Δίδυμη μάχη

ΑΠΟΨΕΙΣ 7.11.2018 | 06:40 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Δίδυμη μάχη

Του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 30 Οκτωβρίου του 1944 από τους ναζί είναι αποκλειστικό έργο των ΕΑΜικών οργανώσεων και των αντιστασιακών δυνάμεων του ΕΛΑΣ. Παρά τη συμφωνία της Καζέρτας να παραδοθεί και η Θεσσαλονίκη στους Άγγλους, όπως συνέβη με την Αθήνα, οι ηγέτες της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας Μάρκος Βαφειάδης και Ευριπίδης Μπακιρτζής προχώρησαν στη «λύτρωση» της πόλης από τους Ναζί.

 

Η απόφαση αυτή στάθηκε σωτήρια για τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι Ναζί είχαν  ναρκοθετήσει τις ζωτικές υποδομές της, ώστε να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη αποχώρησή τους. Ήδη είχαν ανατινάξει το λιμενοβραχίονα και τους σιδηροδρομικούς κόμβους. Επιχείρησαν επίσης να ανατινάξουν το κεντρικό υδραγωγείο της πόλης, στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης, και την Ηλεκτρική Εταιρεία στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπως και τους αλευρόμυλους Αλλατίνι.

Ο ΕΛΑΣ δεν εκδίωξε μόνο τους κατακτητές αλλά και ματαίωσε τα σχέδια των ταγματασφαλιτών, που με διαταγή του στρατηγού Αθ. Χρυσοχόου, φρούραρχου-Γενικού Διοικητή Μακεδονίας, έπρεπε «να σπεύσωσι προς απελευθέρωσιν της πόλεως από την κομμουνιστικήν τυραννίαν»(!). Η ΕΑΜική διοίκηση προχώρησε στην ανασυγκρότηση της πόλης και την παρέδωσε μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας στις «νόμιμες αρχές». Πρόκειται για μια έμπρακτη απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι αν οι ΕΛΑΣίτες απελευθέρωναν και την Αθήνα, θα ακολουθούσε αιματοχυσία. Το αντίθετο συνέβη στην Αθήνα με τα «Δεκεμβριανά».

Κι όμως αυτή τη λαμπρή μέρα που έπρεπε να ενώνει τους Θεσσαλονικείς, το μετεμφυλιακό κράτος και οι «εθνικόφρονες» ταγοί της πόλης την έριξαν στη λησμονιά ως «μη εθνικώς ορθή», παρά τον κατά καιρούς εορτασμό της από τους προοδευτικούς δημάρχους του κεντρικού και των γύρω δήμων. Έπρεπε να περάσουν 72 χρόνια, καθόλου τυχαία επί των ημερών της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  για να γιορτάσει η Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά με την «σφραγίδα» του επίσημου κράτους (Π.Δ. 50/9-5-2016) την απελευθέρωσή της από τους Ναζί και τους δοσίλογους συνεργούς τους.

Η ανάδειξη της αποσιωπημένης ιστορικής αλήθειας για την κρίσιμη δεκαετία του ’40 αποτελεί μια δίδυμη-αλληλένδετη  μάχη για την απόδοση δικαιοσύνης προς τη χώρα μας, με την έντοκη καταβολή των γερμανικών κατοχικών οφειλών, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διασυμμαχικής Διάσκεψης (1946) και τη Συμφωνία του Λονδίνου (1953), αλλά  και με την τεκμηριωμένη Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης (Ιούλιος 2016).

 

*Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ  Α΄ Θεσσαλονίκης
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #130 (03/11/2018-04/11/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω