Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Π. Λεκάκης στην ThessNews: Ηγεσία στη νέα γενιά

ΑΠΟΨΕΙΣ

05/02/20198:00 πμ

Π. Λεκάκης στην ThessNews: Ηγεσία στη νέα γενιά

Π. Λεκάκης στην ThessNews: Ηγεσία στη νέα γενιά

Γράφει THESSNEWS-DESK

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης μιλά στην ThessNews για τα νέο εγχείρημα της νέας γενιάς της Πρωτοβουλίας που δημιουργεί νέα παράταξη με σκοπό να διεκδικήσει την διοίκηση του δήμου στις εκλογές του Μαΐου.

Ο κ. Λεκάκης απαντά για την «Πρωτοβουλία» και την ενδοπαραταξιακή διαδικασία ενώ απαντά στις καταγγελίες της Καλυψούς Γούλα για υπονόμευση και διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Παράλληλα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίων με τα πρώην στελέχη της παράταξης Κ. Ζέρβα, Ανδ. Κουράκη και Παν. Αβραμόπουλο.

Τέλος μιλά για τις καλύτερες στιγμές του στον δήμο Θεσσαλονίκης, τα θετικά και τα αρνητικά της «Πρωτοβουλίας» και για το στοίχημα που θέλει να κερδίσει στην περίπτωση που εκλεγεί δήμαρχος.

Λεκάκης για δήμαρχος ή η ομάδα της νέας γενιάς της Πρωτοβουλίας για το δήμο Θεσσαλονίκης;

Ωραία ερώτηση, για να τελειώνουμε γρήγορα με τις απορίες. Ισχύουν και τα δύο. Και πως αλλιώς άλλωστε… Κάθε δυνατή ομάδα χρειάζεται ηγεσία για να προχωρήσει.

Εμείς είμαστε μια συνεργασία ανθρώπων με κοινούς προβληματισμούς, διαφορετικές αφετηρίες και μια κοινή πορεία χρόνων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ηγεσία στη νέα γενιά αλλά με σεβασμό σ’ αυτά που κληρονομήσαμε. Η κάθε κίνηση έχει την πρόταση της και η δική μας είναι συγκεκριμένη.

Τι σας ώθησε στην απόφαση να μπείτε μπροστά;

Κατά βάση η μεγάλη εμπειρία στα καθημερινά προβλήματα του δήμου, η γνώση για την λειτουργία του και τις λύσεις που επείγουν, μου έδωσε πίστη ότι μπορώ να ηγηθώ μιας έμπρακτα ικανής ομάδας.

Βλέπατε ότι η Πρωτοβουλία «τελειώνει» όπως την ξέραμε;

Η Πρωτοβουλία έχει μια ευρεία έννοια. Δεν ήταν ποτέ παράταξη με την στενή έννοια. Όλα αυτά τα χρόνια τελείωνε και ξανάρχιζε. Η ιδέα της Πρωτοβουλίας όμως αυτό το πρωτοπόρο για την εποχή του εγχείρημα δε σβήνει.

Γιατί δεν προσπαθήσατε να εκλεγείτε μέσα από την διαδικασία που έγινε;

Η διαδικασία έγινε και οδήγησε σε αδιέξοδα. Δεν είχα κανένα σκοπό να εμπλακώ σε μια διαδικασία που ουσιαστικά εγκλώβισε την παράταξη.

Γιατί δεν συστρατευθήκατε πίσω από την εκλεγμένη Καλυψώ Γούλα;

Δεν υπήρξε θέμα συστράτευσης ή μη. Οι συνάδελφοι μου κι εγώ προσωπικά δε φύγαμε ποτέ από την παράταξη. Ο κάθε άνθρωπος παίρνει τις αποφάσεις του και είναι υπεύθυνος για αυτές.

Η πρώην «σύντροφός» σας έκανε λόγο για υπονόμευση και για διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Μετά από την δική σας κάθοδο αισθάνεστε ότι σας αγγίζει αυτή η επίθεση;

Ξέρετε, η πόρτα στο γραφείο μου δεν κλείνει ποτέ! Δεν είναι θέμα στρατηγικής είναι θέμα ανθρώπου. Η κάθοδος μου στις εκλογές είναι μια νέα προσπάθεια, μια φρέσκια ματιά στην πόλη και οι περισσότεροι άνθρωποι που την πλαισιώνουν είναι οι ίδιοι που άνοιξαν την πόλη.

Γιάννης Μπουτάρης μέντορας ή «μακριά και αγαπημένοι» στην προεκλογική περίοδο;

Μιλάμε για μία προσωπικότητα της πόλης που έχει αφήσει το αποτύπωμα του. Μακριά δεν υπήρξαμε ποτέ τα τελευταία χρόνια και σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανένας.

Αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να πιστωθείτε ως ομάδα τα θετικά και το έργο της Πρωτοβουλίας στη διοίκηση του δήμου. Με τα αρνητικά; Τις αβελτηρίες; Τις αδυναμίες; Mea Culpa ή φταίγανε οι άλλοι που δεν θα είναι μαζί σας;

Η ομάδα κι εγώ προσωπικά δε ζητάμε να πιστωθούμε τίποτα. Κρατάμε τα καλά της προηγούμενης περιόδου αλλά κοιτάμε μπροστά. Ξέρετε τι λένε, όσοι δουλεύουν πολύ κάνουν και λάθη. Γνωρίζουμε τις αστοχίες, σκύβουμε πάνω από τα προβλήματα σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε για το αύριο. Άλλωστε έχω μάθει να κοιτάω μπροστά.

«Να δώσουμε τίμιο αγώνα»

Σε ποιους κάνετε κάλεσμα να έρθουν μαζί σας να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια;

Το κάλεσμα είναι γενικό και αυτοδιοικητικό. Όποιος μοιραστεί το όραμα μας για την πόλη είναι ευπρόσδεκτος και όλοι μαζί να φτιάξουμε την παράταξη που θα αφήσει το στίγμα της στην νέα εποχή που έρχεται για την πόλη.

Το προσκλητήριο ισχύει και για ανθρώπους που έφυγαν από την παράταξη; Και το κάνω πιο συγκεκριμένο γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Κ. Ζέρβας; Αν. Κουράκης; Π. Αβραμόπουλος;

Το προσκλητήριο είναι ίδιο για όσους έχουν κοινές ανησυχίες με μας. Ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους που έχουν ιστορία στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί. Και με τους τρεις μας συνδέουν πολλά. Η εποχή επιτάσσει συνεργασίες και όπως έχω πει οι συνεργασίες είναι στο dna αυτής της νέας παράταξης. Σήμερα όμως οφείλουμε να δώσουμε ο καθένας ένα τίμιο αγώνα.

Καταφερθήκατε κατά των κομματικών υποψηφίων. Ποιος είναι κομματικός υποψήφιος; Ο Νίκος Ταχιάος και η Κατερίνα Νοτοπούλου που ανακοινώθηκαν από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα ή και ο Σπύρος Βούγιας που στηρίζεται από Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ;

Εδώ υπάρχει μάλλον μια μικρή παρανόηση. Δεν αναφέρθηκα ποτέ προσωπικά για τους υποψηφίους. Είπα την πάγια θέση μου σε σχέση με τον ρόλο των κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης δεν έχουν πολιτικό χρώμα, ούτε και ιδεολογία, γιατί λοιπόν να έχει ο δήμος; Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου όμως βλέπουμε να γυρνάμε πίσω. Βλέπουμε τα κόμματα να χρήζουν υποψηφίους και να μην αφήνουν της τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν.

Θα συνεργαστείτε με κομματικό υποψήφιο αν χρειαστεί;

Θα συνεργαστούμε με όποιον συγκλίνει στις απόψεις μας για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μπορεί να εμπνεύσει και να ενταχθεί στην ομάδα προσφέροντας έργο. Αφήνουμε στην άκρη τα κόμματα και κοιτάμε την πόλη. Από εκεί αρχίζουν και εκεί τελειώνουν όλα.

«Ο δήμος είναι το σπίτι μου»

Ποια είναι η καλύτερη σας στιγμή στα χρόνια που είστε αντιδήμαρχος στον δήμο Θεσσαλονίκης;

Κοιτάξτε, ο δήμος πλέον είναι το σπίτι μου. Οι καλές στιγμές στις οικογένειες είναι πάντα πολλές. Η καθημερινή τριβή με τους δημότες και η λύση καθημερινών προβλημάτων σε κάνουν σίγουρα να αισθάνεσαι ότι αξίζει όλος ο κόπος.

Ποια είναι η χειρότερη;

Δύσκολες στιγμές προκύπτουν καθημερινά. Ειδικά όταν το κομμάτι που διαχειρίζομαι τα τελευταία χρόνια είναι τόσο ευαίσθητο όπως είναι η Κοινωνική Πολιτική. Με καθημερινή δουλειά, όμως, οι στιγμές αυτές σε καθορίζουν ως άνθρωπο. Δεν είναι πάντα εύκολο να τις διαχειρίζεσαι, είναι όμως αναγκαίο να το κάνεις για να πας μπροστά.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της διοίκησης Μπουτάρη;

Άλλαξε τον αέρα της πόλης! Στα οκτώ χρόνια διοίκησης του Δήμου τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο. Η Θεσσαλονίκη άλλαξε, προχώρησε ανέδειξε την μνήμη της, την ιστορία της, έγινε προορισμός. Κάνοντας μάλιστα και μια αναδρομή των προηγούμενων διοικήσεων το μέγεθος του έργου μας μεγαλώνει κι άλλο.

Η μεγαλύτερη αποτυχία;

Δε θα χρησιμοποιούσα ποτέ αυτή τη λέξη για τη Διοίκηση. Αστοχίες υπήρξαν, δύσκολες στιγμές πολλές. Ίσως θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε θέματα της καθημερινότητας. Άλλα κοιτώντας το γενικότερο πλαίσιο, την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας το πρόσημο είναι θετικό.

Ποιο είναι το στοίχημα που θέλετε να κερδίσετε αν εκλεγείτε δήμαρχο

Μαγικό ραβδί δεν έχω για να πω μεγάλα λόγια. Γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα του Δήμου μας και τα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν είναι πολλά. Και ξέρετε θα τολμούσα να πω ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η αφύπνιση του κόσμου. Των δημιουργικών ανθρώπων της πόλης, της νεολαίας μας που νιώθει ότι έχει εγκαταλειφθεί και πάνω από όλα να έρθει σε πρώτο πλάνο ξανά ο Δημότης.

Από το φύλλο της THESSNEWS #143 (02/02/2019-03/02/2019)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

7.11.202311:51 πμ

  Το πάρκο Αχειροποιήτου είναι το πάρκο που παίξαμε. Κρυφτό πίσω από τα αγάλματα των Μακεδονομάχων. Το πάρκο που φιλοξένησε την πρώτη εφηβεία μας. Το πάρκο που έκανε πατίνια η μικρή αδελφή μου. Το πάρκο που πηγαίναμε τον παιδικό μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

31.10.20233:03 μμ

Ποιός τους έδωσε άδεια; Σιγά μη μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν άδεια. Ποιό σκοπό εξυπηρετούν; Κάποιον σίγουρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον κοινό νου… Πες μου που πουλάν καρδιές και ΑΛΥΣΙΔΕΣ για κώνους! Να μην σου τους

ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202312:10 μμ

    Πριν πολλά χρόνια είχα γράψει ένα θέμα για τα «έπιπλα πόλης». Δηλαδή για φανοστάτες (έτσι δεν τα λένε επισήμως;), παγκάκια, δοχεία απορριμάτων, κάγκελα, σιδεριές υπονόμων και σιδεριές γύρω από δέντρα που τα υπέγραφαν γνωστοί και καταξιωμένοι διεθνώς designers.

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.10.202310:49 πμ

    Σας την έσκασα – όλους! Νομίζατε οτι θα αναφερθώ στα καφέ-μπαρ-εστιατόρια που δεν αφήνουν να περάσεις αν είσαι πάνω από 48 κιλά, τόσο που έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους, έτσι δεν είναι; Όοοοοχιιιιιιι… Στρώνω το κόκκινο χαλί-χάλι, παίρνω

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.10.202310:28 πμ

  Κάποτε ο αείμνηστος πεφωτισμένος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχε προτείνει να επιβληθεί η δημιουργία κήπων στις (βρωμο)ταράτσες των πολυκατοικών της Αθήνας.   Φανταστείτε…πηγαίνεις να προσγειωθείς με το αεροπλάνο στο κλεινόν άστυ και αντικρύζεις τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας! Δεν έγινε

ΑΠΟΨΕΙΣ

13.10.202310:46 πμ

  του δικηγόρου Αργύρη Αργυριάδη         Τα τελευταία χρόνια όσοι επέλεγαν να ασχολούνται με το θεσμό της αυτοδιοίκησης λειτουργούσαν κάπως … «εικονοκλαστικά». Μάλιστα, την τελευταία δεκαπενταετία όλο και λιγότεροι επιζητούσαν τα κομματικά χρίσματα.   Τούτο είχε εύλογη

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

28.11.202312:03 μμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

28.11.202310:12 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή