Από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στην «Συμφωνία των Πρεσπών»

RETRO 30.1.2019 | 07:20 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στην «Συμφωνία των Πρεσπών»

THESSNEWS

Ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την Ελλάδα από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μέχρι σήμερα, έκλεισε τον κύκλο του με τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Ό,τι δεν έγινε τα τελευταία 30 χρόνια έγινε μέσα σε 15 μήνες, από την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, μέχρι τις Πρέσπες και τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Παρακάτω θα παραθέσουμε μέσα από την έρευνα του «ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ» το χρονικό των βασικών γεγονότων τα πρώτα κρίσιμα χρόνια μετά το 1991 αλλά και όσα έγιναν πριν το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι το 2008. 


Το 1991
 

24/1: H Βουλή της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στα Σκόπια, που προήλθε από τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου 1990, ψηφίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.
7/6: Η Βουλή της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με συνταγματική τροποποίηση απαλείφει το «Σοσιαλιστική» από την ονομασία του γειτονικού κράτους, που θα ονομάζεται εφεξής «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
8/9: Με δημοψήφισμα, το 65% του λαού της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» εγκρίνει την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία.
4/11: Συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά, με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Βελιγράδι. Αργότερα θα γίνει γνωστό ότι ο Μιλόσεβιτς πρότεινε κοινά σύνορα Σερβίας - Ελλάδας (ουσιαστικά διχοτόμηση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»), πρόταση που απέρριψε ο Σαμαράς.
17/11: Η Βουλή της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ψηφίζει το νέο Σύνταγμα της χώρας. Σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καλεί την ηγεσία της να σταματήσει την οικειοποίηση του μακεδονικού ονόματος και τις εδαφικές βλέψεις κατά ελληνικών περιοχών.
3/12: Τη διεθνή αναγνώριση της χώρας του ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ζητά με επιστολή του προς τους ηγέτες όλων των κρατών του κόσμου ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ.
4/12: Το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ασχολείται με το Μακεδονικό και καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»: α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».
16/12: Με πρωτοβουλία της Γερμανίας, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδέχεται τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την κρατική οντότητα της Κροατίας, της Σλοβενίας και της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Τα Σκόπια καλούνται να προσφέρουν συνταγματικές και πολιτικές εγγυήσεις στους γείτονές τους ότι: α) Δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις, β) Δεν ασκούν εχθρική προπαγάνδα, γ) Δεν χρησιμοποιούν ονομασία που υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις.

 

Το 1992

9/1: Η ΠΓΔΜ υποβάλλει αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
15/1: Η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).
17/2: Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε αναθέτει στον προεδρεύοντα Πορτογάλο Υπουργό Εξωτερικών, Ζοάο Πινέιρο, την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το όνομα.
17/2: Τα Σκόπια κάνουν έκκληση στους 12 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΟΚ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της, με το ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
18/2: Συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το θέμα των Σκοπίων. Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Παπαρρήγα και Δαμανάκη, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά, συμφωνούν για κοινή γραμμή πλεύσης, σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.
1/4: Η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια του υπουργού Εξωτερικών, Ζοζέ Πινέιρο, προτείνει συμβιβασμό με αποδοχή από την πλευρά της Ελλάδος μιας σύνθετης ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων, με επικρατέστερη ονομασία «Νοβοματσεντόνια» («Νέα Μακεδονία»). Πρόκειται για το λεγόμενο «Πακέτο Πινέιρο», που προκαλεί διάσταση στις σχέσεις του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Σαμαρά.
13/4: Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το Μακεδονικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, και χωρίς την παρουσία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Αποφασίζεται να απορριφθεί το «πακέτο Πινέιρο» και η Ελλάδα να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο αν τηρηθούν οι όροι της ΕΟΚ που συμφωνήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 1991 και αν η ονομασία δεν περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απομακρύνει από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά και το αναλαμβάνει ο ίδιος.
18/5: Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ρολάν Ντιμά, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τού πρότεινε οι «12» να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία του Βαρδάρη».
26/6: Η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις - προτάσεις.
24/8: Η ΠΓΔΜ επιλέγει το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο ως σημαία της.
21/10: Την παραίτησή του από βουλευτής της ΝΔ ανακοινώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο Μακεδονικό. Αιτία, η διαφαινόμενη στροφή του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε λύση διπλής ονομασίας.
21/10: Οι 11 εταίροι της Ελλάδας στην ΕΟΚ επικυρώνουν στο Μπέρμιγχαμ την απόφαση που έδινε στις αρχές της ΠΔΓΜ τη δυνατότητα να σφραγίζουν όλα τα εμπορικά έγγραφα με την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
13/11: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέας Παπανδρέου, δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει χώρα με τον όρο «Μακεδονία».
11/12: Την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια», αποφασίζει, κατ' αρχήν, η Βουλή των Σκοπίων.

 

Το 1993

26/1: Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία προτείνουν συμβιβαστική επίλυση του θέματος για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με μέτρα «οικοδόμησης εμπιστοσύνης πλην ονόματος» (Πακέτο Πινέιρο).
7/2: «Ως ακατάλληλη και αστεία» απορρίπτει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, την πρόταση τριών ευρωπαϊκών χωρών, για ένταξη της δημοκρατίας του στον ΟΗΕ με το όνομα FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).
12/2: Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ΠΓΔΜ ζητά ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ., Αντώνης Σαμαράς.
13/2: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το όνομα που θα λάβει η ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια.
25/3: Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι η ΠΓΔΜ αποδέχθηκε σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, που προβλέπει διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους, υπό τους Όουεν και Βανς (πρώην υπουργοί Εξωτερικών Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ, αντίστοιχα). Περιλαμβάνει την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη διαιτησία για το οριστικό όνομα και την ένταξη της δημοκρατίας αυτής στον ΟΗΕ υπό το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ.
29/3: Παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, αποδοκιμάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Μακεδονικό.
7/4: Με την απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το κράτος των Σκοπίων γίνεται δεκτό στον ΟΗΕ χωρίς σημαία και με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ , FYROM στα Αγγλικά).
14/5: Κατατίθεται το σχέδιο των διαμεσολαβητών Βανς και Όουεν, που προτείνουν την ονομασία «Νέα Μακεδονία».
28/5: Την άρνηση της Ελλάδας στο σχέδιο Βανς - Όουεν για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, επειδή δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο θέμα της ονομασίας, γνωστοποιεί στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης, πρέσβης Γιώργος Παπούλιας.
30/5: Τα Σκόπια δεν αποδέχονται το νέο συμβιβαστικό σχέδιο των διεθνών μεσολαβητών Βανς - Όουεν, το οποίο πρότεινε το όνομα «Νέα Μακεδονία».
4/6: Ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει πρόταση του προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας με την επονομασία της Δημοκρατίας «Σλαβομακεδονία».
13/10: Η Κίνα είναι η πρώτη μεγάλη δύναμη που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).
16/12: Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Δανία αναγνωρίζουν διπλωματικά τα Σκόπια με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM).
21/12: Η Ιαπωνία αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

 

Το 1994

18/1: Ο υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, θέτει τρεις όρους στην ΠΓΔΜ για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων: να αλλάξει σημαία και Σύνταγμα και να διακηρύξει ότι τα σύνορα είναι οριστικά.
24/1: Το θέμα των Σκοπίων στη Βουλή, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του και ότι επανέναρξη του διαλόγου μπορεί να γίνει μόνον εάν το γειτονικό κράτος δώσει έμπρακτα και αξιόπιστα δείγματα. Η ΝΔ πρότεινε επανάληψη του διαλόγου στα πλαίσια του ΟΗΕ. Η ΠΟΛΑΝ υποστήριξε την επαναφορά του θέματος στα πλαίσια της Ε.Ε. Το ΚΚΕ ζήτησε έναρξη διαλόγου με τα Σκόπια χωρίς ιδιαίτερη εμμονή στο θέμα του ονόματος. Ο Συνασπισμός, με ανακοίνωσή του, πρότεινε απευθείας διάλογο με τα Σκόπια ή διάλογο στα πλαίσια του ΟΗΕ.
25/1: «Δεν θα αλλάξουμε το όνομα μόνο και μόνο επειδή μας το ζητεί η Ελλάδα», δηλώνει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ.

3/2: Η Ρωσία αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.
9/2: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
16/2: Η Ελλάδα κηρύσσει μονομερές εμπάργκο στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), εξαιτίας του προβλήματος που ανέκυψε με την ονομασία της γειτονικής χώρας. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την άμεση διακοπή της λειτουργίας του ελληνικού προξενείου στα Σκόπια και της διακίνησης εμπορευμάτων από και προς τη χώρα αυτή, μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. ΝΔ και ΠΟΛΑΝ συμφωνούν με τα μέτρα, ενώ ΚΚΕ και Συνασπισμός εκφράζουν την αντίθεσή τους. Η ηγεσία της ΠΓΔΜ άσκησε οξεία κριτική κατά της Ελλάδας, ενώ ανησυχίες και επικρίσεις για τα μέτρα εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, το Βέλγιο, η Τουρκία και η Βουλγαρία. Τουρκία και Αλβανία πρότειναν στα Σκόπια τη χρησιμοποίηση λιμανιών τους για τη διακίνηση εμπορευμάτων.
28/3: Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου συναντάται με τον κοινοτικό επίτροπο Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος ζητά τη μονομερή άρση των ελληνικών μέτρων, για λόγους που ανάγονται στο κοινοτικό Δίκαιο. Ο πρωθυπουργός καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα εμμένει στα έμπρακτα δείγματα εκ μέρους των Σκοπίων για να άρει τα μέτρα.
6/4: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και ταυτόχρονα καλεί τα Σκόπια να επανεξετάσουν τη θέση τους στα θέματα του συντάγματος και των συμβόλων τους. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσφορία της και την ανησυχία ότι η απόφαση θα ενισχύσει την αδιαλλαξία των Σκοπίων.
29/6: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει εν μέρει την Ελλάδα σχετικά με την υπόθεση του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ.
12/7: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, δηλώνει ότι η κυβέρνησή του θα καταφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν δεν αρθεί σύντομα το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ελλάδα, ενώ απευθύνει πρόσκληση για συνομιλίες στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.
13/9: Η ΠΓΔΜ εγκαταλείπει το άστρο της Βεργίνας ως εθνικό σύμβολο και υιοθετεί τον ακτινοφόρο ήλιο σε κόκκινο φόντο.
4/10: Ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει το προτεινόμενο από τη Γερμανία όνομα Άνω ή Νέα Μακεδονία και αποδέχεται τους υπόλοιπους όρους του σχεδίου Κίνκελ, που αφορούν στην άρση του εμπάργκο, τις αλλαγές στο Σύνταγμα και στη σημαία, την ένταξη στη ΔΑΣΕ και τη συμφωνία ελληνοσκοπιανής συνεργασίας.

 

Το 1995

13/9: Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και ΣτέβκοΤσερβένκοφσκι, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία», που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η συμφωνία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ σε έναν μήνα και προβλέπει ότι: 1) οι δύο πλευρές αποδέχονται τα υπάρχοντα σύνορά ως απαραβίαστα και δηλώνουν ότι σέβονται αμοιβαία την εδαφική τους ακεραιότητα, 2) η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ μόλις η συμφωνία τεθεί σε ισχύ και οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν γραφεία συνδέσμου στις πρωτεύουσές τους, 3) η ΠΓΔΜ θα προχωρήσει σε αλλαγή του συμβόλου που υπάρχει στη σημαία της, 4) η ΠΓΔΜ θα διακηρύξει ότι το Σύνταγμά της δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως διεκδίκηση ελληνικού εδάφους ή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, 5) οι δύο πλευρές θα εργαστούν για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών και η Ελλάδα θα άρει το εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ.
Η ΝΔ επικρίνει τη συμφωνία, γιατί δεν αντιμετωπίζει το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και δεν διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα. Η ΠΟΛΑΝ ζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφανθεί ο λαός για τη συμφωνία και ανακοινώνει ότι θα προωθήσει στη Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ ανακοινώνει ότι θεωρεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις οδηγίες των ΗΠΑ μερική και ανολοκλήρωτη, η οποία δεν εγγυάται την ουσιαστική διευθέτηση των διαφορών των δύο χωρών. Ο Συνασπισμός ζητά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και της ολομέλειας της Βουλής, ενώ επισημαίνει ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
27/9: Με το όνομα ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) εντάσσονται τα Σκόπια στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

 

Το 2008

21/2: Το σχέδιο Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ διαρρέει στην εφημερίδα «Το Βήμα». Τα πέντε ονόματα που προτείνει ενδεικτικά ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ: Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας. Την τελευταία ονομασία συζητά η Ελλάδα.
22/2: Αποδεκτή λύση ή μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, διαμηνύει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ΠΓΔΜ.
24/2: «Ναι» των Σκοπίων στις προτάσεις Νίμιτς. Αποδεκτές από τα Σκόπια δύο από τις πέντε εναλλακτικές ονομασίες (Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας - Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας).
1/3: Άκαρπη η συνάντηση Ελλάδας - ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της. «Παραμένει το χάσμα Αθήνας - Σκοπίων» δήλωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
6/3: Το πρώτο βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
25/3: Όνομα με γεωγραφική διάσταση προτείνει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς και συγκεκριμένα Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια. Απορριπτική η στάση της Αθήνας.
2/4: Υπό την απειλή βέτο της Ελλάδας, η ΠΓΔΜ δεν λαμβάνει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.

 

ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΗΓΗ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #142 (26/01/2019-27/01/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω