Η αβάσταχτη ελαφρότητα του χρέους…

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 1.10.2018 | 17:36 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του χρέους…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Ακόμη και σήμερα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας εξακολουθεί να θεωρεί πως για όλα φταίνε οι «κουτόφραγκοι» εταίροι μας, που είναι τοκογλύφοι και μας βρήκανε σε μία αδύναμη στιγμή και μας «πάτησαν», ενώ παράλληλα θέλουν να αποκτήσουν «κοψοχρονιά» τα «ασημικά» του κράτους μας και να μας «υποδουλώσουν» για να τους ξεχρεώνουμε μία ζωή.

Είναι πολύ βολική αυτή η θεώρηση, καθώς εξαγνίζονται οι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες «μάχονται» απέναντι στους κακούς δανειστές και διαλανθάνουν της προσοχής διάφορα ντόπια συμφέροντα και συντεχνίες, που βολεύονται και δεν θέλουν να «χαλάσει η σούπα».

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ελαφρώς έως βαριά διαφορετική.

Αρχικά κανείς δεν μας υποχρέωσε να δανειστούμε από τους εταίρους μας. Μπορούσαμε να τα «τινάξουμε όλα στον αέρα», να μην πάρουμε τα δάνεια των «κουτόφραγκων», να μας διώξουν κακήν-κακώς από την Ευρωζώνη και την ΕΕ και να καθίσουμε στα «αυγά» μας στην εσχατιά των Βαλκανίων, παρέα με φιλικούς και λιγότερο φιλικούς γείτονες, ελπίζοντας πως μετά από κανέναν… μισό αιώνα θα μας ξαναδεχτεί η ευρωπαϊκή οικογένεια.

Επειδή αυτή η λύση δεν βόλευε κανέναν (ούτε τους εταίρους μας ούτε εμάς), αναγκαστήκαμε να δανειστούμε για να μείνουμε όρθιοι και να συνεχίσουν να πληρώνονται με ευρώ και όχι με «πλατανόφυλλα» μισθοί και συντάξεις.

Ο δανεισμός από τους εταίρους μας ήταν επιλογή-μονόδρομος, γιατί ο δανεισμός από τις αγορές έπαψε να υπάρχει, προκειμένου να χρηματοδοτούμε τα τεράστια ελλείμματά μας.

Δεν ήμασταν οι μόνοι που βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε μακράν οι πιο αδύναμοι και χωρίς να έχουμε αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές έπειτα από 8,5 χρόνια μνημονίων και πάνω από 280 δις ευρώ δανείων που λάβαμε.

Η χώρα χρειάζεται στροφή στον ρεαλισμό με δημιουργία νέου πλούτου και αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης.

Τίποτε άλλο δεν πρόκειται να μας σώσει απέναντι στο υπέρογκο βάρος του χρέους, που θα κληθούμε να εξυπηρετούμε για αρκετές ακόμη δεκαετίες.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #125 (29/09/2018-30/09/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω