Πολίτες vs «Κλεισθένη»: Κοινή λογική απέναντι στην απλή αναλογική

ΑΠΟΨΕΙΣ 11.2.2019 | 07:36 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πολίτες vs «Κλεισθένη»: Κοινή λογική απέναντι στην απλή αναλογική

του ΝΙΚΟΥ ΤΑΧΙΑΟΥ*

«Πού πας να μπλέξεις με τον ‘Κλεισθένη’;» με ρώτησαν φίλοι και γνωστοί, όταν ανακοίνωσα την υποψηφιότητα μου για την δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Τους απάντησα: «Το σκέφτομαι, αλλά πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη αξίζει το ρίσκο. Θα μπλέξω και θα τα καταφέρω».

 

Είναι γεγονός, πως αυτή η κυβέρνηση, για να εξυπηρετήσει τα δικά της μικροπολιτικά συμφέροντα, δεν δίστασε να  δυναμιτίσει την λειτουργία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σύνολό της.

Άλλαξε το εκλογικό σύστημα και καθιέρωσε το σύστημα της απλής αναλογικής, χωρίς δικλίδες ασφαλείας που να εξασφαλίζουν το αυτονόητο: Την «κυβερνησιμότητα» των δήμων.

Το χειρότερο; Η απλή αναλογική, ιδιαίτερα με τον τρόπο που εφαρμόζεται, μετατρέπεται σε «εκτροφείο» παρακμιακών φαινομένων και πρακτικών, που οδηγούν την ποιότητα της δημοκρατίας στα «τάρταρα» και ενισχύουν το λαϊκισμό.

Πολλοί οι υποψήφιοι, αλλά ελάχιστοι μπορούν να πουν κάτι  για τις πόλεις τους, εκτός από εύηχα συνθήματα χωρίς πρακτική συνέχεια και ουσιαστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Αν δεν υπάρξουν ισχυρές πλειοψηφίες, η επόμενη μέρα λειτουργίας των δήμων δεν θα είναι καθόλου εύκολη. 
Το αποτέλεσμα θα είναι, σε κάθε περίπτωση, ο εκλεγμένος δήμαρχος να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια να εφαρμόσει το πρόγραμμα του.

Το νέο εκλογικό σύστημα «θρέφει» παρασκηνιακές συμμαχίες, προμελετημένα αλισβερίσια, εκβιασμούς και ανατροπές, με κίνητρο την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών. Το αποτέλεσμα  δεν θα είναι ωφέλιμο ούτε για την πόλη, ούτε για τον πολίτη.

Την ευθύνη για τη δημιουργία αυτής της ιδιότυπης «ακυβερνησίας»,  που μπορεί να προκληθεί στους δήμους, την φέρουν οι εμπνευστές αυτής της επικίνδυνης ιστορίας, αλλά τις συνέπειες, δυστυχώς, αυτής της κατάστασης θα τις υποστούν οι πολίτες. Γιατί μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είναι δύσκολο να παρθούν αποφάσεις για να λειτουργήσουν ακόμη και οι βασικοί τομείς που διαχειρίζεται ο δήμος και αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών.

Τον Μάιο το 2019, οι Θεσσαλονικείς, όπως όλοι οι Έλληνες που θα ψηφίσουν για να αναδείξουν δημοτικές αρχές, καλούνται -μεταξύ άλλων-να αποφασίσουν αν θα παγιδευτούν στην «απλή αναλογική», ή αν θα αντιτάξουν την «κοινή λογική».

Οι δημότες είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν την λύση στο πρόβλημα. Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν οι Θεσσαλονικείς βρεθούν μπροστά στην κάλπη, μπορούν να δώσουν ισχυρή εντολή. Να δώσουν τη δυνατότητα να διοικηθεί ο δήμος μας με διαφάνεια, με σύνεση, με συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πολυφωνία ναι, αλλά και δυνατότητα της πλειοψηφίας να διοικεί.
 
Στην Αυτοδιοίκηση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλίζονται συναινέσεις. Η σύνθεση απόψεων θα έπρεπε να ενθαρρύνεται, τόσο για λόγους θεσμικούς όσο και για καλύτερα πρακτικά αποτελέσματα. Όμως, είναι παράλογο, η συναίνεση να εκβιάζεται με εκλογικά συστήματα που επιβλήθηκαν για να εξυπηρετηθούν πολιτικά πρόσωπα και κομματικά συμφέροντα…


*Ο Νίκος Ταχιάος είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Υπεύθυνα»
 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #144 (09/02/2019-10/02/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω