Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Μ. Γεράνης στην ThessNews: Aντιμετωπίζουμε το θέμα των υπολειμμάτων με υποκρισία

ΑΠΟΨΕΙΣ

29/05/201812:15 μμ

Μ. Γεράνης στην ThessNews: Aντιμετωπίζουμε το θέμα των υπολειμμάτων με υποκρισία

Μ. Γεράνης στην ThessNews: Aντιμετωπίζουμε το θέμα των υπολειμμάτων με υποκρισία

Γράφει thessnews

Αποστολή στο Παρίσι: Στέφανος Διαμαντόπουλος

Σκουπίδια, απορρίμματα, απόβλητα. Από τον κάδο της γειτονιάς στο νεκροταφείο του ΧΥΤΑ. Ο Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας μιλάει με τον Στέφανο Διαμαντόπουλο

Το σκουπίδι κοστίζει. Όσο λιγότερο, τόσο περισσότερο όφελος. Τα ανακυκλώσιμα υλικά είναι θησαυρός, αλλά η ανάκτηση κοστίζει, μια και η αξία των ανακτήσιμων υλικών χρηματιστηριακά είναι μικρότερη του κόστους διαχείρισης της ανακύκλωσης…

Όμως το περιβάλλον δεν αντέχει… 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι βουλιάζουν το μέλλον της ανθρωπότητας με… απόβλητα και σκουπίδια.

Η χώρα πρέπει να δει την ευρωπαϊκή εμπειρία και να προχωρήσει τώρα. Ιδεοληψίες και λοιπά πράσινα άλογα μπορεί να συνεχίσουν να βόσκουν στον λαϊκισμό και στην υποκρισία.

ΣΗΜΕΡΑ

Τι κάνει ένα μέσο νοικοκυριό;

Σε ό,τι παράγει έχει δύο επιλογές: τον πράσινο κάδο και τον μπλε. Στον μπλε κάδο απορρίπτει γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και στον πράσινο τα λοιπά. Το περιεχόμενο του πράσινου κάδου πηγαίνει για υγειονομική ταφή, δηλαδή θάβεται στον ΧΥΤΑ. Το 60% από τον μπλε κάδο αξιοποιείται με ανακύκλωση, ενώ το υπόλοιπο 40% πηγαίνει για θάψιμο στον ΧΥΤΑ.

ΜΕΛΛΟΝ

Τι πρέπει να γίνει επειγόντως;

Μέχρι το 2020 προβλέπεται, σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό, στο σπίτι να πετύχουμε 40% διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Μέχρι 6 διαφορετικούς κάδους θα πρέπει να έχει κάθε υπάρχον σημείο αποκομιδής στον δρόμο, ανάλογα με τη δυνατότητα χωροθέτησης.

Βασικοί διαχωρισμοί στους κάδους θα είναι γυαλί, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, καθαρό οργανικό (τρόφιμα, χόρτα κλπ βιοαπόβλητα). Στον έκτο και τελευταίο κάδο βάζουμε ό,τι δεν μπαίνει στους προηγούμενους.

«Ο εθνικός σχεδιασμός είναι υπεραισιόδοξος και μόνο με μαγικό τρόπο θα μπορούσαμε να αγγίξουμε τις προσδοκίες, καθώς στη Γαλλία, που εφαρμόζεται ήδη από το 1970, έχουν αγγίξει μόνο το 40% του ευρωπαϊκού στόχου και όχι με χωριστή συλλογή έξι υλικών», αναφέρει ο κ. Γεράνης.

ΚΟΣΤΟΣ

Το βάρος πέφτει στους πολίτες;

Η προσπάθεια είναι να γίνει το σύστημα ανταποδοτικό προς τους πολίτες στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο. Καλύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση σημαίνει χαμηλότερο κόστος για τον πολίτη.

«Στο χέρι μας είναι δηλαδή να μειώσουμε τα τέλη, αν αποφασίσουμε να βάλουμε στη ζωή μας την ανακύκλωση. Το καλύτερο σκουπίδι είναι αυτό που δεν παράχθηκε», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΦΟ.Δ.Σ.Α.

ΚΑΥΣΗ και ΑΝΑΚΤΗΣΗ

Η σημασία της κυκλικής οικονομίας

Καταρχήν πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσο λιγότερα σκουπίδια, τόσο καλύτερα.

Στόχος είναι ο μέγιστος βαθμός ανάκτησης πολύτιμων υλικών, όπως αλουμίνιο, μέταλλα, γυαλί και χαρτί.

Τα αποθέματα της φύσης είναι εξαντλήσιμα, και για αυτό είναι προτιμότερο να επαναχρησιμοποιούνται.  Το υπόλοιπο της ανακύκλωσης ανάκτησης δεν πρέπει να θάβεται, καθώς μπορεί να παράγει ενέργεια.

«Ήρθε η ώρα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συζητήσουμε την αξιοποίηση των υπολειμμάτων μέσω της ενεργειακής αξιοποίησης. Οι λύσεις έχουν δοκιμαστεί στην Ευρώπη και “επιβάλλονται” από τα νέα δεδομένα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε το θέμα των υπολειμμάτων με υποκρισία. Νομίζουμε ότι θάβοντάς το είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον.

Η πραγματικότητα όμως είναι ακριβώς το αντίθετο. Μια χώρα μπορεί να απολέσει εδάφη μόνο με πόλεμο, δυστυχώς όμως στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να χάνουμε εδάφη με το θάψιμο σκουπιδιών, ζητώντας κάθε τόσο χωροτέθηση ΧΥΤΑ. Εύχομαι ολόψυχα ο καθένας από εμάς να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο περιβάλλον και σε αυτό που θα παραδώσει στα παιδιά του», καταλήγει ο κ. Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Από το φύλλο της THESSNEWS #106 (19/05/2018-20/05/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

5.12.20231:30 μμ

    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Βγάλε τις αργίες, βγάλε τις γιορτές, ούτε μήνας δεν έμεινε! Ναι, τώρα αγχώνω εσάς Δήμαρχε αλλά εγώ είμαι αυτή που έλειψε αρκετές ημέρες… Δίκαιο έχετε. ΄Ομως δεν τεμπέλιαζα!   Έκανα επισταμένη έρευνα. Απλά κουράστηκα

ΑΠΟΨΕΙΣ

7.11.202311:51 πμ

  Το πάρκο Αχειροποιήτου είναι το πάρκο που παίξαμε. Κρυφτό πίσω από τα αγάλματα των Μακεδονομάχων. Το πάρκο που φιλοξένησε την πρώτη εφηβεία μας. Το πάρκο που έκανε πατίνια η μικρή αδελφή μου. Το πάρκο που πηγαίναμε τον παιδικό μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

31.10.20233:03 μμ

Ποιός τους έδωσε άδεια; Σιγά μη μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν άδεια. Ποιό σκοπό εξυπηρετούν; Κάποιον σίγουρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον κοινό νου… Πες μου που πουλάν καρδιές και ΑΛΥΣΙΔΕΣ για κώνους! Να μην σου τους

ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202312:10 μμ

    Πριν πολλά χρόνια είχα γράψει ένα θέμα για τα «έπιπλα πόλης». Δηλαδή για φανοστάτες (έτσι δεν τα λένε επισήμως;), παγκάκια, δοχεία απορριμάτων, κάγκελα, σιδεριές υπονόμων και σιδεριές γύρω από δέντρα που τα υπέγραφαν γνωστοί και καταξιωμένοι διεθνώς designers.

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.10.202310:49 πμ

    Σας την έσκασα – όλους! Νομίζατε οτι θα αναφερθώ στα καφέ-μπαρ-εστιατόρια που δεν αφήνουν να περάσεις αν είσαι πάνω από 48 κιλά, τόσο που έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους, έτσι δεν είναι; Όοοοοχιιιιιιι… Στρώνω το κόκκινο χαλί-χάλι, παίρνω

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.10.202310:28 πμ

  Κάποτε ο αείμνηστος πεφωτισμένος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχε προτείνει να επιβληθεί η δημιουργία κήπων στις (βρωμο)ταράτσες των πολυκατοικών της Αθήνας.   Φανταστείτε…πηγαίνεις να προσγειωθείς με το αεροπλάνο στο κλεινόν άστυ και αντικρύζεις τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας! Δεν έγινε

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

9.12.20234:00 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή