Νέος διαγωνισμός για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 11.3.2019 | 07:53 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Νέος διαγωνισμός για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Με χρονοδιάγραμμα που άρχισε να «τρέχει» με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές και θα ολοκληρωθεί στις 5 έως 8 Μαΐου με την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή, δίνεται η επανεκκίνηση της διαδικασίας της λιγνιτικής αποεπένδυσης.

Όλη η διαδικασία του διαγωνισμού, οι όροι αλλά και το περιεχόμενο της χθεσινής τροπολογίας που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τη γεωθερμία του ΥΠΕΝ, είναι σε πλήρη συνεννόηση με την Κομισιόν, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως των Βρυξελλών και να μη θεωρείται η υπόθεση ΔΕΗ-λιγνίτες, ως εκκρεμότητα.

Όπως αναφέρει η τροπολογία που ψηφίστηκε, η ΔΕΗ θα έχει την ευθύνη της διενέργειας του διαγωνισμού, υπό την επίβλεψη του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει νέα αποτίμηση για τα πωλούμενα πάγια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, δεν ευθυνόταν η αποτίμηση για την αποτυχία του προηγούμενου διαγωνισμού.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός απέτυχε διότι, όπως ανέφερε και στην επιστολή του προς την Κομισιόν, διενεργήθηκε σε εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, υπήρχε ανασφάλεια λόγω του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και σοβαρές εκκρεμότητες όπως π.χ με τον λιγνίτη και το ορυχείο της Μελίτης.

Για τη νέα διαδικασία ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι έχουν λυθεί και επίκειται η επίλυση σημαντικών εκκρεμοτήτων και δημιουργείται νέα προοπτική επιτυχίας.

Τα νέα δεδομένα ανοίγουν το δρόμο και για νέες συμμετοχές στο διαγωνισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ. Χθες ο κ. Παναγιωτάκης επέστρεψε από την Κίνα, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους δύο εταιρειών της China Energy (που συμμετείχε στον προηγούμενο διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου) και με την CMEC.

Επαφές επίσης υπάρχουν με ρωσική εταιρεία αλλά και με μεγάλη εταιρεία από τις ΗΠΑ.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #148 (09/03/2019-10/03/2019)

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω