Τρία στοιχεία-κλειδιά για ασφαλή χειμερινή οδήγηση! Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί

AUTO-MOTO 2.1.2019 | 18:55 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Τρία στοιχεία-κλειδιά για ασφαλή χειμερινή οδήγηση! Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θέλουν προσοχή! Συμβουλές για να μην φύγουμε από τον δρόμο!

Αυτά είναι τα τρία στοιχεία - κλειδιά για ασφαλή χειμερινή οδήγηση. Ο χειμώνας είναι γεμάτος προκλήσεις για τους οδηγούς. Οδηγείται σύμφωνα με τις συνθήκες του αυτοκινητόδρομου και του καιρού, που μπορούν να είναι απρόβλεπτες. Η ασφάλεια όλων μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα

Η χειμερινή οδήγηση έχει επί πλέον απαιτήσεις τόσο από το όχημά σας όσο και από τις οδηγικές ικανότητές σας. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι είστε καλά προετοιμασμένος για τις χειμερινές συνθήκες.

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα και άφθαρτα ελαστικά, και αν είστε κάτοικοι ορεινών περιοχών απαραιτήτως Χειμερινά Ελαστικά.

Τα χειμερινά ελαστικά αναβαθμίζουν την ασφάλεια στην οδήγηση, παρέχοντας καλύτερη πρόσφυση, όχι μόνο κατά το φρενάρισμα αλλά και στον χειρισμό του σε συνθήκες παγετού, χιονιού, λάσπης, και συνθήκες πάγου. Η τοποθέτηση τεσσάρων χειμερινών ελαστικών παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο και σταθερότητα του οχήματος στα δύσκολα. Μην βιάζεστε όταν οδηγείτε σε δύσκολες συνθήκες και προπάντων, μην πανικοβάλλεστε σε οτιδήποτε συμβεί στον δρόμο σας!!

Κρατήστε τα οδηγικά σας όρια στα πλαίσια του δυνατού και μην ξεχνάτε πως δεν οδηγείτε μόνοι στον δρόμο αλλά υπάρχουν και οι "γείτονες" που αντιμετωπίζουν ίδια προβλήματα με εσάς!

Παραμείνετε εστιασμένος στο περιβάλλον σας. Τους Χειμερινούς μήνες φροντίστε να υπάρχουν στο πορτ μπαγκάζ του οχήματός σας, γάντια, σκούφος, μπουφάν, αλυσίδες, γιλέκο, φακός, νερό και λίγη ξηρά τροφή, σε περίπτωση που χρειαστεί να μείνετε για κάποιο διάστημα εγκλωβισμένοι! Προσαρμόστε την ταχύτητά σας στις υπάρχουσες συνθήκες και κρατήστε απόσταση ασφαλείας ανάμεσα σ' εσάς και στα προπορευόμενα οχήματα. Αποφύγετε τις καταστάσεις όπου θα πρέπει ν' αναγκαστείτε να φρενάρετε απότομα πάνω σε μιαν ολισθηρή επιφάνεια.


Φρενάρισμα

Είναι ουσιώδες να προβλέπετε το φρενάρισμα διατηρώντας την αναγκαία απόσταση φρεναρίσματος. Αποφύγετε να φρενάρετε απότομα και να κινήστε με υψηλές ταχύτητες. Μην κάνετε απότομες κινήσεις και αποφεύγετε να επιταχύνετε πολύ απότομα (η επιτάχυνση θα πρέπει να είναι σταδιακή και ελαφρά). Προσπαθήστε να φρενάρετε σταδιακά σταματώντας το κλείδωμα των τροχών. Εάν οι τροχοί κλειδώσουν, το όχημα θα γλιστρήσει και θα βρεθεί εκτός ελέγχου. Εάν συμβεί αυτό, αφήστε το πεντάλ του φρένου, για να ανακτήσετε ελκτικότητα, και κατόπιν χρησιμοποιήστε το σταμάτημα της μηχανής εναλλάξ με το πεντάλ του φρένου. Για να αποδυναμώσετε τον κίνδυνο ολίσθησης όταν ανεβαίνετε ανήφορο, βάλτε μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνη που θα βάζατε με στεγνό καιρό.


Ανοίγοντας δρόμο

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο της ολίσθησης στο πλάι ενώ ανοίγετε δρόμο στο χιόνι, είναι σημαντικό να επιταχύνετε πολύ βαθμιαία.. Εάν οι τροχοί γλιστρούν, βάλτε την επόμενη ταχύτητα για να αυξήσετε την ισχύ που μεταδίδεται στους τροχούς. Τότε θα μπορείτε να ανοίξετε δρόμο καθαρά.


Στροφές

Πριν αρχίσετε να παίρνετε μια στροφή, επιβραδύνετε στην ευθεία. Για να αποφύγετε το γλίστρημα των ελαστικών και την απώλεια ελέγχου ενώ θα παίρνετε τη στροφή, χειριστείτε το τιμόνι με μια σταθερή, ρέουσα κίνηση. Διατηρήστε αργή και σταθερή ταχύτητα.


Απώλεια ελέγχου στους εμπρός τροχούς

Για να ανακτήσετε πρόσφυση εάν έχετε χάσει τον έλεγχο του τιμονιού στο εμπρός σύστημα, μειώστε την ταχύτητά σας αφήνοντας το πόδι σας από το γκάζι, κατεβάστε ταχύτητα και στην ανάγκη, πιέστε πολύ ελαφρά το φρένο, χωρίς να μπλοκάρετε τους τροχούς.


Απώλεια ελέγχου στους πίσω τροχούς

Αν το αυτοκίνητο χάσει πρόσφυση στο πίσω μέρος (αλλά έχει ακόμη πρόσφυση εμπρός), σε ένα όχημα που έχει την κίνηση μπροστά, επιταχύνετε μαλακά για να ανακτήσετε ισορροπία. Σε όχημα που έχει την κίνηση πίσω, αφήστε μαλακά το πόδι σας από το γκάζι μέχρι να ανακτήσουν την πρόσφυσή τους οι πίσω τροχοί. Τότε, επιταχύνετε απαλά και πάλι, για να διατηρήσετε την ταχύτητά σας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φρενάρετε, καθώς αυτό θα κάνει εντονότερη την ανισορροπία πίσω.

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω