Ο τουρίστας με την πιστωτική και τα «μαύρα»

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 22.10.2018 | 06:50 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ο τουρίστας με την πιστωτική και τα «μαύρα»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

«Μαύρο» 1 στα 5 ευρώ στην Ελλάδα. Περί τα 35 δις ευρώ χάνει κάθε χρόνο η ελληνική οικονομία, λόγω της αυξημένης παραοικονομίας που υπάρχει στη χώρα μας, ποσοστό από τα υψηλότερα μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ!

Η παράνομη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα εκτιμάται σε λίγο περισσότερο από το 20% του εθνικού εισοδήματος, μείωση που προκλήθηκε από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις σχετικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που τοποθετεί την Ελλάδα σε υψηλή θέση σε επίπεδο παραοικονομίας μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Τα παραπάνω στοιχεία περιγράφουν ανάγλυφα μία κατάσταση, η οποία παρόλο που υποτίθεται ότι γίνεται προσπάθεια να συμμαζευτεί, εντούτοις δυστυχώς η παραοικονομία δεν μειώνεται αισθητά.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε επέκταση της υποχρέωσης εγκατάστασης POS σε δεκάδες επαγγέλματα.

Στις συζητήσεις που διενεργούνται στο υπουργείο Οικονομικών, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το μέτρο πρέπει να επεκταθεί στα ταξί, στα θέατρα και στα περίπτερα, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα σχεδιάζεται η μείωση του ορίου για συναλλαγές με μετρητά από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα στα 400 ή στα 300 ευρώ.

Στην προσπάθεια για ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών και χρήση καρτών σε όλους τους χώρους παροχής υπηρεσιών, υπάρχουν «φωνές» που σθεναρά αντιτίθενται, θεωρώντας πως κάνει κακό στην αγορά η μείωση του ορίου των συναλλαγών με μετρητά ή η επέκταση των POS παντού.

Μία οικονομία που θέλει να εκσυγχρονιστεί και στην οποία πλέον δεν ισχύει όριο ανάληψης μετρητών εντός Ελλάδος, δεν μπορεί παρά να προχωρήσει σε χρήση των POS σε όλα τα «μήκη και πλάτη» της.

Όχι μόνο για λόγους πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και επειδή επιτέλους ως χώρα χρειάζεται να ανεβάσουμε «ταχύτητα».

Για να μπορεί ο τουρίστας να πληρώνει στο ταξί και με την πιστωτική του…
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #128 (20/10/2018-21/10/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω