Δεκάλογος κοινής λογικής

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 26.9.2018 | 10:25 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Δεκάλογος κοινής λογικής

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

«Οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση κατέρτισε επί της ουσίας ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), που αποτελείται από έναν δεκάλογο διαπιστώσεων αλλά και παροτρύνσεων προς συγκεκριμένες αναπτυξιακές κατευθύνσεις.

Καλό θα είναι τα κομματικά επιτελεία Τσίπρα και Μητσοτάκη, αλλά και των μικρότερων κομματικών σχηματισμών, να ρίξουν μία ματιά στον δεκάλογο.

Θα αντιληφθούν πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία και η καθημερινή διαχείριση των επιχειρήσεων.

Ο δεκάλογος είναι ο ακόλουθος:

1. Η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια χωρίς να διαθέτει την παραγωγική βάση και την εξωστρέφεια που απαιτείται για να απογειωθεί η οικονομία της.

2. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για να επανέλθει η Ελλάδα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να γίνουν μαζικά επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα.

3. Οι επενδύσεις δεν έρχονται απλώς και μόνο επειδή βγαίνουμε από τα Μνημόνια.

4. Η χώρα γερνάει γρήγορα και αυτό δημιουργεί αδιέξοδα, καθώς οι απαιτούμενες αυξήσεις στις δαπάνες συντάξεων, υγείας και κοινωνικής προστασίας δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τη νόμιμη ιδιωτική οικονομία.

5. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν συνδέει τις εισφορές των εργαζομένων με τις συντάξεις που θα πάρουν στο μέλλον.

6. Χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα που να επιβραβεύει και όχι να τιμωρεί όσους δουλεύουν περισσότερο και κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

7. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, που οδηγούν τις μικρές ιδίως επιχειρήσεις σε παράνομες πρακτικές φοροδιαφυγής, αδήλωτης εργασίας, κ.λ.π., πρέπει να μειωθούν.

8. Το κράτος πρέπει να εκσυγχρονισθεί και να νοικοκυρέψει τα έξοδά του. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις.

9. Για να λειτουργήσει ομαλά η οικονομία, οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτούν επαρκώς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

10. Η ανάπτυξη, πέρα από επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα, απαιτεί και αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του πληθυσμού στην αγορά εργασίας.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #124 (22/09/2018-23/09/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω