«Στον αέρα» 59 εργαζόμενοι σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη - Τι δηλώνουν στην ThessNews

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 19.4.2019 | 17:13 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Στον αέρα» 59 εργαζόμενοι σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη - Τι δηλώνουν στην ThessNews

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΝΑΡΙΤΙ || [email protected]

Πενήντα εννιά εργαζόμενοι των πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» στη Θεσσαλονίκη δεν προσλαμβάνονται από την αλυσίδα «Market In». Όμως πριν από περίπου 20 μέρες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τους εργαζόμενους, αναγνωρίζοντας ότι έχει επέλθει μεταβίβαση της πρώτης επιχείρησης στην δεύτερη.

Με την απόφαση του Πρωτοδικείου, η αλυσίδα «Market In» καλείται να προσλάβει τους εργαζόμενους, οι οποίοι πάνω από 2,5 χρόνια παρέμεναν στο «κενό».  Σύμφωνα με την απόφαση η αλυσίδα σούπερ μάρκετ, υποχρεώνεται να προσλάβει τους εργαζόμενους αυτούς διατηρώντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που είχαν κατοχυρωθεί (μισθολογικά, αποζημιώσεις, άδεις κ.λπ.), ενώ ευθύνεται και για όλες τις μισθολογικές εκκρεμότητες (δεδουλευμένα, μισθούς υπερημερίας κλπ).

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα Εργασίας, κ. Ανδρέα Νεφελούδη, για να συζητήσουν εκ νέου το ζήτημα τους. Σε αυτή την συνάντηση είχαν ζητήσει να υπάρξει και κάποιος εκπρόσωπος από τα «Market In» αλλά δεν εμφανίστηκε κανείς. Έτσι έδωσαν εκ νέου ραντεβού για την Μεγάλη Τρίτη.

 

Τι δήλωσε στην ThessNews η δικηγόρος της υπόθεσης, Αναστασία Καραπίτσα:

«Λίγο πιο νωρίς από τον Ιανουάριο οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι, προχώρησαν βέβαια σε επίσχεση εργασίας από τα μαγαζιά καθώς χάθηκε όλος ο εξοπλισμός. Έγινε αποδεδειγμένα πλέον μεταβίβαση καταστημάτων για να μην πούμε για καθολική διαδοχή της Market In.

Αυτό αποδεικνύονται από διάφορα στοιχεία και τα εκτίμησε και το δικαστήριο και έβγαλε τη συγκεκριμένη απόφαση. Σήμερα έκαναν αίτημα προσωρινής διαταγής στο οποίο απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής. Εντάξει έχουν αυτοί χρήματα να προσφεύγουν στα δικαστήρια. Δεν είναι φανερή μεταβίβαση, δηλαδή μέχρι τώρα, ενώ λειτουργούν κανονικά τα καταστήματα, άρχισαν να λειτουργούν από «Καρυπίδης» σαν «Market In».

Οι εργαζόμενοι ήταν σε ένα κατάστημα κανονικά με τον εξοπλισμό και με τα εμπορεύματα και ξαφνικά όταν άρχισαν να λειτουργούν σαν «Market In», άρχισαν να αδειάζουν. Η εταιρία πρέπει να προσλάβει 59 εργαζόμενους, αυτή την απόφαση την έχει πάρει το δικαστήριο.»

 

Τι δήλωσε στην ThessNews η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Νόπη Μουστακίδου:

«Oι εργαζόμενοι της επιχείρησης βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από το 2016. H εταιρεία «Καρυπίδης» από τον Ιανουάριο του 2016 δεν έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα.

 Aπό το Μάιο του 2016 ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων βγήκε σε επίσχεση εργασίας. H εταιρεία κάνοντας συμφωνίες με την «Market In» προμηθευόταν κάποια εμπορεύματα αλλά προς το τέλος του 2016 είχαν καλέσει όλους τους εργαζόμενους σε μία συγκέντρωση. Εδώ στη Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη και σε άλλες περιοχές και στη Βέροια, ζητώντας τους και σε αυτή τη συνάντηση να συνεχίσουν να λειτουργούν τα καταστήματα με κούρεμα των δεδουλευμένων κατά 50% και μείωση των μισθών.

Η  πλειοψηφία των εργαζομένων είχε απορρίψει αυτή την πρόταση και έκτοτε η εταιρεία «Market In» η οποία θεωρούμε ότι η είναι διάδοχος της εταιρείας «Καρυπίδης» νοίκιαζε καταστήματα, άδειασε τα καταστήματα από ότι υπήρχε μέσα από εμπορεύματα και εξοπλισμό για να το νοικιάσει και να τα λειτουργούσαν τα «Market In».

 Από την πρώτη στιγμή θεωρούσαμε ότι υπάρχει μεταβίβαση εταιρείας κάτω από το τραπέζι γιατί ακριβώς δεν ήθελαν να πάρουν τους εργαζόμενους που είχαν πλήρη δικαιώματα και με μισθούς που ήταν αρκετά υψηλότερη από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι συνάδελφοι έχουν δικαστική απόφαση που θα πρέπει η εταιρεία «Marekt In» να τους προσλάβει, η εταιρεία βέβαια αρνείται όλο το προηγούμενο διάστημα και να κάτσει να συζητήσει με τους εργαζόμενους. Αλλά και να προσλάβει το προσωπικό όπως θα έπρεπε».

Είχαμε πριν από 15 μέρες 20 μέρες μία δικαστική απόφαση εδώ στη Θεσσαλονίκη για μία ομάδα εργαζομένων που δικαίωνε τους εργαζόμενους που όριζε ότι η διαδοχή υπάρχει διάδοχη καθολική διαδοχή για όλα τα καταστήματα ότι η διαδοχή μεταβίβαση έχει γίνει το Νοέμβριο του 2016 και καθιστούσε προσωρινά εκτελεστή αυτή την απόφαση. H εταιρεία Market In το έχει αρνηθεί, όλες τις προσπάθειές μας που πήγαμε και προσφέραμε την εργασία μας δεν τις αποδέχτηκε, κατέθεσε έφεση και σήμερα εκδικαζόταν η προσωρινή διαταγή της εταιρείας η οποία έχει απορριφθεί. Άρα εμείς προχωράμε διεκδικώντας και τις θέσεις εργασίας μας και τα δεδουλευμένα μας».

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω