Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Ore: Φιλοσοφική Συμβουλευτική – Η Ζαμπία Αγριμάκη μιλά στην ThessNews

ΑΠΟΨΕΙΣ

15/04/20189:05 μμ

Ore: Φιλοσοφική Συμβουλευτική – Η Ζαμπία Αγριμάκη μιλά στην ThessNews

Ore: Φιλοσοφική Συμβουλευτική – Η Ζαμπία Αγριμάκη μιλά στην ThessNews

Γράφει thessnews

Συνέντευξη στην ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || maria_samolada@yahoo.gr

Η πρώτη πλατφόρμα στην Ελλάδα του καινούριου κλάδου συμβουλευτικής. Συνέντευξη της ιστορικού, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ζαμπίας Αγριμάκη.

Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν κανείς ακούγοντας τον όρο «Φιλοσοφική Συμβουλευτική» είναι πως πρόκειται για συμβουλές που προέρχονται από τη φιλοσοφία.

Αυτό όμως δεν είναι απολύτως ακριβές, με την έννοια ότι ο στόχος αυτής της διαδικασίας δεν είναι να δίνει έτοιμες συμβουλές που έχει ανθολογήσει από ένα φιλοσοφικό κείμενο ούτε να εξοικειώσει τους ενδιαφερόμενους με μια ολοκληρωμένη φιλοσοφική θεωρία.

Ο στόχος της Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής είναι να μας παρέχει «εργαλεία» που θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημά μας και πώς θα το προσεγγίσουμε, για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Με αυτά τα δεδομένα και με βαθιά γνώση της Φιλοσοφίας, η Ιστορικός, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, κ. Ζαμπία Αγριμάκη, δημιούργησε την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής, με το όνομα Ore (Bonummane.com).

«Ξέρετε, πολλές φορές τα λόγια, οι ιδέες ενός ανθρώπου που έζησε σε εντελώς διαφορετική εποχή από τη δική μας, που δεν τον γνωρίσαμε ποτέ προσωπικά κι ούτε ξέρουμε γι? αυτόν τίποτα περισσότερο από αυτά που γράφουν οι εγκυκλοπαίδειες, μας επηρεάζουν με έναν τρόπο που δεν μπορούμε να φανταστούμε» αναφέρει στην ThessNews η κ. Αγριμάκη ( ή κ. Λίτσα Χατζοπούλου, όπως είναι γνωστή στην πανεπιστημιακή της καριέρα).

Ποια είναι η πρωτοτυπία του Ore;

Το περιεχόμενό του, κατ? αρχάς. Εξηγεί με σαφήνεια περί τίνος πρόκειται, με τρόπο που μπορεί να γίνει κατανοητός πρώτιστα από ανθρώπους που δεν έχουν καμία εξοικείωση με τη Φιλοσοφία, κι ίσως να τη «φοβούνται» κιόλας. Έπειτα, βάζει στο «παιχνίδι» και τη λογοτεχνία. Το Ore είναι η πρώτη «πλατφόρμα» ΦΣ στην Ελλάδα με αυτά τα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες life coaching ή ψυχολογικής στήριξης ή ακόμη και εμψυχωτικών παραθεμάτων. Όλα αυτά έχουν τη χρησιμότητά τους, ασφαλώς. Το Ore όμως είναι κάτι συνολικότερο. Δεν επιδιώκει μονάχα να ενθαρρύνει ή να εξοικειώνει τον ενδιαφερόμενο με τη σκέψη λογοτεχνών, φιλοσόφων κλπ., αλλά πρώτιστα να τον κάνει να αλλάξει τρόπο σκέψης. Θα έλεγα ότι το Ore είναι πιο «εξειδικευμένο», με την έννοια ότι βασίζεται σε συγκεκριμένη οπτική, σε ουσιαστική γνώση και, ασφαλώς, σε εμπειρία περί τη ΦΣ. Τέλος, είναι «φιλικό», σε κάνει να αισθάνεσαι οικεία, σαν να μιλάς με έναν φίλο σου -δεν λειτουργεί από καθέδρας ή αφ? υψηλού. Η ανατροφοδότηση που έχω μέχρι τώρα από τους χρήστες είναι ενθαρρυντική, ως προς τούτο.

Πώς σας προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσετε την «πλατφόρμα» αυτή;

Ήταν αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Κατ? αρχάς το γράψιμο και η επικοινωνία των σκέψεών μου είναι κάτι που αγαπάω πολύ. Κατά μία έννοια, ήταν μέρος της δουλειάς μου στο Πανεπιστήμιο, αν και με ελαφρώς διαφορετικά μέσα. Πριν από δέκα χρόνια περίπου είχα φτιάξει ένα blog, όπου έγραφα καθημερινά, για διάφορα θέματα -θυμάμαι πόσο ενδιαφέροντες διάλογοι αναπτύσσονταν στα σχόλια κάθε ανάρτησης. Με το ίδιο σκεπτικό, λειτουργεί και η σελίδα μου στο fb. Υπήρχε λοιπόν ένα είδος «προϋπηρεσίας» σ? αυτόν τον τομέα ή μάλλον εμπειρία και αγάπη. Βέβαια, η δημιουργία της πλατφόρμας είχε και πιο πρακτικό στόχο, τη γνωστοποίηση και την ενημέρωση, τι είναι η ΦΣ, τι κάνει, πώς λειτουργεί. Είναι πολύ καινούριος κλάδος συμβουλευτικής στην Ελλάδα και χρειάζεται τέτοιου είδους ενημέρωση. Ένας άλλος παράγοντας ήταν το, ας το πούμε έτσι, «αίτημα» ανθρώπων που είχαν ξεκινήσει μαζί μου τη διαδικασία της ΦΣ. Ήθελαν να διαβάζουν «Κάθε μέρα κάτι…», οπότε μαζί με την ιστοσελίδα, δημιουργήθηκε και το ομώνυμο blog.

Σε ποιους απευθύνεται;

Σε όλους. Σε όποιον ξέρει ανάγνωση. Η γνώση της Φιλοσοφίας δεν είναι προϋπόθεση ούτε για να ξεκινήσει κανείς συνεδρίες ΦΣ ούτε βέβαια για να παρακολουθεί το Ore ή να επικοινωνεί με την πλατφόρμα. Επιπλέον, δεν χρειάζεται καν να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Το πλεονέκτημα, αν θέλετε, της ΦΣ σε σχέση με άλλες συμβουλευτικές μεθόδους είναι ότι μπορείς να την αξιοποιήσεις οποτεδήποτε αποφασίσεις να ασχοληθείς ουσιαστικά με τον εαυτό σου, με τον τρόπο που σκέφτεσαι, με τον τρόπο που μιλάς ακόμη. Μπορεί να μην έχεις κάτι που να σε απασχολεί η επίλυσή του, ένα δίλημμα ή μια απόφαση που πρέπει να λάβεις, αλλά να θέλεις απλώς να εμβαθύνεις σε μια οποιαδήποτε απορία σου.

Πώς λειτουργεί;

Με συναντήσεις και συζήτηση. Ο κλασικός όρος «συνεδρίες» δεν μου πολυαρέσει, επειδή έχει συνδεθεί κυρίως με ψυχοθεραπεία και η ΦΣ δεν έχει καμία σχέση με την ψυχοθεραπεία. Ο ενδιαφερόμενος έρχεται σε επαφή μαζί μου με e-mail και ορίζουμε την πρώτη συνάντηση. Στις αρχικές συναντήσεις, οι ερωτήσεις μου γίνονται για να διευκρινιστεί το πρόβλημα και η φύση του. Μετά, ανάλογα με το πρόβλημα, σιγά-σιγά ο ενδιαφερόμενος εξοικειώνεται με τα φιλοσοφικά «εργαλεία» και προσεγγίζει μόνος του αυτό που τον απασχολεί, βρίσκει τη λύση μόνος του. Ουσιαστικά, μαθαίνει να σκέφτεται τα πάντα από την αρχή, κυρίως όμως μαθαίνει να διερευνά τις ίδιες του τις επιθυμίες. Από την άλλη, αν το πρόβλημά του έχει και ψυχολογική ή κυρίως ψυχολογική ρίζα, συνιστώ να επισκεφθεί ψυχολόγο.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που απασχολούν όσους επικοινωνούν μαζί σας και αναζητούν λύση;

Με μεγάλη διαφορά, τα προβλήματα των ανθρώπινων σχέσεων, κυρίως των ερωτικών. Αμέσως μετά, τα προβλήματα με γονείς, παιδιά, με το οικογενειακό περιβάλλον εν γένει. Ακολουθούν τα επαγγελματικά, που συνήθως συνδέονται με την εξισορρόπηση ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή, με την εσωτερική καταπίεση και το αίσθημα του κενού από ένα επάγγελμα που αναγκαζόμαστε να ασκούμε αλλά δεν μας αρέσει, και βέβαια με ζητήματα ταυτότητας -η ανεργία, ας πούμε, δεν προκαλεί μόνο προβλήματα βιοπορισμού, αλλά συχνά επηρεάζει βαθιά τους ανθρώπους, τους κάνει να νιώθουν άχρηστοι, ανίκανοι.

Είναι έτοιμοι οι Έλληνες να παρακολουθήσουν «συνεδρίες» με αυτόν τον τρόπο;

Η ΦΣ είναι ακόμη κάτι πολύ καινούριο στην Ελλάδα. Κατά μία έννοια, μπορούμε να πούμε ότι είναι καινούρια και για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Βέβαια, ξεκίνησε μέσα στη δεκαετία του 1980, ωστόσο μετά από κάποιο διάστημα «απορροφήθηκε» κατά κάποιον τρόπο από το life coaching και έλαβε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια επανήλθε στην αρχική της μορφή -μιλάω πάντα για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Είναι λοιπόν εύλογο οι Έλληνες να το αντιμετωπίζουν με κάποια επιφύλαξη. Κατ? αρχάς, το συγχέουν με την ψυχοθεραπεία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων, ήταν μέρος της πνευματικής μας παράδοσης από την αρχαιότητα. Η δυτική Φιλοσοφία ξεκίνησε από εδώ, από την Ελλάδα.

Από το φύλλο της THESSNEWS #100 (06/04/2018-08/04/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

7.11.202311:51 πμ

  Το πάρκο Αχειροποιήτου είναι το πάρκο που παίξαμε. Κρυφτό πίσω από τα αγάλματα των Μακεδονομάχων. Το πάρκο που φιλοξένησε την πρώτη εφηβεία μας. Το πάρκο που έκανε πατίνια η μικρή αδελφή μου. Το πάρκο που πηγαίναμε τον παιδικό μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

31.10.20233:03 μμ

Ποιός τους έδωσε άδεια; Σιγά μη μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν άδεια. Ποιό σκοπό εξυπηρετούν; Κάποιον σίγουρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον κοινό νου… Πες μου που πουλάν καρδιές και ΑΛΥΣΙΔΕΣ για κώνους! Να μην σου τους

ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202312:10 μμ

    Πριν πολλά χρόνια είχα γράψει ένα θέμα για τα «έπιπλα πόλης». Δηλαδή για φανοστάτες (έτσι δεν τα λένε επισήμως;), παγκάκια, δοχεία απορριμάτων, κάγκελα, σιδεριές υπονόμων και σιδεριές γύρω από δέντρα που τα υπέγραφαν γνωστοί και καταξιωμένοι διεθνώς designers.

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.10.202310:49 πμ

    Σας την έσκασα – όλους! Νομίζατε οτι θα αναφερθώ στα καφέ-μπαρ-εστιατόρια που δεν αφήνουν να περάσεις αν είσαι πάνω από 48 κιλά, τόσο που έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους, έτσι δεν είναι; Όοοοοχιιιιιιι… Στρώνω το κόκκινο χαλί-χάλι, παίρνω

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.10.202310:28 πμ

  Κάποτε ο αείμνηστος πεφωτισμένος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχε προτείνει να επιβληθεί η δημιουργία κήπων στις (βρωμο)ταράτσες των πολυκατοικών της Αθήνας.   Φανταστείτε…πηγαίνεις να προσγειωθείς με το αεροπλάνο στο κλεινόν άστυ και αντικρύζεις τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας! Δεν έγινε

ΑΠΟΨΕΙΣ

13.10.202310:46 πμ

  του δικηγόρου Αργύρη Αργυριάδη         Τα τελευταία χρόνια όσοι επέλεγαν να ασχολούνται με το θεσμό της αυτοδιοίκησης λειτουργούσαν κάπως … «εικονοκλαστικά». Μάλιστα, την τελευταία δεκαπενταετία όλο και λιγότεροι επιζητούσαν τα κομματικά χρίσματα.   Τούτο είχε εύλογη

thess

Επικαιρότητα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

28.11.20238:27 πμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

28.11.20238:25 πμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή