To Carpooling ξεκινάει από τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 13.11.2016 | 11:21 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

To Carpooling ξεκινάει από τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

ΖΩΗ ΤΑΣΚΑ || [email protected]

Η μεγάλη έλλειψη δημόσιων μέσων μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη αλλά και το πρόβλημα που προκύπτει συχνά με τις επισχέσεις εργασίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ οδήγησε στη δημιουργεία του Carpooling στη πόλη μας.

Οι Γιώργος Νικολάου και Ιορδάνης Χαραλαμπίδης βρέθηκαν τυχαία στο "Κίνημα Ωτοστόπ” και αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία του Thess.Carpooling για να «λύσουν» τις δυσκολίες μετακίνησης των Θεσσαλονικιών.

«Το carpooling στα ελληνικά λέγεται συνεπιβατισμός και είναι το να μοιραζόμαστε διαδρομές όπως κάναμε και παλιότερα δηλαδή το να συνεννοούμαστε δύο τρία άτομα που δουλεύουμε στο ίδιο μέρος και να πηγαίνουμε με ένα αυτοκίνητο αντί για τρία. Κάτι που τώρα βέβαια  με τη σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα να το κάνουμε λίγο πιο εξελιγμένα δηλαδή δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε κάπου αλλού στο ίδιο μέρος για να γνωρίζουμε ότι κάποιος άλλος πηγαίνει στο ίδιο μέρος με εμάς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια εφαρμογή για αυτό που να ταιριάζει τα δρομολόγια μας και να μας βάλει συνεπιβάτες σε κάποιο οδηγό η αν είμαστε οδηγός να μας βρει συνεπιβάτες για να μοιραστούμε τη διαδρομή» αναφέρει στην ThessNews ο Γιώργος Νικολάου, ένας από τους ιδρυτές της ομάδας.

Γενικότερα υπάρχουν πολλές εφαρμογές τέτοιοι είδους και από πολύ καιρό. Στην Ελλάδα το πρώτο που είχε δημιουργηθεί ήταν το carpooling.gr που ήταν ιστοσελίδα που υπάρχει ακόμα αλλά δεν έχει εφαρμογή για έξυπνες συσκευές. «Εμείς στην ομάδα μας  προτείνουμε το HopIn η οποία έχει αναπτυχθεί για να είναι και φορητή για να χρησιμοποιηθεί και στο δρόμο και παντού» τονίζει ο κ. Νικολάου.

Αναφορικά με το πώς ακριβώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα ο κ. Νικολάου αναφέρει «η μετακίνηση μας βασίζεται σε ένα και μόνο μεταφορικό μέσο, τα λεωφορεία, οπότε υπάρχει περισσότερη ανάγκη στη Θεσσαλονίκη για έξυπνους τρόπους μετακίνησης» και επισημαίνει ωστόσο ένα βασικό πρόβλημα που υπάρχει «το πρόβλημα είναι ότι αν μπει κάποιος σε μια από αυτές τις εφαρμογές δεν θα βρει άλλους αρκετούς χρήστες να την χρησιμοποιούν ταυτόχρονα γιατί δεν υπάρχει μια τέτοια συνεννόηση οπότε δεν είναι καθόλου βολικό. Το να κατεβάσω μια εφαρμογή και να βρω άλλα 5- 10 άτομα να  τη χρησιμοποιούν ταυτόχρονα με εμένα δεν πρόκειται να μου εξασφαλίσει κάποια διαδρομή».

 

Από αύριο, Δευτέρα, η εφαρμογή

Ωστόσο, το  Carpooling  θα τεθεί από αύριο, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, σε εφαρμογή με έναν αξιοσέβαστο αριθμό χρηστών. «Αρχικά ο υπολογισμός μας ήταν για 2.000 άτομα για να έχει νόημα, με διαδρομές που να εξυπηρετούν αρκετό κόσμο ωστόσο αυτή τη Δευτέρα θα το ξεκινήσουμε δοκιμαστικά για να δούμε κατά πόσο μπορεί να δουλέψει με τα 1200 άτομα  που είναι τα μέλη της ομάδας. Η δουλειά που κάναμε εμείς οι διαχειριστές εδώ και ένα μήνα και κάτι συγκέντρωσε τόσο κόσμο όμως εμείς πλέον δεν έχουμε άλλα να κάνουμε. Η ιδέα είναι όλων και φέρνοντας ο καθένας ένα άτομο ακόμα μπορούμε να μεγαλώσουμε» τονίζει στην ThessNews ο Γιώργος Νικολάου.

«Δεν χρειάζεται πάρα πολύς κόσμος για να λειτουργήσει. Με 1 στους 100 θεσσαλονικείς δηλαδή με 10.000 κόσμο λειτουργεί απίστευτα καλά ενώ με παραπάνω θα μπορούσε λειτουργήσει πραγματικά σαν εναλλακτικός φορέας μεταφορών» καταλήγει.

Όσον αφορά τις προσδοκίες που έχει ο ίδιος σχολιάζει «βλέπω θετική ανταπόκριση και πιστεύω ότι αν είναι και κάπως νωρίς ότι θα πάρει μπροστά αυτό. Σιγά σιγά θα αρχίσει να το χρησιμοποιεί ο κόσμος. Αν γίνει η αρχή με ένα καλό σύστημα προωθείται από μόνο του».

 

Είναι ασφαλής η εφαρμογή;

Αναφορικά με τα ζητήματα ασφαλείας στην χρήση carpooling ειδικά σε αυτή την εποχή που ζούμε που δύσκολα εμπιστευόμαστε κάποιον ξένο άνθρωπο επισημαίνει «υπάρχουν κάποιοι τρόποι να είμαστε ασφαλής και ατομικοί και βάσει του τρόπου που είναι στημένος ο μηχανισμός μιας που στο εξωτερικό εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η ασφάλεια μέσω της εφαρμογής παρέχεται με παραπάνω τρόπους απ’ ότι να έβρισκα κάποιον τυχαίο στο δρόμο και να μπω στο αυτοκίνητο του. Δηλαδή η εφαρμογή έχει επιβεβαίωση του χρήστη τόσο μέσω του μαιλ του αλλά και κυρίως μέσω του κινητού του τηλεφώνου με το οποίο θα συνεννοηθείς κιόλας. Μιας που τα κινητά τηλέφωνα είναι όλα ονομαστικά πλέον ήδη από αυτό μπορεί να γίνει μία ταυτοποίηση και ταυτόχρονα γίνεται και μέσω του ψηφιακού σήματος».

Προσθέτει επίσης ότι «όταν εγώ κάνω μια διαδρομή που θα δω πχ τρεις περίεργους τύπους μέσα στο αυτοκίνητο οφείλω να έχω τη κοινή λογική να πω ότι κάτι δεν πάει καλά και απλά να μην μπω μέσα στο αυτοκίνητο. Επίσης η ασφάλεια είναι αντίστοιχη με άλλα πράγματα όπως το AirBnB όπου πηγαίνω εγώ και μένω στο σπίτι ενός άγνωστου ανθρώπου. Απλά είναι κάτι που δε θα το έκανα έτσι ωστόσο δημιουργείτε η ασφάλεια ψάχνοντας να βρω ένα κατάλυμα. Τέλος υπάρχει και βαθμολόγηση του χρήστη από τους συνεπιβάτες ακόμα και για το πώς οδηγάει ο οδηγός. Καταλαβαίνετε ωστόσο χρειάζεται χρόνο όλο αυτό».

Μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα Thess.Carpooling στο Facebook για περισσότερες πληροφορίες.


 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω