ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ: Μια σημαντική γυναίκα και φιλάνθρωπος

PEOPLE 11.2.2019 | 09:19 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ: Μια σημαντική γυναίκα και φιλάνθρωπος

ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή η Νίκη Γουλανδρή, μια πολύ σημαντική, δραστήρια και φιλάνθρωπος γυναικεία προσωπικότητα, παγκόσμιας φήμης.

Η ελληνίδα ζωγράφος είχε γεννηθεί το 1925 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Πολιτειολογία και την Φιλοσοφία, με τους φιλοσόφους Horkheimer & Adorno.

«Υπήρξε μια προαίρεση μέσα μου να είμαι χρήσιμη στα χρόνια που θα ζήσω. Το ίδιο πίστευε και ο άνδρας μου» είχε δηλώσει η ίδια το 2011 σε συνέντευξή της.
Μαζί με τον σύζυγός της θεωρούνται πρωτοπόροι στη σκέψη και στην πράξη. Η ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964 ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης τους έθεσε επικεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του επαναπροσδιορισμού του σύγχρονου ανθρώπου σε έναν νέο κώδικα αξιών.

«Τίποτε δεν μοιάζει με την λαμπρότητα και την ομορφιά της γης. Έχουμε χαλάσει τον πλανήτη. Οι επιστημονικές κατακτήσεις δεν είναι προς όφελος του ανθρώπου και της ζωής. Τα πάντα έχουν εξαθλιωθεί εν ονόματι του καταναλωτισμού. Μια κοινωνία προσανατολισμένη στα περισσότερα κι ακόμη περισσότερα. Με τα σημερινά αποτελέσματα» είχε πει .

Η Νίκη Γουλανδρή βοήθησε στην εικονογράφηση αρκετών βοτανολογικών βιβλίων, όπως τα  Wild Flowers of Greece (Άγρια Άνθη της Ελλάδας) . Ήταν αντιπρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή. Το 1974 διετέλεσε υπουργός κοινωνικών υπηρεσιών- Γενική Γραμματεία Υγείας, το διάστημα 1975-1980 υπήρξε επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, ενώ υπήρξε μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό της UNESCO. Το 1990 της απονεμήθηκε το βραβείο Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το 1991 ονοματίστηκε «Γυναίκα της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα.

Άνθρωποι της πολιτικής και της τέχνης έστειλαν συλλυπητήριες επιστολές, εξαίροντας τη ζωή και το έργο της, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Η Νίκη Γουλανδρή υπήρξε πρότυπο ενεργού πολίτη με πολυσχιδή κοινωνική δράση και έντονη περιβαλλοντική ευαισθησία που αποτυπώνεται στο έργο της… συνδύασε την περιβαλλοντική επαγρύπνηση με την προβολή των πολιτιστικών αξιών, ενώ είχε αναγορευτεί επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας του σουηδικού Πανεπιστημίου της Ουψάλα….»

Η Νίκη Γουλανδρή υπήρξε πνεύμα ανήσυχο και στοχαστικό, άνθρωπος που άφηνε τα έργα της να μιλάνε μόνα τους, χωρίς να δημιουργεί ποτέ θόρυβο γύρω από το όνομά της. Η φύση έλεγε, είναι το σπίτι μας. Πρέπει να το έχουμε πάντοτε ανοιχτό και καθαρό.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, στις 12:00 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην Κηφισιά.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω