Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Κλ. Μανδαλιανός στην ThessNews: «Να σηκώσουμε τα μανίκια»

ΑΠΟΨΕΙΣ

16/01/20197:10 πμ

Κλ. Μανδαλιανός στην ThessNews: «Να σηκώσουμε τα μανίκια»

Κλ. Μανδαλιανός στην ThessNews: «Να σηκώσουμε τα μανίκια»

Γράφει THESSNEWS-DESK

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

Ο γιατρός Κλεάνθης Μανδαλιανός, υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, μιλά για την απόφασή του να εμπλακεί στα κοινά, τα χαρακτηριστικά του συνδυασμού, τη στήριξη από Λαφαζανίδη και Σωτηράκη καθώς και τις σκέψεις του για τη συνεργασία της επόμενης μέρας.

Αναφέρει τις βασικές του προτάσεις αναφορικά με τα προβλήματα του δήμου, ενώ ασκεί κριτική στη διοίκηση Σούλα. «Δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι η διοικούσα αρχή δεν ενδιαφέρθηκε όσο θα έπρεπε για έναν Δήμο που αριθμεί πάνω από 120.000 κατοίκους και αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο Δήμο της Βόρειας Ελλάδος. Δεν διεκδικήθηκαν, δεν απαιτήθηκαν και κατά συνέπεια δε δόθηκαν δικαιωματικά προνόμια στον τόπο μας, είτε λόγω ολιγωρίας είτε λόγω αδιαφορίας» τονίζει μεταξύ άλλων στην ThessNews  ο κ. Μανδαλιανός.

Υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου. Μια μεγάλη απόφαση;

Μία ώριμη απόφαση, θα έλεγα. Επί πολλά έτη, παρατηρούσα τις ολιγωρίες και την αδιαφορία για το μέλλον του Δήμου κι όπως κάθε δημότης έκρινα, σχολίαζα και κατέκρινα. Αλλά καθόμουν με τα χέρια σταυρωμένα, επιτρέποντας να συνεχίσουν οι ίδιες καταστάσεις με τα ίδια πρόσωπα και πράγματα. Για να ανατρέψει κάποιος τα κακώς κείμενα, πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να αγωνιστεί εκ των έσω κι όχι εκ του ασφαλούς. Πρέπει να βουτήξεις στα βαθιά, για να ταράξεις τα λιμνάζοντα ύδατα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς σας;

Δεν είμαι πολιτικός, ούτε σκοπεύω να κάνω καριέρα σε αυτό. Γιατρός σπούδασα και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στον Εύοσμο τα τελευταία 15 χρόνια. Όμως διαπιστώνοντας πολλές δυσλειτουργίες και αβλεψίες που επηρεάζουν δυσμενώς την ποιότητα ζωής του κάθε δημότη, αισθάνθηκα την ανάγκη να αντιδράσω, αναλαμβάνοντας  δράση στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με στηρίζουν δύο αξιόλογοι άνθρωποι, ο Κ. Λαφαζανίδης (πρώην δήμαρχος) και ο Κ. Σωτηράκης (πρώην αντιδήμαρχος) με αποδεδειγμένη  προσφορά στα πεπραγμένα του Δήμου, οι οποίοι παραμέρισαν προσωπικές φιλοδοξίες και κομματικές πεποιθήσεις και στέκονται στο πλευρό μου. Έτσι και ο συνδυασμός μας θα σταθεί πάνω από κόμματα, χρώματα και κατευθυνόμενες αποφάσεις. Θα λειτουργήσει με μόνο γνώμονα και κριτήριο την αγάπη για τον Δήμο μας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του. Προσωπικά δε θέτω υποψηφιότητα ούτε για να δοξασθώ ούτε για να κερδοσκοπήσω. Αναγνωρισιμότητα, αγάπη από τον κόσμο και οικονομική αυτοδυναμία ευτυχώς διαθέτω – σκοπός μου είναι να δω τον Δήμο που γεννήθηκα και μεγάλωσα να παίρνει την αξία και την εικόνα που του πρέπει.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του δήμου και τι προτίθεστε να κάνετε;

Τεράστιο πρόβλημα το θέμα της σχολικής στέγης. Δεν είναι δυνατόν π.χ. να στεγάζεται το 25ο Δημοτικό Σχολείο σε Kibo και να μην έχει ανεγερθεί κατάλληλο κτίριο για τα παιδιά σε έναν τόσο μεγάλο αστικό Δήμο ή να υπάρχουν νηπιαγωγεία διπλοβάρδιας. Είναι επιεικώς απαράδεκτο το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κορδελιού- Ευόσμου να έχει δημιουργηθεί σε ισόγειο μαγαζί, με συνθήκες απαράδεκτες για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Κακή συντήρηση, ελλιπής εποπτεία και συνωστισμός των μαθητών στις αίθουσες είναι  φαινόμενα δυσλειτουργίας που πρέπει να εκλείψουν.

Στο καυτό θέμα της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, πολλά βήματα πρέπει να γίνουν. Το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου πρέπει να επανδρωθεί με επαρκές προσωπικό από όλες τις ειδικότητες και να εξοπλισθεί με μοντέρνα μηχανήματα. Οι θεσμοί του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου-Παντοπωλείου πρέπει να λειτουργούν πιο συστηματικά και να μηχανοργανωθούν για καλύτερη εξυπηρέτηση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Η «Βοήθεια στο σπίτι» πρέπει να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί  με φυσιοθεραπείες και λογοθεραπείες κατ’ οίκον σε άτομα με αναπηρίες. Γραφεία αντιμετώπισης ανεργίας πρέπει να δημιουργηθούν και να αποκαθιστούν άνεργους δημότες σε τοπικές επιχειρήσεις, ενώ σεμινάρια συνεχούς επιμόρφωσης σε διάφορους τομείς είναι μέσα στους στόχους μας.

Σε επίπεδο καθημερινής διαβίωσης και βελτίωσης του περιβάλλοντος  επίσης υστερούμε. Πέρα από τα αυτονόητα (καθαριότητα και περιποίηση δρόμων, καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων) πρέπει να αντιμετωπισθεί η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με ρύπους διπλανών βιομηχανικών μονάδων, μετρώντας τα επίπεδα μόλυνσης με ειδικούς συνεργάτες και όργανα και λαμβάνοντας δραστικά μέτρα. Πολλοί δρόμοι πρέπει να αποσυμφορηθούν  με δημιουργία ικανών χώρων στάθμευσης και μονοδρομήσεις, ενώ χώροι πράσινου, πάρκα και παιδικές χαρές  πρέπει να ευπρεπιστούν και  να πολλαπλασιαστούν. Επίσης  γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα και το περιβόητο κολυμβητήριο-γήπεδο άνωθεν της Περιφερειακής οδού είναι απαραίτητο να βρεθούν άμεσα  στη διάθεση των δημοτών.

Η πολιτιστική κίνηση του Δήμου επιβάλλεται να ενισχυθεί. Δεν αρκούν προχειροφτιαγμένες φιέστες, αλλά χρειάζεται να προβληθούν όλες οι δραστηριότητες του κάθε πολιτιστικού συλλόγου, χορευτικού ή μουσικού συγκροτήματος και της αξιόλογης Θεατρικής ομάδας του Δήμου. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου και του Πολυπολιτισμικού Κέντρου Κορδελιού,  όπου μπορούν να στεγασθούν συναυλίες, παραστάσεις και ποικίλες εκδηλώσεις.

Πώς κρίνετε τη διοίκηση του Πέτρου Σούλα;

Χωρίς να υπεισέρθω σε προσωπική αντιδικία με τον Κ. Σούλα, δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι η διοικούσα αρχή δεν ενδιαφέρθηκε όσο θα έπρεπε για έναν Δήμο που αριθμεί πάνω από 120.000 κατοίκους και αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο Δήμο της Βόρειας Ελλάδος. Δεν διεκδικήθηκαν, δεν απαιτήθηκαν και κατά συνέπεια δε δόθηκαν δικαιωματικά προνόμια στον τόπο μας,  είτε λόγω ολιγωρίας, είτε λόγω αδιαφορίας. Για παράδειγμα, δεν απορροφήθηκαν κονδύλια από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που δικαιούνταν ο Δήμος μας, γιατί δεν κατατέθηκαν μελέτες. Αυτοσκοπός δεν πρέπει να είναι η όποια διοικητική θέση και οι απολαβές αυτής, αλλά το καθήκον που αυτή συνεπάγεται απέναντι σε όσους τίμησαν κάποιον με την ψήφο τους.

Ο «Κλεισθένης» επιβάλλει τις συνεργασίες μέσα στα δημοτικά συμβούλια. Εσείς ποια στάση θα κρατήσετε με τους συνυποψηφίους σας;

Κάθε συνεργασία είναι θεμιτή από τη στιγμή που γίνεται για το καλό του Δήμου, και όχι προς προσωπικό όφελος του οποιουδήποτε. Κανένας δεν είναι αλάνθαστος. Βασικό γνώρισμα της δημοκρατίας είναι η ελεύθερη έκφραση των ιδεών αλλά και η συνεργασία προς επίτευξη των όποιων υψηλών στόχων. Οι φανατισμοί και οι στείρες αντιπαλότητες οδηγούν μόνο σε αδιέξοδα. Όπου κι αν ανήκει ο καθένας μας, όλοι ζούμε στον Δήμο Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου και οφείλουμε να τείνουμε χείρα βοηθείας και συνεργασίας για οτιδήποτε θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον σε εμάς και τα παιδιά μας, χωρίς αλισβερίσια.

Από το φύλλο της THESSNEWS #140 (12/01/2019-13/01/2019)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

5.12.20231:30 μμ

    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Βγάλε τις αργίες, βγάλε τις γιορτές, ούτε μήνας δεν έμεινε! Ναι, τώρα αγχώνω εσάς Δήμαρχε αλλά εγώ είμαι αυτή που έλειψε αρκετές ημέρες… Δίκαιο έχετε. ΄Ομως δεν τεμπέλιαζα!   Έκανα επισταμένη έρευνα. Απλά κουράστηκα

ΑΠΟΨΕΙΣ

7.11.202311:51 πμ

  Το πάρκο Αχειροποιήτου είναι το πάρκο που παίξαμε. Κρυφτό πίσω από τα αγάλματα των Μακεδονομάχων. Το πάρκο που φιλοξένησε την πρώτη εφηβεία μας. Το πάρκο που έκανε πατίνια η μικρή αδελφή μου. Το πάρκο που πηγαίναμε τον παιδικό μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

31.10.20233:03 μμ

Ποιός τους έδωσε άδεια; Σιγά μη μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν άδεια. Ποιό σκοπό εξυπηρετούν; Κάποιον σίγουρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον κοινό νου… Πες μου που πουλάν καρδιές και ΑΛΥΣΙΔΕΣ για κώνους! Να μην σου τους

ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202312:10 μμ

    Πριν πολλά χρόνια είχα γράψει ένα θέμα για τα «έπιπλα πόλης». Δηλαδή για φανοστάτες (έτσι δεν τα λένε επισήμως;), παγκάκια, δοχεία απορριμάτων, κάγκελα, σιδεριές υπονόμων και σιδεριές γύρω από δέντρα που τα υπέγραφαν γνωστοί και καταξιωμένοι διεθνώς designers.

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.10.202310:49 πμ

    Σας την έσκασα – όλους! Νομίζατε οτι θα αναφερθώ στα καφέ-μπαρ-εστιατόρια που δεν αφήνουν να περάσεις αν είσαι πάνω από 48 κιλά, τόσο που έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους, έτσι δεν είναι; Όοοοοχιιιιιιι… Στρώνω το κόκκινο χαλί-χάλι, παίρνω

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.10.202310:28 πμ

  Κάποτε ο αείμνηστος πεφωτισμένος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχε προτείνει να επιβληθεί η δημιουργία κήπων στις (βρωμο)ταράτσες των πολυκατοικών της Αθήνας.   Φανταστείτε…πηγαίνεις να προσγειωθείς με το αεροπλάνο στο κλεινόν άστυ και αντικρύζεις τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας! Δεν έγινε

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή