Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Μάκης Κυριζίδης στην Thessnews: «Ζήτησα συνάντηση με Μητσοτάκη»

ΑΠΟΨΕΙΣ

09/06/201812:12 μμ

Μάκης Κυριζίδης στην Thessnews: «Ζήτησα συνάντηση με Μητσοτάκη»

Μάκης Κυριζίδης στην Thessnews: «Ζήτησα συνάντηση με Μητσοτάκη»

Γράφει THESSNEWS-DESK

Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

«Έχει καταρρεύσει η πόλη. Είναι στον αυτόματο πιλότο» δηλώνει στην ThessNews ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μάκης Κυριζίδης.

Χαρακτηρίζει αποτυχημένο δήμαρχο τον Γιάννη Μπουτάρη και θεωρεί πως η διοίκησή του παρουσιάζει καθεστωτική αντίληψη.

Αποκαλύπτει το ραντεβού που ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις σχέσεις του με τους «Εντάξει», ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Στ. Καλαφάτη και πως θα… παντρευτεί μέσα στο 2019.

Ακούω πολλούς στη Νέα Δημοκρατία και στους «Εντάξει» να λένε «βιάστηκε ο Μάκης, έχει χρόνια μπροστά του».

Ήταν μονόδρομος να ανακοινώσω, αν θέλετε, λίγο πρώιμα την υποψηφιότητα. Αναγνωρίζω ότι έχω ένα μεγάλο μειονέκτημα, την έλλειψη αναγνωρισιμότητας. Δεν είμαι ούτε βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης, ούτε έχω ένα βαρύ όνομα πολιτικό ή αυτοδιοικητικό που να με ακολουθεί από την οικογένειά μου. Οπότε έχω διπλάσιο δρόμο να διανύσω, ώστε να επικοινωνήσω την υποψηφιότητά μου και τις θέσεις μου.

Πιστεύω ότι δεν είναι πολύ αργά, καθώς οι εκλογές κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν τον Μάιο, δεν θα δοθεί παράταση, γιατί θα κριθεί αντισυνταγματική, επομένως αν αφαιρέσουμε και το καλοκαίρι, είμαστε εφτά μήνες πριν.

Άρα δεν φοβάστε να μην «καείτε»

Όχι, γιατί νομίζω ότι είναι μονόδρομος. Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε λίγο τη νοοτροπία. Είπα και στην ανακοίνωσή μου ότι πρέπει να επανέλθει η αυτοδιοικητική ατζέντα. Ο κόσμος θέλει να ακούσει τι θα γίνει στην πόλη, ποιο είναι το πρόγραμμα του καθενός. Τώρα που μιλάμε, το βασικό θέμα διαλόγου είναι ποιος θα είναι υποψήφιος από τη ΝΔ, ποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιος έχει σχέση με τον Μητσοτάκη, με τη Σπυράκη και με τα κομματικά γραφεία.

Πρέπει αυτό να φύγει. Ας είμαι εγώ ο πρώτος που θα επαναφέρει την αυτοδιοικητική ατζέντα και ας είμαι αυτός που θα καεί.

ΚΥΖΙΡΙΔΗΣ-2

Τι πρεσβεύει η υποψηφιότητά σας;

Πρεσβεύει ατζέντα πόλης, το Θεσσαλονίκη Θετικά. Πρεσβεύει μια θετική ματιά για το αύριο. Μια προσπάθεια που θα ακολουθήσουμε σε όλη την προεκλογική περίοδο, να μην ξοδέψουμε καθόλου χρόνο και ενέργεια στο τι δεν έκαναν οι προηγούμενοι ή στο τι λένε οι αντίπαλοί μας στην προεκλογική εκστρατεία. Πρεσβεύουμε ότι θέλουμε να βγούμε θετικά και να πούμε εμείς τι θέλουμε να κάνουμε στην πόλη. Για την πενταετία 2020-2025.

Αν ασχολούνται οι αντίπαλοί σας με σας, πώς θα συνεχίσετε θετικά;

Αν ασχολούνται θα είναι κάτι πάρα πολύ θετικό για εμένα. Επομένως θα το δέχομαι θετικά ότι ενδεχομένως έχω ταράξει και λίγο τα νερά και ότι επανέρχεται η αυτοδιοικητική ατζέντα στην πόλη. Γιατί θα ασχολούνται με τις θέσεις μου. Εμείς αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Θα πάμε στους επόμενους μήνες στους φορείς και μετά θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα.

Πώς καταλήξατε στο «Θετικά»;

Γιατί νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε όλοι ματιά. Να τα δούμε θετικά και πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη την επόμενη πενταετία μπορεί να αποκτήσει θετική υπεραξία. Θα ανέβει και ο τουρισμός, λόγω των Βαλκανίων, βελτιώνονται οι υποδομές της πόλης, λιμάνι-αεροδρόμιο, μπορούν να γίνουν 5-10 έργα άμεσα που θα δώσουν μια ώθηση, και πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη, όντως λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, θα παίξει ρόλο και είναι η μοναδική πόλη που μπορεί να έχει ανάπτυξη στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία.

Τι της λείπει αυτή τη στιγμή για να παίξει αυτόν τον ρόλο; Μια καλύτερη δημοτική αρχή;

Της λείπουν πολλά πράγματα. Αφενός η δημοτική αρχή δεν ασκεί τις αυτοδιοικητικές της αρμοδιότητες. Έχει καταρρεύσει η πόλη. Είναι στον αυτόματο πιλότο. Και αφετέρου πάλι η δημοτική αρχή δεν πιέζει την κεντρική εξουσία για να γίνει κάποιο μεγάλο έργο εδώ.

Η πόλη έχει συνηθίσει έναν δήμαρχο σταρ. Εσείς τι διαφορετικό μπορείτε να προσφέρετε;

Η φιλοσοφία και η λογική μας είναι εντελώς αντίθετη  από αυτή τη σκοπιά. Εμείς πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη και κάθε δήμος δεν χρειάζονται ούτε σταρ δημάρχους ούτε σταρ εκπροσώπους. Χρειάζονται ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά.  Δεν με ενδιαφέρει – και νομίζω και οι πολίτες έχουν απαυδήσει – να έχω έναν δήμαρχο ο οποίος δεν κάνει τη δουλειά του και από την άλλη ασχολείται όσο μπορεί καθημερινά με την αυταρέσκειά του, με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και συνεχώς να τροφοδοτεί μια πρόκληση.

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα που «έκαστος εφ’ ω ετάχθη», δηλαδή να έχουμε έναν δήμαρχο που θα ασκεί πάρα πολύ καλά τα καθήκοντά του, θα λύσει όλα τα αυτοδιοικητικά προβλήματα και θα κάνει την πόλη μια πόλη «βιτρίνα». Ένας δήμαρχος σταρ, όπως είδαμε από τον κ. Μπουτάρη, δεν μπόρεσε να τα καταφέρει όλα αυτά.

Δηλαδή μπορεί να σας δούμε προεκλογικά πίσω από απορριμματοφόρο ή στον δρόμο με τη δημοτική αστυνομία; Ένα τέτοιο μοντέλο δημάρχου έχετε στο μυαλό σας;

Ένα τέτοιο μοντέλο δημάρχου πρέπει να έχει κάθε πόλη στο μυαλό της. Όχι μόνο εγώ. Ελπίζω να με δείτε μετεκλογικά πίσω από απορριμματοφόρο και σε κάθε γειτονιά που έχει πρόβλημα Γιατί αυτή είναι η δουλειά του δημάρχου.

Θεωρείτε αποτυχημένο τον Γιάννη Μπουτάρη ως δήμαρχο;

Τον θεωρώ αποτυχημένο. Και ο ίδιος έχει πει ότι είναι κοντά στη βάση η απόδοση της παράταξής του, πιστεύω ότι έχει κάνει δύο –τρία θετικά βήματα όσον αφορά τις τουριστικές δράσεις (αν και αυτές έχουν τελματώσει), έχει κάνει πολλή δουλειά στην ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας της πόλης, αλλά μέχρι τώρα έχει φτάσει σε ένα σημείο. Έχει κορεστεί η προσπάθειά του και οι σκέψεις του. Οτιδήποτε θετικό εμείς έχουμε τον σκοπό να το προχωρήσουμε μπροστά, οτιδήποτε αρνητικό να το βελτιώσουμε.

Κεφάλαιο «Εντάξει». Γιατί δεν περιμένατε την απόσυρση Καλαφάτη για να διεκδικήσετε τη διαδοχή;

Θα ήμουν ανακόλουθος όταν ανακοινώνω μια κίνηση, τη «Θεσσαλονίκη Θετικά», και ότι πρέπει να φύγουμε επιτέλους από τα κομματικά χρίσματα, να παραμένω σε μια παράταξη η οποία ήταν υπό τη στήριξη της ΝΔ το 2014. Τίμησα αυτά τα τέσσερα χρόνια την επιλογή μου, τίμησα τη θέση που μου έδωσαν οι συμπολίτες μου ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, πιστεύοντας ότι έκανα σωστή και στοιχειοθετημένη αντιπολίτευση. Από εδώ και πέρα όμως πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται κάτι άλλο. Πολλές παρατάξεις υπήρχαν στο παρελθόν, όπως η Ομάδα Δημιουργίας του Κώστα Γκιουλέκα. Όλες αυτές διαλύθηκαν στα εξ ων συνετέθησαν. Από τη στιγμή που ο ίδιος ο επικεφαλής επιλέγει ότι δεν θέλει να κατέβει στην τοπική αυτοδιοίκηση, νομίζω ότι οι «Εντάξει» δεν έχουν κανένα νόημα.

Εκτιμώ όμως τα πρόσωπα και κάνω επαφές με όλους τους δημοτικούς συμβούλους των «Εντάξει» και με άλλα στελέχη, εκτιμώ τις ικανότητές τους και τους θέλω δίπλα μου.

Άρα θέλετε πρόσωπα των «Εντάξει» στο ψηφοδέλτιο.

Ναι. Σχεδόν το σύνολό τους. Από αυτούς που έχςω δει, έχω κρίνει τη δουλειά τους και τις θέσεις τους, πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν την επόμενη μέρα.

Μήπως δεν σας κάλυπτε ο τρόπος αντιπολίτευσης των «Εντάξει»;

Με κάλυπτε σε πολλά σημεία. Έχουμε διαφωνήσει με συναδέλφους μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε μια κοινή γραμμή.

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μιλήσατε με συναδέλφους σας;

Ναι, με πολλούς. Όχι μόνο από τους «Εντάξει», αλλά και από άλλες παρατάξεις. Οι περισσότεροι μου εύχονται καλή επιτυχία και έχουμε πει ότι θα βρεθούμε τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να δούμε το μέλλον της πόλης.

Γιατί ένας που ανακοινώνει υποψήφιος δήμαρχος δεν έρχεται στο πρώτο αμέσως μετά δημοτικό συμβούλιο; Σχολιάστηκε αρνητικά.

Ήταν το πρώτο δημοτικό συμβούλιο που έλειψα εδώ και τέσσερα χρόνια. Σε κανένα άλλο. Νομίζω ότι είμαι ο μόνος. Και αυτό κάτι σημαίνει. Τελειώσαμε αργά με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, μείναμε με τους στενούς συνεργάτες, το τηλέφωνό μου χτυπούσε συνέχεια. Ήταν να πάω λίγο αργότερα στο δημοτικό συμβούλιο, μετά υπήρξε και η διακοπή.

Πιστεύω ότι αυτοί που σχολίασαν αρνητικά, εξαιτίας της απουσίας μου, έλυσαν όλα τα προβλήματα της πόλης και δεν χρειάζονταν τη δική μου παρουσία.

Από εδώ και πέρα όμως, αυτοί που σχολίασαν αρνητικά να ξέρουν και να είναι σίγουροι ότι θα δουν τον ίδιο Κυριζίδη να γίνεται εφιάλτης τους απέναντι στις εισηγήσεις της διοίκησης.

ΚΥΖΙΡΙΔΗΣ-3

Μήπως δεν θέλατε να τροφοδοτήσετε εντάσεις με τους «Εντάξει»;

Δεν υπάρχει κάποια ένταση.

Δεν πιστεύετε ότι θα έχετε κάποια αρνητική συμπεριφορά από συναδέλφους σας;

Έχω μιλήσει με το 80% της παράταξής μου και οι σχέσεις μας είναι υπέροχες. Γιατί μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Εμείς για τη «Θεσσαλονίκη Θετικά» μιλάμε από την 01/1/2020. Πιστέψτε με,  έτσι όπως διαμορφώνεται το κλίμα το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχουν οι «Εντάξει» ή να έχουν μετονομαστεί ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς μιλάμε για το μέλλον και αυτό αφορά το παρελθόν, την εντολή μας το 2014.

Θα αλλάξετε θέση στα έδρανα ή θα συνεχίσετε να είστε δίπλα στον Σταύρο Καλαφάτη;

Νομίζω ότι δεν θα αλλάξω. Νομίζω ότι η χωροταξία δεν παίζει κανέναν ρόλο. Αν δημιουργηθεί πρόβλημα, θα το δούμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σκέφτεστε να παραιτηθείτε; Είναι μια θέση που σας τοποθέτησε ο Στ. Καλαφάτης και δεν μπορεί να σας αλλάξει τώρα που αυτονομηθήκατε;

Αν ο κ. Καλαφάτης πιστεύει ότι εγώ δεν μπορώ να ασκήσω ουσιαστική αντιπολίτευση και υπάρχει άλλος συνάδελφος καταλληλότερος από μένα, θα σεβαστώ την απόφασή του.

Πριν ανακοινώσετε το πρόγραμμά σας είπατε ότι θα ακούσετε την πόλη. Η «Πρωτοβουλία» δεν ακούει την πόλη; Είναι μια παράταξη που προέρχεται από αυτήν.

Η διοίκηση Μπουτάρη στα τέσσερα χρόνια που την ζω λίγο πιο στενά ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης  εμφανίζει καθεστωτικές αντιλήψεις. Το μόνο που την νοιάζει είναι η επικοινωνία και όχι η ουσία και έχει αποκοπεί από κάθε ενεργό κομμάτι της πόλης. Αυτό είναι το λάθος της και για αυτό καταρρέει και υπάρχουν τα σημάδια αποσυντονισμού.

Ακούω πολύ αυτές τις μέρες την κουβέντα «ποιον έχει από πίσω του ο Μ. Κυριζίδης». Αλήθεια υπάρχει σκιώδης μέντορας;

Υπάρχουν εκατοντάδες σκιώδεις μέντορες, οι οποίοι είναι παράλληλα και φίλοι και υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας. Και υπάρχουν ακόμα χιλιάδες σκιώδεις μέντορες οι οποίοι συμφωνούν με τη δική μας ατζέντα, τη δική μας σκοπιά, τη δική μας αυτοδιοικητική πρόταση. Δεν υπάρχει κανένας άλλος.

Οι σχέσεις με τον Απόστολο Τζιτζικώστα;

Οι σχέσεις μου με τον Περιφερειάρχη είναι εξαιρετικές. Όπως είναι με πάρα πολλούς θεσμικούς φορείς της πόλης.

Θα επιδιώξετε συνάντηση τετ-α-τετ με Μητσοτάκη;

Έχω επιδιώξει ήδη. Έχω στείλει επίσημο αίτημα στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ για επίσημη συνάντηση μαζί του, προκειμένου να του παρουσιάσω τη δική μου ατζέντα για το πώς σκέφτομαι τη «Θεσσαλονίκη Θετικά».

Διάβασα το πρώτο σας φυλλάδιο, ότι επιθυμείτε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες των πολιτών. Είστε υπέρ των μικρών δημοψηφισμάτων και για ποια θέματα;

Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να γίνεται για όλα τα θέματα. Είναι πολύ όμορφο και ανέξοδο να βλέπεις την άποψη των πολιτών για θέματα που τους αφορούν άμεσα. Αλίμονο αν δεν το κάνουμε και αν δεν εκμεταλλευτούμε τις νέες τεχνολογίες.

Θα κάνατε δηλαδή ψηφοφορία για τα τραπεζοκαθίσματα στη Νέα Παραλία;

Σαφώς. Και θα λάμβανα σοβαρά υπόψιν το αποτέλεσμα.

Θα κλείσω με μια προσωπική ερώτηση. Είθισται οι υποψήφιοι του κεντροδεξιού χώρου να είναι παντρεμένοι πριν διεκδικήσουν κάποιο αξίωμα. Να περιμένουμε ότι θα  ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας σύντομα;

Με τη σύντροφό μου έχουμε ήδη αρραβωνιαστεί και σχεδιάζουμε να ανεβούμε τα σκαλιά της εκκλησίας μέσα στο 2019. Τώρα μέσα σε αυτό το καλοκαίρι θα αποφασίσουμε σε ποια περίοδο θα γίνει. Έτσι κι αλλιώς δεν ξέρουμε πότε θα είναι και οι εκλογές, Μάιο ή Οκτώβριο. Αυτό θα επηρεάσει και την απόφασή μας.

Από το φύλλο της THESSNEWS #109(09/06/2018-10/06/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

5.12.20231:30 μμ

    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Βγάλε τις αργίες, βγάλε τις γιορτές, ούτε μήνας δεν έμεινε! Ναι, τώρα αγχώνω εσάς Δήμαρχε αλλά εγώ είμαι αυτή που έλειψε αρκετές ημέρες… Δίκαιο έχετε. ΄Ομως δεν τεμπέλιαζα!   Έκανα επισταμένη έρευνα. Απλά κουράστηκα

ΑΠΟΨΕΙΣ

7.11.202311:51 πμ

  Το πάρκο Αχειροποιήτου είναι το πάρκο που παίξαμε. Κρυφτό πίσω από τα αγάλματα των Μακεδονομάχων. Το πάρκο που φιλοξένησε την πρώτη εφηβεία μας. Το πάρκο που έκανε πατίνια η μικρή αδελφή μου. Το πάρκο που πηγαίναμε τον παιδικό μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

31.10.20233:03 μμ

Ποιός τους έδωσε άδεια; Σιγά μη μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν άδεια. Ποιό σκοπό εξυπηρετούν; Κάποιον σίγουρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον κοινό νου… Πες μου που πουλάν καρδιές και ΑΛΥΣΙΔΕΣ για κώνους! Να μην σου τους

ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202312:10 μμ

    Πριν πολλά χρόνια είχα γράψει ένα θέμα για τα «έπιπλα πόλης». Δηλαδή για φανοστάτες (έτσι δεν τα λένε επισήμως;), παγκάκια, δοχεία απορριμάτων, κάγκελα, σιδεριές υπονόμων και σιδεριές γύρω από δέντρα που τα υπέγραφαν γνωστοί και καταξιωμένοι διεθνώς designers.

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.10.202310:49 πμ

    Σας την έσκασα – όλους! Νομίζατε οτι θα αναφερθώ στα καφέ-μπαρ-εστιατόρια που δεν αφήνουν να περάσεις αν είσαι πάνω από 48 κιλά, τόσο που έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους, έτσι δεν είναι; Όοοοοχιιιιιιι… Στρώνω το κόκκινο χαλί-χάλι, παίρνω

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.10.202310:28 πμ

  Κάποτε ο αείμνηστος πεφωτισμένος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχε προτείνει να επιβληθεί η δημιουργία κήπων στις (βρωμο)ταράτσες των πολυκατοικών της Αθήνας.   Φανταστείτε…πηγαίνεις να προσγειωθείς με το αεροπλάνο στο κλεινόν άστυ και αντικρύζεις τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας! Δεν έγινε

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή