Μας «δουλεύουν» οι συνδικαλιστές της ΕΥΑΘ

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 11.2.2019 | 07:12 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μας «δουλεύουν» οι συνδικαλιστές της ΕΥΑΘ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

«Όταν θίγονται ζητήματα όπως το νερό ή η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, τότε η κυβέρνηση πρέπει να πέσει», τόνιζε το καλοκαίρι του 2013 ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, στη Θεσσαλονίκη.

Μετά ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και οι εταιρείες του νερού (ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ) πήραν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Τελικά, η ΕΥΑΘ μεταβιβάστηκε στο Υπερταμείο και η ιδιωτικοποίηση της ουσιαστικά «πάγωσε» για αόριστο χρονικό διάστημα.

Πριν από λίγες ημέρες οι εργαζόμενοι της εταιρείας διέκοψαν την γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ καθώς διεκδικούν την επιστροφή του νερού σε καθεστώς δημόσιου οργανισμού.
Μεταξύ των αιτημάτων των εργαζομένων είναι η επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα πριν τα μνημόνια.

Έτσι όπως πάνε οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ με προεξάρχοντες τους συνδικαλιστές τους, θα ζητήσουν σε λίγο και bonus καλής απόδοσης γιατί το δίκτυο υδροδότησης της επιχείρησης λειτουργεί… τέλεια και η Θεσσαλονίκη δεν έχει… ταλαιπωρηθεί καθόλου από διακοπές στην ύδρευση.

Είναι αλήθεια ότι η ΕΥΑΘ εδώ και τουλάχιστον μία 20ετία έχει εγκαθιδρυμένο έναν ιδιότυπο εργασιακό συνδικαλισμό, ο οποίος νομίζει ότι η εταιρεία είναι δική του... και μπορεί να κάνει ότι του «κουλαντρίζει».

Κάποιες κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, «χάιδεψαν» αφειδώς αυτούς τους συνδικαλιστές και τους υποσχέθηκαν παλαιότερα «λαγούς με πετραχήλια».

Αλλά όλα τα θαύματα στη ζωή κρατούν μόνο τρεις ημέρες και οι συνδικαλιστές της ΕΥΑΘ ανακάλυψαν πως ούτε η σημερινή κυβέρνηση μπορούσε να πάει κόντρα στα μνημονιακά κελεύσματα και έτσι η επιχείρηση κατέληξε στο Υπερταμείο, όπου και παραμένει.

Η ΕΥΑΘ προφανώς και δεν ανήκει στους συνδικαλιστές της και σε κανέναν εργαζόμενο της. Ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και δη στο Υπερταμείο, το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί ακόμη και να την πωλήσει…

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #144 (09/02/2019-10/02/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω