Τέρμα τα «μαύρα» και στα ακίνητα;

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 28.1.2019 | 07:30 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Τέρμα τα «μαύρα» και στα ακίνητα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Μία από τις χειρότερες εστίες φοροδιαφυγής ήταν εδώ και δεκαετίες το πεδίο της μεταβίβασης ακινήτων.

Άλλες τιμές στα συμβόλαια (οι αντικειμενικές), σε άλλα ποσά οι μεταβιβάσεις (στις εμπορικές τιμές) και το αποτέλεσμα καραμπινάτη φοροδιαφυγή και βέβαια “μαύρο” χρήμα…

Τα πράγματα όμως αλλάζουν…

Έτσι μόνο ηλεκτρονικά θα γίνονται οι δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, όπως επιθυμεί πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

To σχέδιο αυτό έχει ήδη αρχίσει να οργανώνεται, η ολοκλήρωση της διαδικασίας, όμως, θα απαιτήσει κάποιους μήνες, δεδομένου ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεννόηση με τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι θα πρέπει να πιστοποιηθούν.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη γίνει, ξεκινώντας από τις δηλώσεις γονικών παροχών και χρηματικών δωρεών. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις όχι μόνο προβλέπεται πως θα πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αλλά ήδη από τις αρχές του έτους υπάρχει υποχρέωση υποβολής και από τους δύο συμβαλλόμενους. Δεν αρκεί να δηλωθεί από τον σύζυγο, για παράδειγμα, πως έλαβε δωρεά 5.000 ευρώ από τη σύζυγό του αλλά και αντίστροφα, η σύζυγος θα πρέπει να επιβεβαιώσει πως προχώρησε σε αυτή τη δωρεά. Ο φόρος, με συντελεστή 10% στην προκειμένη περίπτωση, βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης.

Σχετική απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζει το νέο πλαίσιο και προβλέπει την κατάργηση της διαδικασίας της χειρόγραφης συμπλήρωσης και υποβολής στις Δ.Ο.Υ. έντυπων δηλώσεων φόρου δωρεάς-γονικής παροχής.

Με την υποβολή των δηλώσεων, γίνεται απευθείας η εκκαθάριση και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Φορολογίας Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κληρονομιών, οι φόροι καταβάλλονται σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Με την ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και στις μεταβιβάσεις ακινήτων, θα εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο. Ηλεκτρονικές δηλώσεις, προσδιορισμός του φόρου και άμεση εκκαθάριση, διευθέτηση της οφειλής και τέλος η μεταβίβαση.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #142 (26/01/2019-27/01/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω