Αγωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 11.1.2019 | 07:20 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αγωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Διατηρείται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 η δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 280.000 ευρώ (για έγγαμο με τρία παιδιά και άνω) από τον πλειστηριασμό

Προσωρινό «τέλος» έλαβε η αγωνία χιλιάδων νοικοκυριών, που έχουν «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, καθώς παρατάθηκε για δύο μήνες, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019, ο νόμος Κατσέλη.

Επί της ουσίας διατηρείται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 η δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 280.000 ευρώ (για έγγαμο με τρία παιδιά και άνω) από τον πλειστηριασμό.

Η παράταση αυτή δόθηκε προκειμένου μέσα στο διάστημα αυτό να καθοριστεί και να συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση, στις τράπεζες και στους θεσμούς το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί για ένα ακόμη εξάμηνο το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου

Έτσι, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2019 θα υπάρχει μειωμένος ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος) και πιο συγκεκριμένα, αναστέλλεται για διάστημα έξι μηνών η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και επομένως οι συντελεστές θα παραμείνουν ως έχουν: 5% για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες, 9% για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και 17% για συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμούς, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση - catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακόμη, επεκτάθηκε το μεταφορικό ισοδύναμο και στο νησί του Άη-Στράτη, δηλαδή θα ισχύει όπως και σε άλλα 32 μικρά και απομακρυσμένα νησιά η επιδότηση των καυσίμων με στόχο την εξίσωση της τιμής της βενζίνης των νησιών με αυτήν της ηπειρωτικής Ελλάδας.

 

Ήρθε η ώρα του επιδόματος θέρμανσης

Εκτός από τις παραπάνω ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής και στην εκπνοή του 2018, άνοιξε και η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αίτησης χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Με βάση την απόφαση, δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν:

• Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ για άγαμο,

• 20.000 ευρώ για έγγαμο και 22.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Σημαντικός παράγοντας για τη χορήγηση του επιδόματος είναι και το ύψος της ακίνητης περιουσίας. Συγκεκριμένα, δικαιούνται το επίδομα όσοι έχουν περιουσία, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα αφορά τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2018 μέχρι και 30 Απριλίου 2019, ύστερα από σχετική αίτηση που υποβάλλεται έως την 31η Μαΐου 2019.

Η υποβολή των αιτήσεων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο TAXISNET. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 15 Ιανουαρίου 2019 η πληρωμή θα γίνει έως 15 Φεβρουαρίου. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου 2019, η πληρωμή θα γίνει έως τις 28 Ιουνίου 2019.

Όσον αφορά στην αίτηση, οι χρήστες που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISΝΕΤ θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας τον ΑΦΜ τους. 

 

Πόσο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός;

Παράλληλα, από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται η αύξηση του κατώτατου μισθού για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα είναι 586,08 ευρώ μεικτά, για άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, προβλέπεται ότι θα οριστεί σε περίπου 50 ευρώ, ανεβάζοντας προς τα επάνω τόσο τους μισθούς όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και καθορίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο, όσο και τα επιδόματα που λαμβάνουν άνεργοι από τον ΟΑΕΔ, αλλά και όσοι εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.

Ο νέος κατώτατος μισθός, που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, θα διαμορφωθεί περίπου στα 630 ευρώ τον μήνα και θα ισχύσει όχι μόνο για όσους λαμβάνουν σήμερα τον κατώτατο, αλλά και για τους νέους, ηλικίας κάτω των 25 ετών, που σήμερα λαμβάνουν τον λεγόμενο «υποκατώτατο» μισθό, ήτοι 510 ευρώ μεικτά. Έτσι, οι νέοι εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση της τάξης περίπου του 15% με 20%.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους μισθωτούς έως 25 ετών, με την επιδότηση να φτάνει το 6,66% επί των μεικτών αποδοχών του εργαζομένου και να καλύπτει το 50% της εργοδοτικής εισφοράς για κύρια σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ.

Πάντως, η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Wirtschafts-undSozialwissenschaftlichesInstitut (WSI), που επικαλέστηκε πρόσφατα το WorldEconomicForum (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) σε άρθρο του με τίτλο «Thesecountrieshavethehighestminimumwages».

Όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το ωρομίσθιο στην Αυστραλία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή, ισοδυναμεί με 9,47 ευρώ αγοραστικής δύναμης, όντας εξαπλάσιο της Ρωσίας που αξίζει μόλις 1,64 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα (με 4 ευρώ ωρομίσθιο), η Βραζιλία (με λιγότερα από 2 ευρώ) και η Αργεντινή (4,1 ευρώ) βρίσκονται στις τέσσερις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, μαζί με τη Ρωσία.

Η στήριξη των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων αποτελεί βασικό στόχο για τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έχει επιδεινώσει τις κοινωνικές ανισότητες σε πολλές χώρες, τονίζει το δημοσίευμα.

Στην Ευρώπη κορυφώνονται οι συζητήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη στιγμή που η ισπανική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και 40 χρόνια, καθώς θα φτάσει το 22%.


 

Και επίδομα στέγασης το 2019

Την ίδια στιγμή, ελάφρυνση στο εισόδημά τους αναμένεται εντός των πρώτων μηνών του 2019 και για περίπου 300.000 οικογένειες, καθώς εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος στέγασης. Θα χορηγηθεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα (840 - 2.500 ευρώ τον χρόνο), με εισοδηματικά κριτήρια.

Στους δικαιούχους συγκαταλέγονται οικογένειες που βρίσκονται στο ενοίκιο ή επιβαρύνονται με στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας. Τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης αναμένεται να ξεκινούν από περίπου 7.000 ευρώ το έτος για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και να κλιμακώνονται έως 21.000 ευρώ. Θα ισχύουν επίσης περιουσιακά κριτήρια (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), κριτήρια διαμονής στην επικράτεια, πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης.

Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε ως προς το ύψος του επιδόματος δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικος, με προφανή στόχο να προωθηθεί και η γεννητικότητα:

• Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ τον μήνα.

• Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο, προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή 35 ευρώ τον μήνα.

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, αφού για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.

Οι αιτήσεις θα γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύσσεται γι’ αυτόν τον σκοπό και «πατάει» πάνω στο μοντέλο του κοινωνικού μερίσματος και του ΚΕΑ. Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεργασία με κλιμάκια από τις τράπεζες για τις τεχνικές λεπτομέρειες των διασταυρώσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #139 (05/01/2019-06/01/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω