Προς υποψήφιους «φορολογικά» διαζευγμένους

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 4.2.2019 | 07:30 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Προς υποψήφιους «φορολογικά» διαζευγμένους

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Χωρίζετε; Εάν χωρίζετε… φορολογικά από τον/την σύζυγο, χρειάζεστε ορισμένες χρήσιμες οδηγίες. Η ΑΑΔΕ κυκλοφόρησε ένα χρήσιμο ενημερωτικό φυλλάδιο για να ξεκαθαρίσουν τα των… συζύγων και να μην προκαλούνται προστριβές.

Ορισμένες χρήσιμες παρατηρήσεις από την ΑΑΔΕ είναι τα εξής:

- Η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.

- Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους.

- Η γνωστοποίηση υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στο σύνδεσμο:  https://www.aade.gr/polites/eisodema/gnostopoiese-choristes-deloses είτε από τους συζύγους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης είτε, από ειδικά για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή-φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

- Το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα, που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

- Θα γίνει χωριστή βεβαίωση φόρου και δεν θα γίνεται συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων.

- Δεν επηρεάζεται η χορήγηση των επιδομάτων από την υποβολή χωριστών δηλώσεων από τους συζύγους.

- Στις χωριστές δηλώσεις των συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.

Όσον αφορά στη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #143 (02/02/2019-03/02/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω