Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Polis Face: Κωνσταντίνος Ζέρβας

ΑΠΟΨΕΙΣ

08/10/20174:27 μμ

Polis Face: Κωνσταντίνος Ζέρβας

Polis Face: Κωνσταντίνος Ζέρβας

Γράφει thessnews

THESS-SKG STORIES

Γόνος παλιάς αστικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, ξέρει τη Θεσσαλονίκη καλά!  Ζει και εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας στην πόλη και από το 2011 αναλαμβάνει αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων.

Το 2013 τοποθετείται αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόνιμος αναπληρωτής του Δημάρχου και το 2015 αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού. Τον Φεβρουάριο του 2015 όμως, ύστερα από διαφωνία με τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, παραιτήθηκε από το αξίωμα του αντιδημάρχου. Ένας σύγχρονος  αντιδραστικός Θεσσαλονικιός !

Τον δέχεστε τον «προσδιορισμό» και αν ναι, τι θα προσθέτατε;

Ως “αντιδραστικός” χαρακτηρίζεται αυτός που είναι οπισθοδρομικός ή συντηρητικός. Σε αντίθεση με αυτόν που είναι προοδευτικός και φιλελεύθερος. Οπότε όχι, δεν τον δέχομαι τον τίτλο. Σύμφωνα με την επιστήμη της Φυσικής, όταν υπάρχει δράση, τότε θα υπάρχει και αντίδραση. Έτσι και στην πολιτική.  Άλλο δε συμφωνώ και αντιδρώ σε λάθος πρακτικές ή σε αλλαγές θέσεων και απόψεων και άλλο επιδιώκω την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό. Απεχθάνομαι τις κωλοτούμπες!

Στην πόλη μας έχουμε μείνει πίσω σε πολλά. Οι άνθρωποι που τη διοικούν επιδεικνύουν τα τελευταία χρόνια παθητικότητα και ανικανότητα. Το να παρουσιάζεις τα κακώς κείμενα στην πόλη όπου μεγάλωσες και ζεις και παράλληλα να προτείνεις λύσεις δεν είναι αντίδραση. Είναι μια υπεύθυνη θέση γνώσης και γνώμης.

Είναι πολλά τα χρόνια που ασχολείστε με τα «κοινά» της πόλης. Οι νίκες είναι περισσότερες από τις ήττες;

Στην ενασχόληση με τα κοινά δεν υπάρχει ένας διαιτητής να σφυρίξει τη λήξη και να ορίσει τον νικητή και τον ηττημένο. Ούτε βγαίνει στο τέλος πρωταθλητής εκείνος που έχει τις περισσότερες νίκες.

Στις εκλογές βέβαια κάποιος κερδίζει και κάποιοι χάνουν, μεσολαβεί όμως μια περίοδος προσπάθειας και δράσεων. Κάποιες θα πετύχουν και κάποιες όχι. Ο ενεργός πολίτης πρέπει να προσπαθεί καθημερινά για τη βελτίωση αυτών που διαχειρίζεται. Κάποιες προσπάθειες έχουν μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο και κάποιες μικρότερο. Για μένα ήττα είναι να μην προσπαθώ. Παρόλα αυτά, η χαρά της νίκης, της επίτευξης ενός στόχου καλύτερα, μου δίνει τη δύναμη για να συνεχίσω παρακάτω.

Τι κάνετε όταν πέφτετε σε τοίχο;

Έχουμε μπροστά μας πολλούς τοίχους: της οικονομικής δυσκολίας, της γραφειοκρατίας, της έλλειψης συνεννόησης, της ιδιοτέλειας, που στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι σαν να προσπαθείς να πετάξεις μια μπάλα πάνω από έναν ψηλό τοίχο. Σου γυρνάει πίσω ξανά και ξανά. Λοιπόν θέλει επιμονή για να καταφέρεις να της δώσεις τη σωστή δύναμη και το σωστό ύψος για να περάσει απέναντι.

Και πρέπει να είμαστε περισσότεροι και ικανότεροι αυτοί που προσπαθούμε να περάσουμε απέναντι από αυτούς που χτίζουν τοίχους.

Ποια εικόνα της πόλης σάς κάνει να λυπάστε, ποια να χαμογελάτε και ποια θεωρείτε προσωπική σας νίκη;

Οποιος με παρακολουθεί ξέρει ήδη την απάντησή μου. Η πόλη δεν είναι μόνο λαμπρό παρελθόν, πανηγυράκια και τραπεζοκαθίσματα. Λυπάμαι και εκνευρίζομαι όταν βλέπω σπασμένα πεζοδρόμια, κάδους που ζέχνουν, κακοποίηση του λίγου ελεύθερου χώρου. Χαίρομαι πάντως με την ικανότητα των πολιτών να κάνουν πέρα τα προβλήματά τους και να συνεχίζουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Είμαστε τελικά ιδιαίτερα ανθεκτικοί!

Η εικόνα που με κάνει να χαμογελάω είναι η Νέα Παραλία: το ατέλειωτο περπάτημα, η βόλτα με το ποδήλατο από τη μια άκρη της έως την άλλη.

Μια προσωπική νίκη, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, είναι ο Αστικός Αμπελώνας. Τέσσερις άνθρωποι (και όχι αυτός που φαντάζεσθε!), οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε τη δημιουργία του πρώτου αστικού αμπελώνα στη χώρα μας. Σήμερα πίνουμε το κρασί του. Οι επιτυχίες έχουν πολλές πατέρες. Το όραμα και η υλοποίησή του όμως είναι ένας δύσκολος και μοναχικός δρόμος.

Ποιο μέσο χρησιμοποιείτε για να μετακινείστε;

Το αυτοκίνητό μου δυστυχώς. Περπατάω πολύ στο κέντρο και προσπαθώ να κάνω ποδήλατο, αλλά πολλές φορές αυτό είναι απαγορευτικό.

Θα πρέπει να αποκτήσουμε άμεσα ποδηλατόδρομους παντού στην πόλη, αλλά πρωτίστως εναλλακτικά μέσα μεταφοράς: το Μετρό και την παράκτια αστική συγκοινωνία. Μέσα σύγχρονα και αξιόπιστα, όπως ταιριάζει σε μια μητροπολιτική πόλη όπως η Θεσσαλονίκη.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που στριμωχθήκατε σε ένα λεωφορείο;

Χρησιμοποιώντας το «23» για να ανέβω στο σπίτι μου στα Κάστρα. Νομίζω σχεδόν πάντα τα λεωφορεία είναι γεμάτα και αφιλόξενα. Έχουμε αστικές συγκοινωνίες τεχνολογίας και ποιότητας του 1990. Κάτι πρέπει να αλλάξει σύντομα με τον ΟΑΣΘ και με το κυκλοφοριακό της πόλης. Κι εύχομαι σύντομα να στριμώχνομαι στο Μετρό!

Έχετε παρακολουθήσει ποτέ αγώνα στη Θύρα 4?

Γιατί όλοι θεωρείτε ότι για να ‘σαι αυθεντικός ΠΑΟΚτσής πρέπει να «βαπτισθείς» στη Θύρα 4; Στο γήπεδο έχει παντού φανατικούς! Έχω πάει χιλιάδες φορές στην Τούμπα και στην 4, ομολογουμένως, τις λιγότερες. Είναι δύσκολο να δεις αγώνα εκεί, λόγω οπτικής γωνίας και λόγω …φασαρίας. Εδώ και πολλά χρόνια πάντως παίρνω το διαρκείας μου, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ένας οπαδός συνεισφέρει στην ομάδα του.

Έχετε γράψει ποτέ σύνθημα σε τοίχο;

Δε νομίζω να έχει μείνει στην πόλη ελεύθερος τοίχος. Κάθε τοίχος έχει τη δική του ιστορία. Δε χρειάζεται να γράψω κι άλλα εγώ.

Ευτυχώς υπάρχει ο τοίχος του Facebook. Εκεί μοιραζόμαστε απόψεις και εικόνες. Χωρίς ιδιαίτερη ρύπανση και με χιλιάδες… περαστικούς.

Ποιο θεωρείτε το πιο extreme πράγμα που έχετε κάνει στη ζωή σας;

Ίσως το πιο παράτολμο ήταν η κάθοδός μου στις εκλογές, η καθημερινή επαφή με προβλήματα που, όπως είπα, έχουν έναν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας για την επίλυσή τους. Παρέμεινα όμως στη Θεσσαλονίκη και έχω συνδέσει τις καθημερινές προσπάθειές μου με τη βελτίωση της πόλης μου. Θα το παλέψω μέχρι τέλους με πείσμα. Και νομίζω στην προσπάθεια αυτή δεν είμαι μόνος μου.

Από το φύλλο της THESSNEWS #73 (30/09/2017-01/10/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

5.12.20231:30 μμ

    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Βγάλε τις αργίες, βγάλε τις γιορτές, ούτε μήνας δεν έμεινε! Ναι, τώρα αγχώνω εσάς Δήμαρχε αλλά εγώ είμαι αυτή που έλειψε αρκετές ημέρες… Δίκαιο έχετε. ΄Ομως δεν τεμπέλιαζα!   Έκανα επισταμένη έρευνα. Απλά κουράστηκα

ΑΠΟΨΕΙΣ

7.11.202311:51 πμ

  Το πάρκο Αχειροποιήτου είναι το πάρκο που παίξαμε. Κρυφτό πίσω από τα αγάλματα των Μακεδονομάχων. Το πάρκο που φιλοξένησε την πρώτη εφηβεία μας. Το πάρκο που έκανε πατίνια η μικρή αδελφή μου. Το πάρκο που πηγαίναμε τον παιδικό μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

31.10.20233:03 μμ

Ποιός τους έδωσε άδεια; Σιγά μη μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν άδεια. Ποιό σκοπό εξυπηρετούν; Κάποιον σίγουρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον κοινό νου… Πες μου που πουλάν καρδιές και ΑΛΥΣΙΔΕΣ για κώνους! Να μην σου τους

ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202312:10 μμ

    Πριν πολλά χρόνια είχα γράψει ένα θέμα για τα «έπιπλα πόλης». Δηλαδή για φανοστάτες (έτσι δεν τα λένε επισήμως;), παγκάκια, δοχεία απορριμάτων, κάγκελα, σιδεριές υπονόμων και σιδεριές γύρω από δέντρα που τα υπέγραφαν γνωστοί και καταξιωμένοι διεθνώς designers.

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.10.202310:49 πμ

    Σας την έσκασα – όλους! Νομίζατε οτι θα αναφερθώ στα καφέ-μπαρ-εστιατόρια που δεν αφήνουν να περάσεις αν είσαι πάνω από 48 κιλά, τόσο που έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους, έτσι δεν είναι; Όοοοοχιιιιιιι… Στρώνω το κόκκινο χαλί-χάλι, παίρνω

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.10.202310:28 πμ

  Κάποτε ο αείμνηστος πεφωτισμένος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχε προτείνει να επιβληθεί η δημιουργία κήπων στις (βρωμο)ταράτσες των πολυκατοικών της Αθήνας.   Φανταστείτε…πηγαίνεις να προσγειωθείς με το αεροπλάνο στο κλεινόν άστυ και αντικρύζεις τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας! Δεν έγινε

thess

Επικαιρότητα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

9.12.20239:16 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή