Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Μ. Τρεμόπουλος στην ThessNews: «Το πρόγραμμά μας είναι οι αγώνες μας»

ΑΠΟΨΕΙΣ

30/11/20186:53 πμ

Μ. Τρεμόπουλος στην ThessNews: «Το πρόγραμμά μας είναι οι αγώνες μας»

Μ. Τρεμόπουλος στην ThessNews: «Το πρόγραμμά μας είναι οι αγώνες μας»

Γράφει THESSNEWS-DESK

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

Ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος. Μιλά στην ThessNews για τις βασικές αρχές της υποψηφιότητάς του, τη διοίκηση Μπουτάρη αλλά και το ρήγμα στους Οικολόγους.

Το «σαράκι» της αυτοδιοίκησης φαίνεται πως δεν φεύγει. Αυτή τη φορά από τη νομαρχία και την περιφέρεια στον δήμο Θεσσαλονίκης. Γιατί;

Η αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό πεδίο άσκησης των οικολογικών πολιτικών. Παρά το μέγεθος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να γίνει τόπος εφαρμογής και αμεσοδημοκρατικών πρακτικών, ως τρόπος διαπαιδαγώγησης και εμπλοκής του πολίτη με τα κοινά. Η εγγύτητα και το μοίρασμα των βιωμάτων, των προβλημάτων και των λύσεων ανάμεσα στον αιρετό και στον εκλογέα είναι πλεονέκτημα στον αγώνα ενάντια στις πελατειακές σχέσεις και τις ομάδες συμφερόντων και πίεσης, που περιστοιχίζουν τις διοικήσεις των Δήμων.

Ακόμη και ως ευρωβουλευτής ανέλαβα τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης και έκανα τη μοναδική έκθεση για τη διαφάνεια στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Πάνω απ’ όλα, όμως, νιώθω ενεργός πολίτης. Ασχολούμαι με τα της πόλεως δεκαετίες, αρκετά χρόνια πριν οι οικολόγοι κατέβουν στις εκλογές και αυτό θα συνεχιστεί όσο ζω, ανεξάρτητα από ιφίτσιο.

Έχω μάθει να λειτουργώ συλλογικά και πάντα υποστηρίζω δυναμικά τις αποφάσεις μας. Η «Οικολογία -Αλληλεγγύη» είναι ένας μοναδικός θεσμός για την πόλη και την περιφέρεια, με ρίζες στο 1990. Αυτήν εκπροσώπησαν επάξια ο Γιάννης Τζιώλας, η Φανή Χατζηβασιλειάδου, η Δήμητρα Γωγάκου, η Ελεονώρα Ζώτου. Από αυτήν αναδείχτηκαν η Ελεάννα Ιωαννίδου, ο Δαμιανός Ανδρέου κ.ά.

Αυτή τη φορά η Κίνηση, μέσω ανοικτών και δημοκρατικών διαδικασιών, αξιολόγησε ότι πρέπει να κατέβουμε δυναμικά στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να σταθούν επάξια ως υποψήφιοι δήμαρχοι, αλλά μέτρησαν και η αναγνωρισιμότητα, η εμπειρία αλλά και η ανάγκη διασφάλισης των δικών μας αγώνων και νικών. Είναι ήδη σημαντική η συμμετοχή νέων προσώπων, ο ενθουσιασμός, το κλίμα συνεργασίας και το κύμα φρεσκάδας που κυριαρχεί.

Πάλι απέναντι από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Καρμικό; Θα αναβιώσουν οι παλιές κόντρες;

Οι διαφορές μας με τον Π. Ψωμιάδη δεν είναι προσωπικές ή καρμικές αλλά αξιών και πολιτικών. Έχουμε αυτόνομη πορεία και δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Κάναμε συνεπή αντιπολίτευση, όπως είχαμε υποχρέωση. Στη Νομαρχία και στην Περιφέρεια αντισταθήκαμε δυναμικά και με επιτυχία ενάντια σε ένα μοντέλο κακοδιοίκησης, εθνολαϊκισμού, διαπλοκής και ιδιοτέλειας. Καταφύγαμε τεκμηριωμένα στη Δικαιοσύνη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και δικαιωθήκαμε. Ζητούμε τη στήριξη των πολιτών για να ακολουθήσουμε την ίδια αταλάντευτη πορεία και στον Δήμο.

Οι πολιτικές της Οικολογίας στήριξαν αρκετές από τις επιλογές της διοίκησης Μπουτάρη στα δημοτικά συμβούλια. Είστε ευχαριστημένος από το έργο την τελευταία 8ετία;

Ασκώ κριτική δε σημαίνει μηδενίζω τα πάντα στο όνομα της αντιπολίτευσης. Εφόσον υπήρξαν αποφάσεις σύμφωνες με τη λογική και τις θέσεις της παράταξης, καλώς στηρίχτηκαν. Άλλωστε η διοίκηση Μπουτάρη το 2010 εκλέχθηκε με διαφορά 300 ψήφων, που οφείλεται και στην καθαρή υποστήριξη που είχε από τους οικολόγους τη δεύτερη Κυριακή. Η πρώτη τετραετία απεγκλώβισε την πόλη από το συντηρητικό κατεστημένο, είχε έργο, πρόσφερε εξωστρέφεια στην πόλη. Όμως έχει πια βαλτώσει, έχει χάσει σημαντικά στελέχη της και αδυνατεί να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Σε ζητήματα όπως η δημοκρατική λειτουργία της παράταξης, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η διαχείριση των απορριμμάτων, η εμμονή στο εργοστάσιο καύσης, η απαξίωση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, η μη διευκόλυνση των ήπιων μέσων μετακίνησης, η αδυναμία συμβολής στη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, οι νεοφιλελεύθερες κορώνες κ.ά. δείχνουν ότι η παρούσα διοίκηση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Ποια τα βασικά σημεία της υποψηφιότητάς σας;

Για μας, το πρόγραμμά μας είναι οι αγώνες μας. Και έχουμε να επιδείξουμε σειρά από νίκες. Εμείς θωρακίσαμε το Σέιχ Σου και τον Χορτιάτη από την οικοπεδοποίηση. Εμείς σώσαμε τα δάση της Χαλκιδικής από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συμφέροντα. Εμείς δώσαμε τη μάχη ενάντια στα μεταλλαγμένα. Εμείς παλέψαμε για τη διάδοση του ποδηλάτου. Εμείς κατεδαφίσαμε ένα απαράδεκτο μοντέλο στη Νομαρχία. Εμείς είμαστε παρόντες σε κάθε συνεταιριστικό εγχείρημα. Εμείς αποκρούσαμε τον τεράστιο πόλεμο από το κατεστημένο και τα συμφέροντα. Εμείς δείξαμε απλόχερα την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, στα σύνορα και στην πόλη.

Οι πολίτες εκτιμούν τη συνέπεια λόγων και πράξεων, και στην προσωπική ζωή και στην πολιτική. Είμαι ο μοναδικός ευρωβουλευτής που παραιτήθηκε στο μέσον της θητείας του, υλοποιώντας τον θεσμό της εναλλαγής. Δεν πήρα βουλευτικό ΙΧ ή προσωπικό φρουρό. Έχω μια βιωματική σχέση με την πόλη, έχω γράψει βιβλία για την τοπική ιστορία, τις φωτεινές και τις σκοτεινές πλευρές της, με στόχο την ιστορική αυτογνωσία και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής.

Οι αγώνες, όμως, είναι συλλογικοί και έχουμε μπροστά μας: την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών, την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης, της διαφάνειας, της λαϊκής συμμετοχής, της τοπικής οικονομίας, τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, τη χρήση τεχνολογίας ανοιχτού λογισμικού, τη διασύνδεση παραγωγών – καταναλωτών – ερευνητών με τα εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Χρειαζόμαστε πολιτικές για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, βιοκλιματική αναβάθμιση των κτιρίων, εξοικονόμηση ενέργειας, εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, με μείωση της κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, πράσινα σημεία, δίκτυα τραμ και αστικών ταχύπλοων, φροντίδα για τα ζώα, μείωση της ρύπανσης, αύξηση των πράσινων – ελεύθερων χώρων σε διασύνδεση με το περιαστικό δάσος, καταπολέμηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων, των ρατσιστικών και εθνικιστικών φαινομένων, ενίσχυση της πνευματικής – καλλιτεχνικής δημιουργίας, υποστήριξη της δημόσιας υγείας, διευκόλυνση της άθλησης και της υγιεινής διατροφής, υποστήριξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών κ.ά.

Ξαναλέμε ότι «λεφτά υπάρχουν» και όχι μόνο σε λάθος τσέπες αλλά και με τη μορφή χρηματοδοτικών εργαλείων που δεν αξιοποιούνται. Έχω βγάλει ειδικό βιβλίο γι’ αυτό. Ήδη έχω ξεκινήσει περιοδείες σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις για μεταφορά καλών πρακτικών στη Θεσσαλονίκη. Και αναζητούμε παντού φίλους που μπορούμε να συνεργαστούμε ή αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Οι δυνάμεις της Οικολογίας εκτός της συρρίκνωσής τους μετά το οριακό σημείο των εκλογών του 2012, παραμένουν διασπασμένες και διχασμένες. Υπάρχουν αντιδράσεις και για τη δική σας υποψηφιότητα. Πώς απαντάτε σε αυτούς που ετοιμάζουν άλλο οικολογικό ψηφοδέλτιο απέναντί σας;

Η ίδια η ελληνική κοινωνία είναι σε κρίση, καθισμένη και διασπασμένη. Όμως και ο κύριος φορέας της πολιτικής οικολογίας υπέστη εισβολή των κυρίαρχων κοινωνικών αξιών και σημαντική βλάβη με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Παρόμοια προβλήματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία, με ριζική ανασυγκρότηση, με αναβάπτιση στα κινήματα των πολιτών και τις ιδρυτικές τους αρχές και ανανέωση των πράσινων προτάσεων.

Ζούμε σήμερα ένα «πράσινο κύμα» στην αυτοδιοίκηση, που αλλάζει το πρόσωπο της σύγχρονης Ευρώπης. Και αποτελεί ανάχωμα αλληλεγγύης στην άνοδο των εθνικιστικών και λαϊκίστικων δυνάμεων.

Η δική μου ανεξάρτητη υποψηφιότητα δεν ελέγχεται από τα συμφέροντα ή τις πολιτικές και οικονομικές εξουσίες. Πληρώνουμε το τίμημα για την επιλογή μας αυτή. Και προσδοκούμε ότι θα γίνει πλατιά συνείδηση πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να ταυτίζονται με τις σκοπιμότητες της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αναζητούμε προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες, χρήσιμες και πριν και μετά τις εκλογές, με στόχο να αλλάξουμε ριζικά τις δημοτικές πολιτικές. Και θα το πετύχουμε.

Από το φύλλο της THESSNEWS #133 (24/11/2018-25/11/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

5.12.20231:30 μμ

    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Βγάλε τις αργίες, βγάλε τις γιορτές, ούτε μήνας δεν έμεινε! Ναι, τώρα αγχώνω εσάς Δήμαρχε αλλά εγώ είμαι αυτή που έλειψε αρκετές ημέρες… Δίκαιο έχετε. ΄Ομως δεν τεμπέλιαζα!   Έκανα επισταμένη έρευνα. Απλά κουράστηκα

ΑΠΟΨΕΙΣ

7.11.202311:51 πμ

  Το πάρκο Αχειροποιήτου είναι το πάρκο που παίξαμε. Κρυφτό πίσω από τα αγάλματα των Μακεδονομάχων. Το πάρκο που φιλοξένησε την πρώτη εφηβεία μας. Το πάρκο που έκανε πατίνια η μικρή αδελφή μου. Το πάρκο που πηγαίναμε τον παιδικό μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

31.10.20233:03 μμ

Ποιός τους έδωσε άδεια; Σιγά μη μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν άδεια. Ποιό σκοπό εξυπηρετούν; Κάποιον σίγουρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον κοινό νου… Πες μου που πουλάν καρδιές και ΑΛΥΣΙΔΕΣ για κώνους! Να μην σου τους

ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202312:10 μμ

    Πριν πολλά χρόνια είχα γράψει ένα θέμα για τα «έπιπλα πόλης». Δηλαδή για φανοστάτες (έτσι δεν τα λένε επισήμως;), παγκάκια, δοχεία απορριμάτων, κάγκελα, σιδεριές υπονόμων και σιδεριές γύρω από δέντρα που τα υπέγραφαν γνωστοί και καταξιωμένοι διεθνώς designers.

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.10.202310:49 πμ

    Σας την έσκασα – όλους! Νομίζατε οτι θα αναφερθώ στα καφέ-μπαρ-εστιατόρια που δεν αφήνουν να περάσεις αν είσαι πάνω από 48 κιλά, τόσο που έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους, έτσι δεν είναι; Όοοοοχιιιιιιι… Στρώνω το κόκκινο χαλί-χάλι, παίρνω

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.10.202310:28 πμ

  Κάποτε ο αείμνηστος πεφωτισμένος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχε προτείνει να επιβληθεί η δημιουργία κήπων στις (βρωμο)ταράτσες των πολυκατοικών της Αθήνας.   Φανταστείτε…πηγαίνεις να προσγειωθείς με το αεροπλάνο στο κλεινόν άστυ και αντικρύζεις τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας! Δεν έγινε

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή