Κανείς δεν μας φταίει που χρεοκοπήσαμε…

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 17.12.2018 | 07:48 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Κανείς δεν μας φταίει που χρεοκοπήσαμε…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Οι αυξήσεις του βασικού μισθού σε Ισπανία και Γαλλία (στην πρώτη ως αποτέλεσμα προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων της εξουσίας, ενώ στη δεύτερη μετά τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων), αλλά και η πρόωρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Πορτογαλίας απέναντι στο ΔΝΤ, αφήνουν μία «πικρή γεύση στο στόμα».

Είναι προφανές πως δεν μπορούν να συγκριθούν οι οικονομίες της Ισπανίας και της Γαλλίας με την ελληνική, ακόμη και τώρα που η τελευταία «δουλεύει» με υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα ως απόρροια της υπερφορολόγησης και της υπερσυγκράτησης δαπανών.

Ωστόσο η Πορτογαλία, που και εκείνη είχε Μνημόνιο και χρηματοδοτική υποστήριξη για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της, είναι άμεσα συγκρίσιμη με τη χώρα μας.

Η Πορτογαλία αποπλήρωσε τα υπόλοιπα 4,7 δισ. ευρώ που της είχε χορηγήσει το ΔΝΤ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας της χώρας κατά την περίοδο της κρίσης, εξοφλώντας πλήρως το χρέος της στον διεθνή οικονομικό οργανισμό.

Χάρη σε αυτήν την πρόωρη εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεών της, η χώρα γλίτωσε 1,16 δισ. ευρώ σε τόκους, πρόσθεσε, ενώ το αρχικό πρόγραμμα αποπληρωμής του δανείου, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ (ήταν μέρος του συνολικού ποσοστού των 78 δισεκατομμυρίων που έλαβε η Πορτογαλία στο πλαίσιο του μνημονίου διάσωσης του 2011) προέβλεπε την καταβολή της τελευταίας δόσης στο ΔΝΤ το 2024.

Η Πορτογαλία είναι σαφές πως τα περισσεύματα της δημοσιονομικής διαχείρισης τα έδωσε για να αποπληρώσει πρόωρα τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να γλιτώσει και ένα υπέρογκο ποσό τόκων.

Η δε Ισπανία και Γαλλία αυξάνουν τους βασικούς μισθούς για να μπορέσουν οι πολίτες να ανταποκριθούν στις οικονομικές ανάγκες τους.

Συγκρίνετε όλα τα παραπάνω με την Ελλάδα: επιδόματα, μερίσματα και bonus εδώ, πρόωρη αποπληρωμή χρεών και μεγάλες αυξήσεις του βασικού μισθού αλλού.

Κανείς δεν μας φταίει που χρεοκοπήσαμε…

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #136 (15/12/2018-16/12/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω