Εξακολουθούν οι προκλήσεις στην οικονομία

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 25.2.2019 | 07:14 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Εξακολουθούν οι προκλήσεις στην οικονομία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Αν και υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη με πολλές προκλήσεις σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, Fitch, σε νέα έκθεσή του για την Ελλάδα.

Όπως τονίζει σημαντικός είναι και ο δημοσιονομικός κίνδυνος, αφενός από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, αφετέρου από το τραπεζικό σύστημα λόγω των «κόκκινων» δανείων.

Παράλληλα προειδοποιεί πως ο κίνδυνος χρηματοπιστωτικής αστάθειας είναι υπαρκτός, ενώ δεν αποκλείει την επιστροφή των capital controls σε περίπτωση που η δημοσιονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί.

Τα υψηλά αποθέματα χρέους της γενικής κυβέρνησης και του καθαρού εξωτερικού χρέους, το ασθενές μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα, βαραίνουν τις προοπτικές της χώρας.

Η Fitch ωστόσο επισημαίνει τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Όπως τονίζει, η Ελλάδα σημείωσε πλεόνασμα του προϋπολογισμού ύψους 0,6% του ΑΕΠ το 2018, λόγω των υψηλότερων εσόδων και της συγκράτησης των δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ. Αναμένει ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν θα χαλαρώσει και «βλέπει» πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,4% του ΑΕΠ το 2019 και 3,3% το 2020.

Σε ότι αφορά το πολιτικό σκηνικό, τονίζει πως οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν έως τον Οκτώβριο του 2019. Όπως εκτιμά, η δημοσιονομική πειθαρχία θα διατηρηθεί, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων πιστωτών έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο η μελλοντική κυβέρνηση να αντιστρέψει δραματικά την πορεία της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο, οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να διατηρήσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολιτικές προκλήσεις.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #146 (23/02/2019-24/02/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω