Άβατο η περιοχή «Τσαϊρια» στο δήμο Θερμαϊκού - Καταγγελίες για παράνομες καύσεις καλωδίων στον οικισμό των Ρομά (ΦΩΤΟ + VIDEO)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 2.4.2019 | 17:45 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Άβατο η περιοχή «Τσαϊρια» στο δήμο Θερμαϊκού - Καταγγελίες για παράνομες καύσεις καλωδίων στον οικισμό των Ρομά (ΦΩΤΟ + VIDEO)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Σε άβατο έχει μετατραπεί η περιοχή Τσαϊρια του Δήμου Θερμαϊκού. Σε μια έκταση περίπου 20 στρεμμάτων ανάμεσα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και την Περαία, απλώνεται ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός από Ρομά, οι οποίοι, όπως αναφέρουν, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στη thessnews κάτοικοι της περιοχής, έχουν μετατρέψει την τοποθεσία σε άτυπο γκέτο.

 

Οι καταγγελίες κατοίκων και επαγγελματιών για καύσεις καλωδίων και άλλων υλικών με σκοπό την απομόνωση του χαλκού και στη συνέχεια την πώλησή του, πέφτουν βροχή.

Η υγεία των πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς από την καύση εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα ρύποι και επικίνδυνα σωματίδια τα οποία εισπνέονται από τους κατοίκους των περιοχών: Περαίας, Νέων Επιβατών, Αγίας Τριάδας, Πλαγιαρίου και Τριλόφου, ανάλογα κάθε φορά της κατεύθυνσης του ανέμου.

Το φαινόμενο είναι πολλές φορές ορατό στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται απέναντι στον κόλπο του Θερμαϊκού.

Παράλληλα σημαντική είναι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς πέραν των άλλων υπάρχουν εστίες εναπόθεσης σκουπιδιών και μπαζών σε αυτοσχέδιες χωματερές και όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο και τη θάλασσα. 

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στη thessnews μέλος της «Κίνησης Πολιτών Δήμου Θερμαϊκού και Θέρμης Ενάντια στην Περιβαλλοντική Ρύπανση» η περιοχή έχει μετατραπεί σε άβατο, όπου βασιλεύουν άλλοι νόμοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το μέλος της κίνησης μιλά ανώνυμα καθώς όπως δηλώνει φοβάται για τη σωματική του ακεραιότητα και την περιουσία του λόγω της έντονης ενασχόλησή του με το ζήτημα.

«Για να προσεγγίζεις και για να μπεις στον οικισμό, θέλει άδεια από τον Πρόεδρο της κοινότητας των Ρομά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει οξυνθεί σε μεγάλο βαθμό. «Τα αγροτικά αυτοκίνητα φορτωμένα με πάσης είδος αντικείμενα και υλικά μπαίνουν στον οικισμό. Κατά διαστήματα ανάβουν φωτιές για απομονώσουν τον χαλκό. Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει και ρευματοκλοπή από παρακείμενες κολόνες της ΔΕΗ. Παίρνουμε τις αρμόδιες αρχές, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα» υπογραμμίζει.

Επαγγελματίας που επίσης θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του σημειώνει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στη thessnews ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε γκέτο, «είναι άβατο,  είναι μια αποκλεισμένη περιοχή, που ακόμη και η αστυνομία δεν πλησιάζει, η παραβατικότητα έχει αυξηθεί επικίνδυνα» τονίζει.

«Έχουν αποθρασυνθεί εντελώς, μπαίνουν και βγαίνουν στον κεντρικό δρόμο όπως θέλουν, το φανάρι είναι σαν να μην υφίσταται. Οι κλοπές είναι στο καθημερινό πρόγραμμα της ευρύτερης περιοχής».

Αναφορικά με την καύση αναφέρει: «Η καύση ελαστικών, στρωμάτων και από οποιοδήποτε υλικό μπορούν να βγάλουν σίδερο που στη συνέχεια το εμπορεύονται, είναι καθημερινότητα. Η δυσοσμία είναι αφάνταστη. Η πυροσβεστική έρχεται σχεδόν σε καθημερινή βάση».

Σύμφωνα με τον ίδιο το μέρος λειτουργεί σαν ένας σταθμός μετεπιβίβασης όπου κάποιοι έρχονται, μένουν για λίγο διάστημα, κάνουν τις δουλειές τους και φεύγουν. «Έρχονται και κάτι Βούλγαροι, βλέπω πολύ παλιά αυτοκίνητα με κάτι βουλγάρικες πινακίδες που μπαίνουν μέσα, μένουν μερικές μέρες και φεύγουν».

Αναφορικά με την αστυνόμευση επισημαίνει: «Περιπολικό εδώ θα δεις μια φορά το μήνα, δεν εννοώ να περνά, αλλά να πηγαίνει μέσα στον οικισμό».

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω