια γυναίκες με μέση ηλικία 57 ετών. Στη διάρκεια 12 ετών, υπήρξαν 20.549 εγκεφαλικά σε αυτές τις γυναίκες, από τις οποίες οι 228.300 ήσαν παχύσαρκες.

Η ανάλυση έδειξε πως για κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά πέντε μονάδες ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού αυξάνεται 21% κατά μέσο όρο, ενώ αντίθετα μειώνεται κατά 12% ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού.

Μεταξύ των γυναικών κανονικού βάρους (με δείκτη μάζας σώματος 22,5 έως 25) το 0,7% έπαθαν ισχαιμικό εγκεφαλικό και το 0,5% αιμορραγικό, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά εγκεφαλικών μεταξύ των παχύσαρκων γυναικών (με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30) ήσαν 1% και 0,4%.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι, παρά την μείωση του κινδύνου για αιμορραγικά εγκεφαλικά (που είναι πιο σπάνια), ο συνολικός κίνδυνος για εγκεφαλικό είναι μεγαλύτερος στην περίπτωση των παχύσαρκων.

 

 

Φωτογραφία από Michal Jarmoluk από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω