Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Ν. Ταχιάος στην ThessNews: «Ό,τι πω θέλω να γίνει πράξη»

ΑΠΟΨΕΙΣ

05/12/20188:00 πμ

Ν. Ταχιάος στην ThessNews: «Ό,τι πω θέλω να γίνει πράξη»

Ν. Ταχιάος στην ThessNews: «Ό,τι πω θέλω να γίνει πράξη»

Γράφει THESSNEWS-DESK

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

«Δεν φοβάμαι τη σύγκριση με τον Γιάννη Μπουτάρη. Φοβάμαι τη σύγκριση με αυτό που θα υποσχεθώ στον κόσμο. Δηλαδή θέλω ό,τι πω να γίνει πράξη» δηλώνει ο Νίκος Ταχιάος στην πρώτη του συνέντευξη στην ThessNews μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο πρώην αντιδήμαρχος μιλά για τα βασικά στοιχεία της προεκλογικής περιόδου, δηλώνει σίγουρός ότι στις εκλογές δεν θα υπάρχει κατακερματισμός στην Κεντροδεξιά, ενώ αποκλείει συνεργασία στη διοίκηση με την Κατερίνα Νοτοπούλου εντάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο λαϊκίστικο μέτωπο.

Δύσκολη ή εύκολη απόφαση;

Δύσκολη απόφαση σίγουρα, γιατί κουβαλάει μεγάλη ευθύνη. Δεν είναι τόσο ότι σε τιμά η υποστήριξη ενός κόμματος όσο η ευθύνη που έχεις, η ευθύνη της πόλης. Όταν θα πάω να εκπροσωπήσω μια πόλη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, είναι πάρα πολύ βαρύ. Αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρω.

Όταν ήσασταν αντιδήμαρχος, είχατε αυτή τη φιλοδοξία, να είστε υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης;

Δεν ξέρω. Δεν είμαι σίγουρος, δεν θυμάμαι. Μπορεί και να την είχα. Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αλλά ήμουν πολύ νέος και καταλάβαινα ότι ήμουν χαμηλά στην επετηρίδα.

Πότε έγινε αυτό το «κλικ» μέσα σας ότι ήρθε η ώρα;

Νομίζω τα τελευταία χρόνια. Ήταν μια ιδέα η οποία κυοφορείτο αλλά καταλαβαίνω ότι υπήρχαν άλλοι που είχαν προτεραιότητα, γιατί ήταν πιο δραστήριοι στον δημόσιο χώρο ενώ εγώ ήμουν στη δουλειά μου. Έτσι όμως όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, έπρεπε να μπω μπροστά.

Ήταν ένα καλό timing λόγω Μητσοτάκη;

Όχι λόγω Μητσοτάκη. Ήταν ένα timing που ήθελε μια υποψηφιότητα που να είχε αυτοδιοικητική εμπειρία και να την συνδυάζει με πολιτικά χαρακτηριστικά. Και νομίζω ότι αυτό το έχω.

Η αυτοδιοικητική εμπειρία δεν παίζει ρόλο με τα χρόνια που είστε εκτός;

Υπάρχει ένα κενό που θα το καλύψω, δεν είναι κάτι τρομερό. Γιατί για μένα το πιο σημαντικό δεν είναι να κατεβαίνεις ως επαγγελματίας της αυτοδιοίκησης, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Είναι να κατεβαίνεις ως Θεσσαλονικιός. Η ταυτότητα του Θεσσαλονικιού είναι αυτή που με συγκινεί περισσότερο.

Τι θα δούμε από τον Νίκο Ταχιάο στην προεκλογική περίοδο;

Μια προσπάθεια συμφιλίωσης της πόλης και μια επικέντρωση στα θέματα της καθημερινότητας και επιπλέον ένα όραμα για τη Θεσσαλονίκη.

Όραμα, καθημερινότητα. Το μυαλό πηγαίνει στη διοίκηση Μπουτάρη. Είσαστε από αυτούς που υποστηρίξατε αρκετά το έργο της «Πρωτοβουλίας».

Πότε έτσι, πότε αλλιώς. Δηλαδή και εγώ πίστευα το 2010 ότι χρειαζόταν μια αλλαγή στον δήμο. Αυτός ήταν και ο λόγος που εγώ έφυγα το 2006. Γιατί θεώρησα ότι κουράσαμε, ο ίδιος είχα κουράσει τους ψηφοφόρους μου, τους πολίτες, είναι λογικό. Το 2010 αυτό ήταν πάρα πολύ εμφανές. Το κλίμα ήταν πάρα πολύ αρνητικό για τη διοίκηση του δήμου.

Η αλλαγή που έφερε ο Μπουτάρης φαίνεται ότι την χρειαζόταν αλλά πολύ γρήγορα αποφάσισε ότι ο τρόπος να διαχειριστεί τη νίκη του ήταν να χωρίσει την πόλη σε Μπουταρικούς και αντι-μπουταρικούς. Και αυτό για μένα ήταν το πρώτο πρόβλημα. Το διαπίστωσα πρώτη φορά με τις αντιδράσεις για το άγαλμα Καραμανλή, στη συνέχεια αναφορικά με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και μετά υπήρξε σωρεία γεγονότων που με αποξένωσε από τη νίκη Μπουτάρη.

Μερικοί μιλούν για την καλή πρώτη θητεία και για την κακή δεύτερη, εσείς εδώ βάζετε ζητήματα και από την πρώτη θητεία.

Αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της «Πρωτοβουλίας». Και αφορά τις μεταξύ τους σχέσεις. Εγώ μιλώ για την εικόνα που έχει ένας άνθρωπος μετριοπαθής της Κεντροδεξιάς, όπως νομίζω ότι είμαι εγώ.

Τι θα αλλάζατε; Τι είναι αυτό που δεν έκανε η διοίκηση Μπουτάρη;

Το πιο βασικό είναι η καθημερινότητα. Τα πολύ απλά, τα αυτονόητα, τα βασικά. Η καθαρή πόλη, οι κάδοι που δεν βρωμούν, τα πεζοδρόμια που είναι γεμάτα από τα ενσταλάγματα των δέντρων. Αυτά είναι ό,τι ζούμε κάθε μέρα. Η αταξία που υπάρχει στους δρόμους.

Αυτό γιατί δεν έγινε κατά την άποψή σας;

Γιατί ο Γ. Μπουτάρης και αρκετοί από τους ανθρώπους που έχουν συνταχθεί μαζί του έχουν εφησυχασθεί από τη δημοτικότητά του, η οποία είχε να κάνει περισσότερο με το lifestyle που εκπροσωπούσε. Οπότε δεν μπόρεσαν να δουν ότι το πιο κρίσιμο σημείο της κρίσης του κόσμου προς αυτούς είναι η καθημερινότητα.

Φοβάστε αυτήν τη σύγκριση με τον σταρ Μπουτάρη; Είστε πιο χαμηλών τόνων, πιο τεχνοκράτης.

Δεν είμαι καθόλου χαμηλών τόνων. Είναι γνωστό ότι είμαι φωνακλάς πολύ. Αλλά δε νομίζω ότι χρειάζεται αυτό η Θεσσαλονίκη σήμερα. Δεν φοβάμαι αυτή τη σύγκριση. Φοβάμαι τη σύγκριση με αυτό που θα υποσχεθώ στον κόσμο. Δηλαδή θέλω ό,τι πω να γίνει πράξη.

Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας που ήταν αναφανδόν κατά του Γιάννη Μπουτάρη. Εσείς ρίχνετε γέφυρες για να υπάρξει συμφιλίωση. Πιστεύετε ότι θα τους πείσετε αυτούς;

Δεν πρόκειται να καβαλήσω το εύκολο κάρο της όξυνσης. Και εγώ είμαι πολύ αρνητικός σε διάφορα θέματα με τον Γ. Μπουτάρη, αλλά δεν μπορεί να λέω ότι όπως ο Μπουτάρης ήταν πολύ οξύς απέναντι σε αυτούς που είχαν διαφορετική άποψη από τον ίδιο – κλασικό παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών – θα ακολουθήσω και εγώ την ίδια τακτική. Όταν μιλάμε για συμφιλίωση της πόλης, σημαίνει ότι πρέπει να συζητάμε επί των πραγματικών θεμάτων και όχι να ανταλλάσουμε κατηγορίες και να εκτοξεύουμε ύβρεις.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Γ. Μπουτάρης λέει ότι έκανε λάθος στον χρόνο και τον τρόπο που αντέδρασε απέναντι στα συλλαλητήρια και τον κόσμο. Εσείς τι λέτε;

Ο καθένας δικαιούται να έχει τις απόψεις του, ακόμα και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά που παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος, ήταν όντως λάθος. Εγώ διαφωνώ και με την ουσία. Θεωρώ ότι είναι κάκιστη η συμφωνία. Όντας ο ίδιος Μακεδόνας 100% και με παράλληλη καταγωγή με τον Γ. Μπουτάρη δεν μπορώ να δεχθώ ότι ξαφνικά αποκτούμε κάποιους «Μακεδόνες» που έχουν την ψιλή κυριότητα αυτής της ιδιότητας και αφήνουν σε εμάς τη μισή επικαρπία. Το βρίσκω τραγικό. Δεν φοβάμαι τα Σκόπια, αλλά φοβάμαι το πώς αυτό θα πληγώσει το εσωτερικό μέτωπο στην Ελλάδα και πώς θα το εκμεταλλευτούν άλλες πραγματικές απειλές για τη χώρα μας.

Θα ψηφίσει ο δημότης ο Θεσσαλονικιός βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Εκ των πραγμάτων, γιατί ο χρόνος της κύρωσης της συμφωνίας θα προηγηθεί ελάχιστους μήνες προ των δημοτικών εκλογών. Και παρόλο που αυτό θα με βόλευε, υποστηρίζω ότι αυτό που πρέπει να προτάξουμε στις δημοτικές εκλογές είναι το μέτωπο της πόλης.

Θα επιστρέψω σε πράγματα που έχει κάνει ο Γ. Μπουτάρης και προκάλεσαν αντιδράσεις κυρίως από το δεξιό ακροατήριο. Οι καλές σχέσεις με Τουρκία και Ισραήλ θα συνεχιστούν;

Νομίζω πως ναι. Δεν κάνει εξωτερική πολιτική ο δήμαρχος. Οι καλές σχέσεις και με την Τουρκία και με το Ισραήλ είναι μια πολιτική στην οποία συγκλίνουν όλα τα κόμματα και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι.

Αλλά είναι και οι αφίξεις, και γύρω από το Τουρκικό Προξενείο που υπάρχει μια ανάπτυξη στις επιχειρήσεις λόγω των πολλών λεωφορείων και επισκεπτών. Έχει πρακτικά αποτελέσματα.

Αυτά όλα πρέπει να συνεχιστούν. Απλά εγώ ποτέ δεν θα πω αυτά που είπε ο Μπουτάρης για τον Κεμάλ, γιατί δεν τα πιστεύω.

Το gay pride;

Θα συνεχίσει κανονικά.

Σε άλλο κλίμα; Ο Στ. Καλαφάτης είχε προτείνει να γίνει ένα forum για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Δεν θα φτιάξω εγώ την ατζέντα. Θα την αφήσω ως έχει. Δεν μολύνεται η πόλη επειδή υπάρχουν ανάμεσά μας gay. Είναι μια πραγματικότητα της ζωής που ο καθένας μπορεί να την συναντήσει όχι στον δρόμο μόνο αλλά και στο σπίτι του. Πρέπει να το αποδεχτούμε αυτό και να συζητήσουμε πολύ σοβαρά. Δεν σημαίνει ότι αποδέχομαι το σύνολο των αιτημάτων τους, αλλά σημαίνει ότι είναι άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας. Και όσο τους φερόμαστε σαν μειονότητα και μάλιστα με τρόπο απαξιωτικό και υποτιμητικό, τόσο θα αμύνονται με μια ακραία συμπεριφορά. Είναι καιρός να συνεννοηθούμε.

Πώς βλέπετε το θέμα της «Πρωτοβουλίας»; Πώς το αναλύετε ως αντίπαλος; Εκτιμάτε ότι θα διαλυθεί τελικά;

Δεν είναι δικό μου θέμα να το σχολιάσω. Ξέρω ότι στην «Πρωτοβουλία» υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι, άλλοι ενεργοί και άλλοι αποστασιοποιημένοι, αλλά δεν μπορώ να κρίνω το μέλλον της «Πρωτοβουλίας», ούτε μπορώ να εμφανιστώ γαμπρός στην «Πρωτοβουλία» ούτε μου αρέσει η λογική του προξενητή που βλέπω να επικρατεί.

Θα θέλατε μαζί σας στελέχη της σημερινής «Πρωτοβουλίας»;

Θα ήθελα μαζί μου όσους συμφωνούν με τη δικιά μου πολιτική αντίληψη για τα πράγματα. Που νομίζω ότι είμαι ένας μετριοπαθής άνθρωπος της Κεντροδεξιάς, ο οποίος πιστεύει στην Ευρώπη, την ελεύθερη οικονομία, στη συμφιλίωση, στη μετριοπάθεια. Νομίζω ότι τέτοιους ανθρώπους θέλω να συναντήσω στον δρόμο μου.

Πώς βλέπετε τις πολλές υποψηφιότητες; Το 2014 χωρίς «Κλεισθένη» είχαμε 11 υποψήφιους δημάρχους. Τώρα είμαστε ήδη στους 13 και έχουμε σίγουρα μια πεντάδα ακόμα. Τι να περιμένουμε;

Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Ξέρω ότι μια υποψηφιότητα δεν έχει μόνο ως πρόταγμα τη φιλοδοξία του υποψηφίου δημάρχου, αλλά και κάποια χαρακτηριστικά. Τα δικά μου τα βάζω στο τραπέζι. Περιμένω να ακούσω και των υπολοίπων.

Δεν έχετε δει μέχρι τώρα; Υπάρχουν ειδικά στην Κεντροδεξιά αρκετές υποψηφιότητες που τρέχουν ήδη έναν προεκλογικό αγώνα.

Όχι, δεν έχω δει.

Η Κεντροδεξιά είναι κατακερματισμένη;

Αυτό θα το μετρήσουμε στις εκλογές, αλλά νομίζω ότι δεν θα είναι.

Φαντάζομαι ότι θα κάνετε κάποιες κινήσεις για αυτό.

Έχω αλλά δεν είναι δημοσιεύσιμες.

Ισχυρό ενδεχόμενο να έχετε δύο ή και τρεις ακόμα γυναίκες απέναντί σας. Πώς νιώθετε;

Εξαιρετικά. Μου αρέσει πάρα πολύ να συνεργάζομαι με γυναίκες και μάλιστα με νεότερες από εμένα.

Τη συνεργασία στο δημοτικό συμβούλιο και λόγω «Κλεισθένη» πώς την φαντάζεστε;

Η συνεργασία προϋποθέτει να υπάρξουν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι να έχουν παράλληλες απόψεις με αυτές που θα υποστηρίξω. Η απλή αναλογική ως επιλογή κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ κακή. Ο βασικός μου στόχος αυτή τη στιγμή είναι να αποτρέψω τις συνέπειές της με το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα.

Θα ήσασταν διατεθειμένος να συνεργαστείτε στο δημοτικό συμβούλιο με την Κατερίνα Νοτοπούλου, με την Καλυψώ Γούλα, την Εύα Καϊλή;

Να συνεργαστώ ναι. Αλλά με υποψήφια με ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δύσκολη η συνύπαρξή μου. Στη διοίκηση, στο δημοτικό συμβούλιο θα είμαι απολύτως συναινετικός.

Υπάρχουν πολιτικά διαφορετικά χαρακτηριστικά;

Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στο λαϊκιστικό μέτωπο. Οπότε είναι προφανής η απάντησή μου.

Θεωρείτε κομματική τη δική σας υποψηφιότητα;

Δεν την θεωρώ κομματική. Νεοδημοκράτης είμαι, αλλά αυτό αντιπροσωπεύει ένα πλαίσιο αρχών. Αυτό δεν συνυπάρχει εύκολα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ρωτώ γιατί λένε ότι δεν είχατε ανακοινώσει παράταξη και ήρθε μια στήριξη από τον κ. Μητσοτάκη. Προήλθε πρώτα η στήριξη και μετά κατεβήκατε.

Έτσι είναι, γιατί ο κ. Μητσοτάκης είδε σε μένα ότι μπορεί να έχω διείσδυση σε χώρους πέρα της κλασικής της ΝΔ. Και έτσι με αντιμετώπισε. Απλώς καταγράφω αυτή τη στιγμή το πολιτικό περιεχόμενο της δικής μου παρουσίας. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι μου είναι εύκολο να συνυπάρξω σε ένα σχήμα διοίκησης, όχι στο δημοτικό συμβούλιο, με λαϊκιστικά σχήματα.

Οι υποψήφιοι πρέπει να πουν στην προεκλογική περίοδο με ποιον θα πάνε στον δεύτερο γύρο; Ή την εβδομάδα του δεύτερου γύρου; Ποια είναι η άποψή σας;

Θα πάμε κανονικά σε εκλογές, θα μετρήσουμε ποιοι είμαστε και αν υπάρξει θέμα δεύτερου γύρου, θα το δούμε.

Από το φύλλο της THESSNEWS #134 (0/12/2018-02/12/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

5.12.20231:30 μμ

    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Βγάλε τις αργίες, βγάλε τις γιορτές, ούτε μήνας δεν έμεινε! Ναι, τώρα αγχώνω εσάς Δήμαρχε αλλά εγώ είμαι αυτή που έλειψε αρκετές ημέρες… Δίκαιο έχετε. ΄Ομως δεν τεμπέλιαζα!   Έκανα επισταμένη έρευνα. Απλά κουράστηκα

ΑΠΟΨΕΙΣ

7.11.202311:51 πμ

  Το πάρκο Αχειροποιήτου είναι το πάρκο που παίξαμε. Κρυφτό πίσω από τα αγάλματα των Μακεδονομάχων. Το πάρκο που φιλοξένησε την πρώτη εφηβεία μας. Το πάρκο που έκανε πατίνια η μικρή αδελφή μου. Το πάρκο που πηγαίναμε τον παιδικό μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

31.10.20233:03 μμ

Ποιός τους έδωσε άδεια; Σιγά μη μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν άδεια. Ποιό σκοπό εξυπηρετούν; Κάποιον σίγουρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον κοινό νου… Πες μου που πουλάν καρδιές και ΑΛΥΣΙΔΕΣ για κώνους! Να μην σου τους

ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202312:10 μμ

    Πριν πολλά χρόνια είχα γράψει ένα θέμα για τα «έπιπλα πόλης». Δηλαδή για φανοστάτες (έτσι δεν τα λένε επισήμως;), παγκάκια, δοχεία απορριμάτων, κάγκελα, σιδεριές υπονόμων και σιδεριές γύρω από δέντρα που τα υπέγραφαν γνωστοί και καταξιωμένοι διεθνώς designers.

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.10.202310:49 πμ

    Σας την έσκασα – όλους! Νομίζατε οτι θα αναφερθώ στα καφέ-μπαρ-εστιατόρια που δεν αφήνουν να περάσεις αν είσαι πάνω από 48 κιλά, τόσο που έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους, έτσι δεν είναι; Όοοοοχιιιιιιι… Στρώνω το κόκκινο χαλί-χάλι, παίρνω

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.10.202310:28 πμ

  Κάποτε ο αείμνηστος πεφωτισμένος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχε προτείνει να επιβληθεί η δημιουργία κήπων στις (βρωμο)ταράτσες των πολυκατοικών της Αθήνας.   Φανταστείτε…πηγαίνεις να προσγειωθείς με το αεροπλάνο στο κλεινόν άστυ και αντικρύζεις τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας! Δεν έγινε

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή