Τρεις πολιτικές για το «Ευαγγέλιο» των επενδύσεων

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 23.4.2019 | 07:20 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Τρεις πολιτικές για το «Ευαγγέλιο» των επενδύσεων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

«Επενδύστε και δώστε έμφαση στην καινοτομία». Αυτό είναι το έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα της PwC προς τις επιχειρήσεις στα περιεχόμενα ανάλυσης για τα 10 χρόνια κρίσης, κατά τα οποία, όλοι γνωρίζουμε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε, αλλά δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι δεν μεταρρυθμίστηκε.

«Η κρίση τελείωσε, αλλά η εταιρική οικονομία δεν είναι έτοιμη ούτε πρόθυμη να αναπτυχθεί», επισημαίνει η PwC στη σχετική ανάλυση, όπου αποτυπώνεται το τεράστιο χάσμα μεταξύ δυνατοτήτων χρηματοδότησης και επενδύσεων.

Η ανάλυση της PwC λαμβάνει υπόψη την περίοδο 2009-2016, εξετάζοντας διεθνώς 2.900 εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατ. ευρώ, για τις οποίες αποφαίνεται ότι πλέον είναι ικανές να επενδύσουν. Κι αυτό διότι όπως διαπιστώνεται, η χρηματοδοτική τους δυνατότητα πλέον ξεπερνάει κατά πολύ τις επενδύσεις.

Πάντως κατά την PwC, τρεις είναι οι γενικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα, με στόχο να καθιερώσουν συνθήκες οι οποίες είναι ευνοϊκές για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τις επενδύσεις και για την κινητοποίηση των πόρων της οικονομίας.

Πρώτον, το εταιρικό τοπίο πρέπει να εκκαθαριστεί από εταιρείες-ζόμπι με γρήγορο ρυθμό. Οι διαδικασίες πλήρους ρευστοποίησης είναι σημαντικές για τη μεταφορά ζήτησης στις υπόλοιπες εταιρείες, για την απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων στην παραγωγική οικονομία, ενώ βελτιώνουν την εμπορική ρευστότητα.

Δεύτερον, πρέπει να στηθεί μία καλά οργανωμένη προσπάθεια ανάπτυξης εμπιστοσύνης, με ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του κρατικού πιστωτικού κινδύνου και θα προσελκύσει διεθνείς στρατηγικούς επενδυτές να επενδύσουν στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες όχι μόνο επιβίωσαν από τη χειρότερη κρίση αλλά αύξησαν την ανταγωνιστικότητά τους.

Τρίτον, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων, η οικονομία θα ξαναβρεί την ισορροπία προς υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και θα επεκταθεί σε καινούργιες αγορές.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #154 (20/04/2019-21/04/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω