Το πολιτικό κόστος και το συμφέρον της χώρας

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 30.10.2018 | 17:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Το πολιτικό κόστος και το συμφέρον της χώρας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Η συζήτηση για την ανάγκη περικοπής ή όχι των κύριων συντάξεων από 1-1-2019 δεν είναι επίκαιρη, διότι πολύ απλά όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν: οι συντάξεις δεν πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο, γιατί ήδη είναι σημαντικά κουτσουρεμένες.

Τα κόμματα εξουσίας, αλλά και τα μικρότερα, είναι εξ ορισμού υποχρεωμένα να πουν κάτι τέτοιο, καθώς τα 2,6 εκατ. των συνταξιούχων και των οικογενειών τους «ανεβοκατεβάζουν» κυβερνήσεις.

Βέβαια από την περικοπή στις κύριες συντάξεις δεν θα επηρεαστούν όλοι οι συνταξιούχοι, αλλά η οργή τους έχω την αίσθηση πως θα είναι πάνδημη και ενιαία.

Η σημερινή κυβέρνηση βέβαια, αλλά και όσοι διεκδικούν την εξουσία, δεν ξεκαθαρίζουν το εξής απλό: τα ταμεία του κράτους θα στερηθούν το όποιο ποσό θα προέκυπτε από τη μείωση των συντάξεων. Αυτή η απώλεια πώς θα αντισταθμιστεί; Θα συνεχιστεί η υπερφορολόγηση σε κάποιους τομείς της οικονομίας για να εξισορροπηθεί το ποσό που θα χαθεί από τις συντάξεις; Δεν θα γίνουν πράξη κάποια άλλα μέτρα ελάφρυνσης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων;

Κάποιες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνονται στα πρώτα στοιχεία για τον προυπολογισμό του 2019, αλλά είναι φρόνιμο να περιμένουμε.

Οι εξελίξεις στην οικονομία δεν είναι οι καλύτερες, καθώς η χώρα δεν έχει αποκαταστήσει την επαφή της με τις αγορές, παρόλο που φαινομενικά προς το παρόν δεν τις έχει ανάγκη.

Πολλές κοινωνικές ομάδες έχουν εγείρει ή δρομολογούν τώρα δικαστικές διεκδικήσεις για τις μνημονιακές περικοπές ετών, τις οποίες υπέστησαν.

Ο τουρισμός μας μπορεί να πηγαίνει καλά, αλλά ως γνωστόν επηρεάζεται πολύ από τα γεωπολιτικά δεδομένα, που για τη χώρα μας έχουν σχέση με τον παράγοντα Τουρκία.

Το ταμείο δεν είναι μείον, αλλά δυστυχώς δεν γεμίζει από φόρους, οι οποίοι προκύπτουν από τη δημιουργία νέου πλούτου.

Γεμίζει λόγω της φορολογικής αφαίμαξης κάθε ικμάδας της οικονομίας και κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συνεχίζεται στο διηνεκές.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #129 (26/10/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω