Δύσκολος ο λογαριασμός

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 8.1.2019 | 07:55 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Δύσκολος ο λογαριασμός

Γράφει ο ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ

Απορώ με την κυβερνητική σιγουριά για τη Συμφωνία των Πρεσπών και πώς αυτή θα περάσει από την ελληνική Βουλή. Εντάξει, είναι ξεκάθαρο ότι είναι «η μητέρα των μαχών» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Φάνηκε και από το γεγονός πως ο Πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του αναφέρθηκε σε αυτήν.

Αλλά οι 151 δεν είναι και μια εύκολη υπόθεση ή περίπατος χωρίς να τεμαχιστούν κοινοβουλευτικές ομάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145. Συν τον Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ, που θα ψηφίσει και μετά θα παραδώσει την έδρα του, όπως έχει δηλώσει. Αν συνυπολογιστεί η Κατερίνα Παπακώστα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τότε 147. Διαρροές άλλες από ΑΝΕΛ ή άλλα κόμματα δεν είναι τόσο πιθανές, με εξαίρεση δύο. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει στο ΚΙΝΑΛ θα ακολουθήσει την κομματική πειθαρχία; Η Έλενα Κουντουρά θα αλλάξει στρατόπεδο από τους ΑΝΕΛ στον ΣΥΡΙΖΑ;  Πάντως ο Γιάννης Σαρίδης το έχει ξεκαθαρίσει, μπορεί να υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, αλλά τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν την ψηφίζει.

Πάντως ό,τι και να γίνει με τους παραπάνω, η «κρίσιμη μεταβλητή» ακούει στο όνομα «Ποτάμι» και Σταύρος Θεοδωράκης. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού αποτελείται από έξι βουλευτές. Σίγουρα ΟΧΙ είναι των Αμυρά και Ψαριανού. Σίγουρο ΝΑΙ είναι του Σπύρου Δανέλλη, ενώ προς το ΝΑΙ κλείνει και ο Σπύρος Λυκούδης. Τι θα κάνουν όμως οι Σταύρος Θεοδωράκης και κατ’ επέκταση ο Γιώργος Μαυρωτάς; Ο πρώτος μπορεί να μίλησε αρχικά θετικά για τη Συμφωνία, μήπως όμως έχει δεύτερες σκέψεις; Και ψάχνει άλλοθι και αφορμή για να αλλάξει στάση; Ο άνθρωπος των media πώς θα αντέξει το σφυροκόπημα που θα κάνουν τα ΜΜΕ εκείνες τις ημέρες, με τον κόσμο στους δρόμους και ορισμένους να βλέπουν τη χρυσή ευκαιρία για πρόωρες εκλογές;

Οι 151 πάντως δύσκολα μαζεύονται σε μια τεταμένη και πολωμένη ατμόσφαιρα. «Και για ένα τόσο σημαντικό εθνικό θέμα, αρκεί μια οριακή πλειοψηφία;» ρωτάς τους κυβερνητικούς. «Εδώ μνημόνια πέρασαν με τόσες ψήφους» σου απαντούν και σε αποστομώνουν.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #139 (05/01/2019-06/01/2019)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω